IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо горивата поевтиняват с по-бавни темпове от петрола?

По-ниската цена на петрола има отражение, понякога неблагоприятно, и върху бизнеса, припомня икономист

15:49 | 09.12.14 г. 6
Защо горивата поевтиняват с по-бавни темпове от петрола?

Флуктуациите в цената на суровия петрол не носят същото изменение върху цените на горивата, защото петролът е само един от компонентите в цената на горивата. Това обясни пред журналисти изпълнителният директор на OMV България Петър Величков.

Той уточни, че суровият петрол действително е основна съставка, но представлява около 50% от цената на горивата. „Остават данъци, такси и акцизи, а при тях няма промяна”, коментира още Величков.

За него темата е много чувствителна за българските потребители, които имат усещането, че поскъпването на суровия петрол се отразява много по-бързо върху цената на горивата, отколкото поевтиняването му.

Трябва обаче да се отчетат и други фактори, които също имат важно значение, а именно преработката и запасите от суровина на рафинериите. Бензиностанциите реално са търговци на горива, които купуват от рафинериите.

„Ако има рафинерия, която предлага по-ниска цена, търговците ще продават на по-ниски цени”, уточни Величков в отговор на въпрос дали очаква допълнително намаление на цените на горивата на българския пазар. При по-висока цена на рафинериите обаче търговците не могат да дотират цената на горивата, допълни още той.

Анализатори вече коментират, че от лятото цените на горивата на българския пазар намаляват с между 15% и 18% в зависимост от вида. В средносрочен план ако цената на суровия петрол продължи да пада, е възможно да има и допълнително намаление, обясни от своя страна Петър Величков.

Как ще се отрази по-ниската цена на петрола върху българската икономика?

Поевтиняването на петрола обаче се отразява не само на потребителите, но и на бизнеса. Цените на лекия суров петрол и европейския сорт Brent вече достигнаха най-ниското си ниво за последните пет години.

За Георги Минчев, зам.-председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, това положение е добра новина за икономиката на страната. Пред телевизия Bulgaria on Air той коментира, че енергийните разходи участват във всеки един етап от производството и когато цените на горивата намаляват, се създава ресурс за допълнително потребление.

По-ниската цена на петрола обаче не може да бъде разглеждана еднозначно, предупреди икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред Investor.bg. Той посочи, че от една страна по-евтините горива действително ще стимулират потреблението, защото те са фактор в производството и ще доведат до по-ниски цени.

От друга страна обаче падащите цени могат да забавят икономическата активност и да доведат до отлагане на инвестиционни проекти от страна на компаниите. 

„Има много фактори и никой не може да предвиди с точност кой ще надделее”, посочи още икономистът и допълни, че има и хипотеза, при която увеличеното потребление би могло да компенсира по-ниските цени на продукцията и именно това да даде тласък на нови проекти, а не да отложи реализацията им.

По-ниската цена на суровия петрол ще има и директно отражение и върху износа, но отново в няколко насоки. Тя може да увеличи количествата на износа, но за рафинериите ще донесе загуба, тъй като влияе директно върху крайните цени на всички продукти, които са производни от петрола. А рафинериите имат запаси от петрол, закупен по-рано и на по-висока цена.

„Не бива да забравяме и че успоредно с намаляването на цената на петрола, расте стойността на долара”, коментира още Стайков. Той припомни, че като цяло България е ощетена от съотношението долар – евро.

Неговата прогноза е, че цената на петрола в следващите месеци ще остане под 70 долара за барел. Средната цена за тази година ще бъде около 90 долара.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Защото лукойл е монополист, а КЗК си пита ушите, защото са придатък на мафията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Тоест и на 0 долара да го продават петрола, бензина пак ще е над 2 лева? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
Цената на бензин А95 беше 2,55лв. при цена на петрола $120/барел. Сега е 2,29 или 26ст. (-10%) надолу при цена на петрола $60/барел (-50%). Друго просто е излишно да се казва, включително и дълги анализи по темата. Долара пак беше 1.60, да не говорим че после мина и през 1.3, ама тогава не се отрази на цените :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Защото и държавата, и ЛУКОЙЛ трябва да КРАДАТ. така е в БГ, страната на крадливците и измамниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 65 rate down comment 1
rrado
преди 9 години
Защо горивата поевтиняват с по-бавни темпове от петрола?Много просто ... защото след това ще поскъпнат с по-бързи темпове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
hellwitch
преди 9 години
Разсъжденията, за това дали ефекта ще е положителен е напълно нелогичен и бих казал некомпетентен.Ако има спад на цената на стоките, то ще е заради намалени разходи за производството им. Което означава не намалена печалба, а увеличена конкурентноспособност т.е. тезата за намалена икономическа активност е абсурдна с изключение на петролодобивния сектор. Дори рафинериите няма да засегне, защото и те купуват по евтина суровина. Виж приходите от ДДС ще паднат заради по ниската база,на която се изчислява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още