IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игор Сечин: Цената на петрола може да падне и под 60 долара за барел

След 2025 г. добивът на шистов петрол в САЩ ще намалее заради самата ресурсна база, смята главният изпълнителен директор на „Роснефт“

08:48 | 28.11.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Игор Сечин: Цената на петрола може да падне и под 60 долара за барел

Цената на петрола може да падне до средата на следващата година до под 60 долара за барел, заяви един от най-влиятелните петролни предприемачи в Русия Игор Сечин в интервю за австрийския всекидневник Die Presse.

Сечин, който е главен изпълнителен директор на „Роснефт“ - руският най-голям петролен производител и най-голям данъкоплатец в страната, заяви още, че американското петролно производство ще се свие след 2025 г.

„Очакваме, че е възможно цената да падне до 60 долара и по-надолу, но само през първата половина или към края на първата половина на годината“, заяви Сечин. По думите му „Роснефт“ е достатъчно еластична и разполага с резерви, така че цена от 60 долара няма да е фатална за концерна. „Разбира се, в такъв случай ние ще трябва да отложим скъпите проекти“, призна той. 

Според Сечин решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не се намали производството не е нещо необичайно. „Трябва да си признаем, че сегашните браншови структури, като  Международната агенция по енергетиката, Секретариатът на Енергийната харта и ОПЕК, не си изпълниха функциите. Считам, че в бъдеще по-голямо влияние ще имат не картелните организации, а създаването на един Съвет за пазара, в който да влизат не само производители на петрол, но и консуматорите, както и регулаторните органи“, заяви още Сечин.

Припомняме, че в четвъртък ОПЕК реши да не намалява добива на петрол въпреки сериозния спад на цените. Решението доведе до четиригодишно дъно на цените на брента до под 73 долара за барел. Около 40% от пазара на петрол се контролира от ОПЕК, но Русия не е член на организацията. 

Сечин, който се срещна преди форума на ОПЕК с представители на големите страни производители, заяви, че Русия има потенциала да намали производството си с между 200 000 и 300 000 барела на ден, ако цените останат ниски.

Сред фундаменталните причини за спада на цената на „черното злато“ според Сечин е „известно свръхпредлагане“. „Освен това САЩ престанаха да подкрепят долара. Третият фактор е свързан с местния пазар на САЩ, а именно насърчаването на добива на нефт от битуминозни шисти. Този добив ще се увеличи. Но почти всички експерти са съгласни, че в периода 2017-2025 г. ще се достигне тавана. След 2025 г. добивът ще намалее заради самата ресурсна база, доколкото ни е известно днес. Но точно сега американския добив на шистов петрол насърчава спада на цените, а спадът на производството в бъдеще ще доведе до ръст на цените“, заяви Сечин.

По думите на Сечин санкциите срещу Русия може да имат по-сериозен ефект и върху самата Европа. „В Германия 300 000 работни места са свързани директно с износа за Русия. Пренасянето на санкциите от политическата върху предприемаческата страна е голяма грешка. А Наполеон е казал, че една грешка може да е по-лоша от престъпление. Контрапродуктивно е да бъдат продължавани тези безсмислени санкции. Трябва да седнем на масата за преговори“, добави главният изпълнителен директор на „Роснефт“. 

Припомняме, че в края на април името на Игор Сечин, който е дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер, попадна в списъка със санкционираните от САЩ и ЕС лица заради кризата в Украйна. На него бяха замразени банковите авоари и му се забрани да пътува до САЩ. 

През август пък руският петролен гигант поиска до 1,5 трлн. рубли (42 млрд. долара) държавна помощ от руското правителство, сигнализирайки по този начин, че спирането на дългосрочното финансиране от САЩ за най-голямата руска компания вече взима своя дан.

Контролираната от държавата компания, която произвежда около 40% от руския петрол, има натрупан дълг за 12 млрд. долара, който трябва да изплати до края на годината, включващ и заеми, използвани за придобиването на конкурентната TNK-BP през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
ако ИМАШ НЕЩО ПОКАЗВАЙ ДАННИ .....!!!!????.... другото е ПРАЗНА ПРИКАЗКА......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
BezEmotsia
преди 9 години
В МНОГО ГОЛЯМА ГРЕШКА СТЕ С ТВЪРДЕНИЯТА ЗА НЕДОСТИГНАТ БВП! ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ИЛИ ГОВОРИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Именно- вие с гайдите си гледайте спонсора, а ние, които си имаме всичко и то в България, ви четем глупостите, смеем се на претенциите ви за някакво ниво, и си гледаме живота и ангажиментите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
а тебе това КВО ТЕ СГРЕ.....????!!!!!.....Хората са БОГАТИ имат си СИЧКО .....!!!!!..... а ние с ГАЙДИТЕ.....!!!????....как ше я КАРАМЕ като ОЩЕ БВП от 1989 година не МОЖЕМ ДА СТИГНЕМЕ КОГАТО БЯХМЕ С РУСНАЦИТЕ.......!!!!????.....В ТВОЙТО СЕЛО ОСТАНАХА ЛИ ЖИВИ ХОРА или ОПУСТЯ.......????!!!!.....Не ми казвай само ,че не си ОТ СЕЛО щото ти ЛИЧИ от 200 КИЛОМЕТРА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
USD/RUB49.65949.670+0.677+1.3813:03:44EUR/RUB61.81861.846+0.785+1.2913:04:23http://***.forexpf.ru/quote_show.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
ОбъркАл си човека - бегай при *** да те стимулира материално с парично дарение в неденоминирани рубли, но добре си помисли към колко часа на 27.11.2014г.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
ОБЪРКАЛ си ФОРУМА.......!!!!!????..... БЕГАЙ В ДНЕВНИК там е ПЪЛНО С ОТКАЧАЛКИ които не ПОЗНАВАТ ИСТОРИЯТА......!!!!?????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Тъ***панар, *** заплаши ес и нато/, а това значи И БЪЛГАРИЯ/ със ядрена война и с Трета световна война - нормален здравомислещ българин няма как да се възхищава на един откровен агресивен диктатор, който заплашва с ядрен холокост Родината му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Ти кой си бе, червена абезянке- безработен всичколог, на когото и аз плащам чрез данъците си дотациите за безработен? Какъв образователен ценз имаш, плаща ли си данъците и осигуровките, декларираш ли всичките си приходи в НАП или си наемен работник/ служител, който разбира от абсолютно всичко и за това висше образование не му требе - и без това си има уикипедия -защо да затваря 5-6 години от живота си, да се мъчи да учи, да го изпитват, да инвестира собствени финанси в себе си? Много ставахте безработните маймунки на клона и плащащите данъци може да поискаме вече да ни ви хранил- понял, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
БРАВО.....!!!!.....ГРОМЕТЕ ПУТИН и РУСНАЦИТЕ......!!!!????.....абе тука верно НЕКОЙ са ОТ и ЗА 4-ти КИЛОМЕТЪР....!!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още