IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прага привлича богатите руснаци и китайци

Чешката столица се е превърнала в любимо място за пазаруване на луксозни стоки

17:41 | 28.11.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

25 години след падането на комунизма чешката столица Прага се е превърнала в любима дестинация за пазаруване на богатите руснаци и китайци, пише CNBC.

Улица „Pařížská“ е място, което се намира в сърцето на града, и е познато като място за пазаруване на луксозни стоки. През годините то се е превърнало в еквивалент на Bond Street в Лондон според ръководителя на компанията за недвижими имоти JLL за Централна и Източна Европа – Беатрис Мутон.

Наемането на търговски площи на улица „Pařížská“ се е превърнало в нещо изключително скъпо и не толкова лесно, тъй като търсенето се е увеличило.

"Има множество търговци на дребно, които разширяват магазините си, както наскоро направи Louis Vuitton”, посочва Мутон.

Cartier, Burberry, Christian Dior също са разширили търговските си обекти на улицата през последните години. Производителят на луксозни кожени изделия Tod's наскоро пък отвори магазин там, а ски марката Moncler ще отвори свой съвсем скоро.

Двигател на пазара на луксозни стоки в Прага е туризмът. Градът беше обявен за петата най-добра дестинация за туризъм в света през 2014 г. от сайта TripAdvisor – оценка, базирана на милиони ревюта на хора, пътували по цял свят.

Прага се превърна в шестия най-посещаван европейски град и има най-ниския процент на безработица сред централноевропейските столици според Cushman & Wakefield.

Между 2000 и 2013 г. броят на чуждестранните туристи, посещаващи Прага за отдих и бизнес, се удвои, достигайки 4,75 млн. души миналата година, посочва JLL. Присъединяването на страната към Европейския съюз през 2004 г. също стимулира туристическата индустрия, която отбеляза растеж с 28% само през тази година.

Този приток на посетители доведе до рязко увеличаване на разходите през последните пет години, което е подпомогнато от профила на самите туристи. Сега в Прага ходят все по-малко посетители от Западна Европа. Вместо тях идват повече руснаци и купувачи, твърди ръководителят на консултантската компания Cushman & Wakefield – Михаил Сотак.

Китайската средна класа е доминираща в това отношение. Азиатските посетители в Прага са предимно китайци, които се интересуват основно от мода, чешко стъкло, часовници и бижута.

Руснаците пък са посетителите от страни извън ЕС, които са похарчили най-много миналата година в Прага.

Със своите 13 млн. нощувки на чужденци годишно, градът е най-посещаваната столица в Централна Европа. Това означава, че местният туристически пазар е по-голям от този в Берлин или Виена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Само ние привличаме бедните ''инвеститори'' с малоумното застрояване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
За разлика от нашата София, Прага почти по нищо не отстъпва на големите европейски градове. Чешката столица има стандарт, равняващ се почти на този в Берлин, Виена и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още