IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхвисока корупция в държавата отчита доклад

България е достигнала най-високите равнища на участие в корупционни сделки за последните 15 години

15:35 | 11.12.14 г. 9
Свръхвисока корупция в държавата отчита доклад

Свръхвисоки нива на корупция във всички сфери на държавата отчита годишният доклад за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

През 2014 година България е достигнала най-високите равнища на участие в корупционни сделки за последните 15 години, показват данните, цитирани от БНР.

През тази година в страната са реализирани средно около 158 хиляди корупционни сделки на месец. Повечето от тях се извършват по инициатива на държавната администрация, чиито служители упражняват корупционен натиск върху гражданите.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че този доклад е труден за четене, не защото текстът не е добър, а защото констатациите са изключително тежки и категорични.

„Това е един много смел текст. Мисля, че се нуждаем от един нов антикорупционен план за действие. Не толкова стратегия, колкото план, който да определя конкретните мерки и да дава реалната перспектива за това, което трябва да бъде направено. Аз лично мога да се ангажирам с това, че този план ще бъде разработен на базата на констатациите“, коментира Бъчварова, цитирана от БНР.

Според изследването по корупция България се нарежда на трето място на Балканите след Албания и Черна гора.

От ЦИД посочват, че през настоящата година податливостта на корупция е на равнище, сходно на това от 1999 г., въпреки покачващата се нетърпимост към корупционното поведение, допълва БТА.

Ефективността на корупцията като метод за решаване на проблеми се увеличава и в бизнес сектора, твърдят от Центъра. Повечето фирми нямат доверие на публичните институции и не смятат, че получават равно третиране в съда. Авторите на проучването отбелязват, че подобно отношение е основателно, тъй като на всички равнища на управление продължават да съществуват сериозни разхищения, вследствие на които държавният дълг е нараснал с 10 пункта.

Повишаването на административната и политическа корупция през 2014 г. става на фона на продължаващата неспособност на Висшия съдебен съвет да посрещне предизвикателството да гарантира, че прокуратурата и съдът ще се борят успешно с корупцията и завладяването на държавата, посочва се още в изводите от доклада.

Структурата на съдебната система все още не дава гаранции за бързо, справедливо и прозрачно прилагане на закона, сочат заключенията.

Ситуацията около КТБ е показала, че завладяването на държавата от частни интереси е стигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и централната банка, посочват от центъра.

Сагата "Южен поток" пък е разкрила колко високо е достигнала корупцията в държавните институции заради това, че интересите на други страни са успели да диктуват условията на българския парламент и правителство за сметка на българските и европейските интереси, смятат авторите на изследването.

Според новото проучване на международната организация Transparency International страната ни е на 69-о място по прозрачност на публичния сектор от общо 175 държави, събирайки 43 точки. Така България подобрява класирането си в 20-ия глобален индекс за корупцията в света.

През миналата година България бе на 77-о място от общо проучените 177 държави, като събра 41 точки – колкото и през предходната 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
Корупцията е висока, защото на власт е Мафията с нейното правителство на герб, ББ и Цв.Цв.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 2
Eon
преди 9 години
Корупция има независимо кой е на власт - БСП, ГЕРБ, ДПС... Тя не се ограничава до определена политическа партия. Тя е в същността и в кръвта на българина като етнос. Приемете го най-накрая - истината е нелицеприятна и боли и винаги отричана, защото така ни изнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
ДПС и сега участва във властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Аууууу, да бе, то когато ДПС участваше във властта сигурно корупцията беше на минимум, А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
Tony
преди 9 години
Нормално корупцията да е на макс!бойко, цецо и герб са на власт! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Ko? He!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Интересно ще стане когато тази корупция се комбинира с висок дълг и се наложи девалвация на лева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Просто действаща прокуратура.Скоро няма да я бъде тая земя, терминал 1 и айде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
honaniga
преди 9 години
За съжаление това е реалността. Нормална българска народопсихология на тариката, който се издига до висините и масово се дава от телевизии, вестици и радиа за пример за подражание. Така децата ни се учат, че да успееш в живота трябва да си тарикат. Изключително пагубно и примитивно.Има ли начин да се промени това. Не съм много сигурен. Със сигурност по-малко държава, ниски данъци, силно гражданско общество, истински силни лидери, които милеят за родината си и със своя личен доблестен пример да поведат народа. Медиите трябва да не показват никакъв интерес към "бизнесмените" със селски тарикатски физиономии и специалисти по тънката час, а да показват за пример проактивните хора, които са успели с много труд, знания и добри идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още