IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокирането на акции в Централен депозитар дава допълнителна сигурност

Това е добра възможност за физическите лица, които не могат да ползват попечител за обезпечаване на финансовите им инструменти

09:32 | 12.12.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Блокирането на акции в Централен депозитар дава допълнителна сигурност

"Може ли да блокирам акциите си, така че да са по-защитени, тъй като не смятам да ги продавам?“ – попита читател на Investor.bg.

Търсенето на финансова сигурност е все по-актуално. Квестори влязоха в ИП Статус инвест АД през октомври. Фондът за компенсиране на инвеститорите ще плаща за притежавалите сметки в КТБ чрез Райфайзенбанк /България/, като гарантираната сума е до 40 000 лв. В четвъртък пък започна изплащането на депозитите в КТБ до 196 000 лв., обезпечени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. 

Пенсионните и договорните фондове задължително ползват попечител за вложенията си в български акции. Защитата е следната. Когато ПФ продава акции, той подава поръчка до посредника си, посредника прави сделка и праща съобщение на Централен депозитар АД кой е продавача. Също така пенсионният фонд праща съобщение до попечителя си, който е различен от посредника по сделката, като този попечител (наричан и депозитар) също изпраща съобщение до Централен депозитар АД. Ако липсва едно от двете съобщения (на посредника или на попечителя) Централен депозитар не приключва сделката. Същото е при покупките.

Подобна политика на ползване на депозитар (попечител) или второ лице, освен посредника, спазват и някои чуждестранни инвеститори на родния ни капиталов пазар, основно фондове. Просто правилата им ги задължават да ползват такава защита. Тя обаче струва пари и то не малко, често изчислявана като процент от активите, а друг път е твърда сума на година. При всички случай проверка на Investor.bg показа, че това са над няколко стотин лева на година до десетки хиляди.

Физическите лица, които имат български акции имат само една защита - посредника си. Няма второ независимо лице, което да потвърждава пред Централен депозитар, че нареждането за сделка е истинско.

Във връзка с питането на нашият читател се обърнахме към Централен депозитар АД относно възможността за допълнителна защита наречена „блокиране на акциите“. Когато едни акции са блокирани, търговията с тях е забранена и всъщност невъзможна, защото без вдигането на блокировката, приключването на сделката не може да стане.

Ето какво отговори Централен депозитар на нашите въпроси.

- Притежавам например 10 000 акции от дружество Х. Може ли да ги блокирам, като си платя такса на Централен депозитар АД за блокирането, но без да имам задължение към някого и без да има особен залог, а просто така, за да са блокирани? Целта ми е допълнителна сигурност за акции, които не планирам да търгувам. Колко струва блокирането?

ЦД: Блокиране на притежаваните от Вас финансови инструменти е възможно, като за целта е необходимо да изпратите по пощата нотариално заверено заявление (или попълните и подпишете такова в деловодството на ЦД), към което следва да приложите и платежно нареждане за извършено плащане. Таксата за блокиране на ФИ по заявка на титуляр е 24 лв. с ДДС, а за деблокирането им (в бъдеще) е 60 лв. с ДДС.

- Колко време отнема блокирането/деблокирането от подаването на заявката?

ЦД: От един до няколко часа, така че не можем да се ангажираме с конкретен срок. В повечето случаи (особено в случаите на блокиране/деблокиране на ФИ) изпълнението на заявките се извършва с най-висок приоритет. В случаите, когато заявка/молба е заведена в деловодната система след 16:30 ч., е възможно да бъде обработена на следващия работен ден.

Трябва да се подчертае, че съгласно нормативната уредба, инвестиционните посредници ще бъдат в нарушение на същата, ако сключат сделки за продажба на ФИ, върху които има наложени тежести и/или блокировки.

В обобщение, блокирането струва 24 лв. на емисия, а разблокирането 60 лв., или общо 84 лв. за целия период на блокирането. Блокираните акции се разблокират сравнително бързо, минимум за 1 час, а максимум за 1 ден, което е сравнително приемлив срок.

До момента няма публично известен случай на откраднати (загубени) акции, държани при инвестиционен посредник. В миналото имаше случаи на откраднати акции, държани по лична сметка (тоест не са при посредник, който реално ги пази). Така имаше възможност с фалшиво пълномощно да бъдат продадени, поради което няколко инвестиционни посредника загубиха лицензите си преди около 10 години. Оттогава има малко случай. Например два независими източника на Investor.bg споделиха за проблем с откраднати ценни книжа и то от клиентска сметка при инвестиционен посредник, тоест от по-сигурния регистър Б.

Може би не е далеч времето, когато ще има SMS известяване за направена сделка и/или за трансфер на ценните книжа от дадения посредник, подобно на банките, търговския и имотния регистри. Разбира се активните спекуланти може да бъдат затрупани от стотици SMS-и в рамките на деня. При всички случай борсовата индустрия закъснява с уведомяването за сключени сделки и изходящи трансфери на пари и акции спрямо банките и държавните регистри.

Предвид ниската цена на блокирането и деблокирането (84 лв. за цялата операция, без значение колко години ще стоят блокирани), който желае може да избере тази допълнителна защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
newrussia
преди 8 години
Да не разправям, че щяха да са представител на ДЮКАС КОПИ, но уви ... много добрите им трейдъри се доказах и измамиха доста народ... така съм чувал и то от сигурен човек... ЛИЧНО СТАФАН СТАФАНОВ ИЗП. ДИРЕКТОР НА СТАНДАРТ ИЗМАМИ ДОСТА ХОРА....АБСОЛЮТНО МНОГО БОЛНИ МОШЕНИЦИ ..ЗА ТАКИВА ЛИЧНИ ПРОЦЕСИ И В ЗАТВОРА ЗА ПО 120 ГОДИНИ... МЕКО КАЗАНО СТАНДАРТ СА СЕРИОЗНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ..И по ТОЧНО СТАФАН СТАФАНОВ И СТЕФАН ПЕТРОВ СЕРАФИМОВ, ПРИЛИЧА НА ***, МНОГО ГОЛЕМИ ИЗМАМНИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТЯХ ХОРА..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
newrussia
преди 8 години
Лъки, нещо си много лошо заблуден... Стандарт са мошеници и то доста големи. Ти знаеш ли, че заплатата на управляващия асцидите и фондовете е 400 лв.. ТИЯ СА ПЪЛНИ МОШЕНИЦИ .. КАКТО И ПОВЕЧЕТО ИП-та... Само влез и виж персонал и заплати и ще ти стане ясно... А и съм чувал, че за години не са плащали заплати на служителите си А СА ИП-ТА. как е ЛЪКИ????Смешно е да твърдиш без факти, леките ти глупости...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
zap
преди 9 години
максимум за 1 час, а минимум за 1 ден ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
А от държавните институции кой ще ни пази ?! Защото преди няколко години КФН от НЕПРАВОМЕРНО лиценза на Стандарт Инвестмънт и посредника трябваше да даде акциите на хората на други посредници, въпреки че след това съда върна лиценза и постанови, че наистина КФН е отнела НЕПРАВОМЕРНО лиценза! Разбира се, посредника не беше злоупотребил с нито една акция на никого. Но КФН злоупотреби с власт тогава! Така че аз се притеснявам повече от държавните институции, отколкото от инвестиционния ми посредник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Blizzarder
преди 9 години
Всичко това е много хубаво, но не виждам как то ще помогне за раздвижване на пазара? Не стига, че оборотите са ниски и няма особено много индивидуални инвеститори. Не знам на някой да са му изчезнали акциите или да са откраднати, за да се говори за Sms известяване. Борсата не е банка, има други начини за защита. Подобни стъпки само ще намалят оборотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Jekata
преди 9 години
Полезно инфо, но кога Депозитара ще се размърда, в XXI век сме...Справка сръбските им колеги, от кога го дъвчем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още