IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще станем ли свидетели на края на долара?

70 години по-късно от системата, която определи новия икономически ред, не е останало почти нищо

11:23 | 06.12.14 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще станем ли свидетели на края на долара?

Американците са свикнали да парадират, че са най-могъщата, богатата и свободната нация в света. И, което е по-съществено, много от нас, неамериканците, са склонни да ги подкрепят в тази оценка (както казваше покойният Джак Паар, имиграцията е най-искрената форма на ласкателство). Единственото, което не ги подкрепя, са фактите.

Страни като Норвегия, Дания, Швейцария и дори Австралия са по-богати от САЩ, ако сравняваме БВП на глава от населението. В цели 33 държави, начело с Япония, средната продължителност на живота е по-голяма. По донякъде условния показател "качество на живота" Съединените щати се нареждат едва на 16-о място. А според индекса за социален прогрес (Social Progress Index) американците са на 70-о място по здравеопазване, на 69-о по състояние на екосистемата, 39-о по образование и дори на незавидното 23-о място по достъп до интернет и мобилни телефони. 

И все пак, напук на всички тези статистики, светът продължава да се интересува от NBA, да се разтопява от умиление пред Кейти Пери, да мечтае за нов iPhone, да лети в американски самолети и да обвинява за всички глобални проблеми всемогъщото ЦРУ. В главите ни Америка действително е суперсилата, за каквато я смятат и собствените й поданици. Но защо е така? Как една страна, която допреди век бе второстепенен играч в световните дела, се превърна в такъв хегемон? 

Всъщност много е лесно да се отговори на това, само с две думи: "Бретън Уудс".

Bretton What?! – вероятно биха възкликнали мнозина. И ще бъдат напълно прави. Тази година се навършиха 70 години от създаването на прословутата Бретън-уудска система - макар че не е ясно тя дали все още е жива и дали изобщо е система.

През юли 1944 г. представители на 44 нации от очертаващата се като победител страна във войната се събират в местността Бретън Уудс, в щата Ню Хемпшър, и договарят нови правила за търговските и финансовите взаимоотношения помежду си. Това е обяснението от учебниците. 

За мен лично доста по-кратко и разбираемо описание на Бретън Уудс дава американският инвеститор Питър Шиф, президент на Euro Pacific Capital. Той го разказва като анекдот: няколко азиатци, европейци, латиноамериканци  и един американец се оказали корабокрушенци на самотен остров. За да оцелеят, решили да си разпределят задачите. Един станал рибар, друг си харесал да бъде ловец, имало дървар, фермер. Американецът си избрал работата да яде. Вечерта всички се събирали и приготвяли угощението на американеца. Той пък им оставял трохите, за да хапнат и другите и да могат утре пак се върнат на работа.

И отново да осигурят на американеца условия да си върши работата – тоест да яде. Модерните икономисти твърдят, че американецът е най-важен в тази ситуация, защото без него работата на останалите губи смисъл. Но истината е, че ако изхвърлят американеца, останалите биха живели по-добре, ще имат повече за ядене, а не само трохите.  Дори ще могат да се изтегнат и на плажа...

Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

69
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходжа https://***.youtube.com/watch?v=7OuUE2PZR_s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Емилия и Сакис Кукос - Коледа (official Video)http://vbox7.com/play:7742b3ff35
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Някои тук все още се заблуждават че има БРИКС. Има само Китай, друго няма от тая страна на интересите - а Китай е затънал в щатски дълг и е основния поддръжник на долара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 1
blackaquarius
преди 9 години
Браво !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 11 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
По такъв начин ще се образуват относително изолирани едно от друго икономически пространства със своя валута, което практически е разпад на модела на глобализирана икономика/пазар/финанси с единна резервна валута, т.е. долара ще престане да бъде резервна валута в смисъла, който се влага в това понятие днес. Той ще се ползва в икономическото пространство, което ще остане консолидирано около емисионния център ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Като пример за горе описаните ефекти може да се погледне към Европа и Япония, където икономиките работят на понижени обороти, а от др страна в/у Иран и Русия тегнат санкции и суровините, които могат да предложат, също се търгуват в силно ограничени обеми.Ако в резултата на водените от ФЕД политики, доларовото предлагане в комбинация с други обективни тенденции в икономиката (които се отразяват в/у глобалното търсене/потребление), отварят все по-голям разрив м/у натоварен и ненатоварен икономически капацитет в глобален мащаб, то растящата нестабилност ще доведе до преструктуриране , което най-логично е да се изрази в свързване на нереализираните ресурси в рамките на доларовата икономика с ненатоварения/свободен производствен капацитет, като тази връзка ще стане на база валута(и) различна от долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 12 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Тази организация на световната икономика и финанси има един такъв сериозен и лесно установим недостатък: наблюдаваме, че капацитета на икономиката в глобален мащаб (капацитет за предлагане на стоки и услуги) сериозно надхвърля търсенето/потреблението, което се генерира от доларвото предлагане и конкретното разпределение/структура, което получава това предлагане. По такъв начин се отваря значителен капацитет (за предлагане на стоки и услуги), който е свободен/не натоварен и природни ресурси, които не са реализират в икономиката, поради това съществуващо доларово ограничение върху размера й. Ненатоварения капацитет на икономиките означава удар по заетостта и покачване на социалното напрежение и натиск в/у устойчивостта на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Размера на световната икономика (т.е. съвкупността на вс национални икономики) зависи от доларовото предлагане:- От една страна, защото имаме глобално интегрирана икономика и архитектурата на международните финанси е построена така, че локалните валути се деноминират в долари чрез валутните пазари и по правилата, които са залегнали в международните финансови институции, като и върху двата механизма ФЕД има достатъчно влияние. Това естествено означава и възможност за контрол в/у покупателната способност на съответна локална валута;-От друга страна заради обстоятелството, че щатите доброволно или доброзорна са успели да наложат търгуването на стратегически суровини в глобален мащаб, да се извършва предимно в долари. Това означава, че потреблението на тези суровини (а следователно и размера на икономиката , като цяло) е привързано за доларовото предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 2
rmarkov
преди 9 години
"...Тази година се навършиха 70 години от създаването на прословутата Бретън-уудска система - макар че не е ясно тя дали все още е жива и дали изобщо е система" Боже господи, авторът или се шегува, или е неграмотен. Ето малко информация по въпроса: http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/07/mmt-harvard-international-review-bill.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още