IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство с неочакван ръст през октомври

Безработицата в страната се свива до 3,5%, но разходите на домакинствата намаляват на фона на ниската инфлация

10:34 | 28.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японското индустриално производство с неочакван ръст през октомври

Смесени икономически данни идват от Япония през последния работен ден на седмицата. През октомври третата по големина икономика на света отчита прогрес на пазара на труда и изненадващо нарастване на индустриалното производство. Същевременно обаче инфлацията продължава да е твърде ниска по разбиранията на централната банка, а разходите на домакинствата се свиват значително.

Объркващите сигнали показват ясно пред какви предизвикателства е изправен японският премиер Шиндзо Абе, който със широка конюнктурна програма възнамерява да победи упоритата дефлация и така да съживи икономическия ръст, пише Wall Street Journal. 

Според официалните данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония индустриалното производство се е увеличило на сезонно изгладена база през октомври с 0,2% при очаквания за спад от 0,6%. Това е второ поредно увеличение, но е доста по-слабо от това през септември, когато растежът бе от 2,9%.

На годишна база производството се свива с 1%, докато очакванията на икономистите бяха доста по-песимистични – за спад от 1,7%. 

През второто и третото тримесечие индустриалното производство се сви, тъй като производители на автомобили или на домакинска техника са свили своите складови запаси заради увеличаването на потребителския данък през пролетта.

„Икономиката може да започне да се движи“, заяви Такеши Минами, главен икономист в  Norinchukin Research Institute. „Подемът обаче е съвсем малък“, признава той, цитиран от WSJ. 

Същевременно равнището на безработицата се свива с 0,1 пункта до 3,5%.

Разходите на домакинствата обаче спадат с 4% на годишна база. Това означава, че потреблението все още остава слабо, въпреки че икономистите очакваха още по-силен негативен тренд.

Ако се изключат последиците от неотдавнашото увеличение на потребителския данък, потребителските цени са нараснали с едва 0,9%. Японската централна банка обаче си е поставила като цел достигане на инфлация от два процента.

По-ниската цена на петрола забавя темпа на инфлацията. Япония страдаше в продължение на години от дефлация – тоест спадащи цени. Заради нея потребителите се въздържат от покупки, защото очакват скорошно ново поевтиняване. Фирмите също оставят инвестициите си на заден план и назначават по-малко служители.

Припомняме, че премиерът на страната Шиндзо Абе обяви преди десетина дни отлагането на второто покачване на данъка върху продажбите с 18 месеца. По-рано през миналата седмица Националното статистическо бюро в Токио съобщи, че японската икономика е изпаднала в рецесия през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на Страната на изгряващото слънце отстъпи с 0,4% на тримесечна и с 1,6% на годишна база в периода юли-септември. Тримесечие по-рано японската икономика се сви със 7,1% годишно, като по този начин двете последователни тримесечия на червено доведоха до рецесия.

Миналия петък пък Абе разпусна долната камара на парламента, с което проправи пътя към предсрочни избори на 14 декември - само две години, след като се върна на власт. С предсрочните избори Абе се надява да заздрави властовите си позиции, преди да се срине рейтингът му, който в момента според някои проучвания е под 40 на сто, но все пак стабилен по японските стандарти. Според наблюдателите предсрочните избори ще бъдат нещо като референдум за водената от Абе политика, наричана "абеномика". Вотът се случва в период, в който „Абеномиката“ не се развива според желанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MrSi
преди 9 години
Времената вече са такива , че който вярва на стъкмистики ще получава "изненадващи" резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още