IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът одобри първия от 1960 г. насам балансиран бюджет

Опозицията критикува проекта като догма, която няма икономически смисъл и ограничава Германия в растежа и инвестициите

20:40 | 28.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундестагът одобри първия от 1960 г. насам балансиран бюджет

Германските депутати одобриха днес проектобюджета на страната за 2015 година, който предвижда балансиран бюджет за първи път от 46 години насам, предаде Ройтерс.

Проектът бе приет с голямо мнозинство, което е отражение на доминиращите позиции на депутатите от "голямата коалиция" - консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите – в Бундестага, долната камара на германския парламент.

Предвижда се Берлин да не взема нови дългове през 2015 г. и това ще бъде за първи път от 1969 година.

„Това зануляване, което бе едно от обещанията в предизборната кампания на Меркел през 2013 година, ще трябва да стане норма“, каза финансовият министър Волфганг Шойбле. "Това е ангажимент, който ние поемаме, и затова ще ни е по-трудно", посочи Шойбле в интервю за държавното радио Deutschlandfunk.

Опозицията обаче критикува проекта като „фикс идея“ на финансовия министър и като догма, която няма икономически смисъл и ограничава Германия в растежа и инвестициите ѝ.

Според правителството обаче това е необходимост, за да се подготви бъдещето. С нулев дефицит "ние поемаме отговорността си към бъдещите поколения и даваме принос за траен растеж", заяви още Шойбле. Стриктното спазване на бюджетните правила е твърде популярно сред германските избиратели, отбелязва DPA.

Германия все още има дълг, който е над тавана от 60 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), определен от европейските правила. В края на 2013 година дългът ѝ бе 2,15 трлн.  евро, които представляват 78 на сто от БВП. По плановете на Шойбле това съотношение трябва да падне до под 60 на сто до 2024 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Когато си направил хората си достатъчно заможни тогава можеше и да посвиеш разходите. Те ще го понесат. Така разбирам аз това, че от 1969 са на минус. Преценили са, че сега вече могат да тръгнат да свиват държавния си дълг.Да вземаш заеми и да знаеш как да ги изполваш за да създаваш добавена стойност - това е пътя да станеш заможен.Лошото е че у нас властващия елит говори за "да усвоим едни пари". Последиците от този начин на мислене го видяхме 1996-97.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Ти не можеш да сравняваш Виденов, че е нямал валутен борд отделно, че Виденов май само обра парсата на края от цялата оркестрирана идиотщина при нас. Може би единствения политик, който не се облажи от властта, но остана черна овца.Германците е крайно време да ги отрежат тея Гърци, просто тряя да се научат да бачкат, като не се научат в канала и тва е. Те всички европейци им плащат на тях вкл. и България индиректно е да не сме ги осиновили? Взимали 15 заплати, социални не знам си кво ем да се опраат бе да станат като нас и тва е.А САЩ и те нямат борд и напечатаха 4 трилиона, напрайха дълг 18 трилиона е кво ги боли шапката, щом света е *** и им ползва хартиите, САШш ше си печатат докато може, тях кво ги интересува, че целия свят плаща сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
slan
преди 9 години
от крас"За разлика от нас те нямат борд"Май някой е забравил Жан Жиденов като премиер от БСП. При него нямаше валутен борд, тепърва при Иван Костов. Как се печатаха български лева, не е истина. Един ден печатане стигаше да си облепиш тоалетната.3400 стари лева бяха в началото на юли 1996 г. $1, в края на юли 1996 г. 4000 лв бяха $1. Българите получаваха по $70 на месец с извънаредни часове, работеха по 200 часа на месец, понеже продуктивитета според американците била ниска, а тяхната е много висока, понеже са американци.Аз пък си се радвах на 3700 немски марки. За социалистите или ДПС никога не бих гласувал, освен ако не предложат една месечна немска заплата. Всеки е подкупен, само дето в Германия е много скъпо и не винаги си струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
крас
преди 9 години
Дългът на Германия е 2,15 трлн. евро, които представляват 78 на сто от БВП!Бундесбанк е включила здраво печатницата на евроЗа разлика от нас те нямат борд, печатат си хартийките и не се притесняват с какъв дефицит ще е бюджета им! Важно е да се върти икономиката им Другото е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
slan
преди 9 години
Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е станал голям ***. Как така без задължения. Приготви 12 млр.? за Гърция и си мисли, с тия пари ще им стигнат 6 години. Аз че го мислех за ***, го мислех, но чак пък толкова. 12 млр.? са единият квартал на гърците, откъде ще ги изкараш другите бе, ***! Само да си ми пипнал пенсионните вноски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още