IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изглежда структурната безработица в България от 2007 г. насам

Pешението на проблема преминава през подобряване на връзката между търсещите работа и бизнеса, смята Явор Алексиев от ИПИ

08:25 | 13.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как изглежда структурната безработица в България от 2007 г. насам

Отиващата си 2014 г. мина под знака на спадаща безработица и увеличаваща се заетост. Въпреки че голяма част от населението все още едва ли е почувствало позитивите от очертаващата се благоприятна тенденция, тя е налице не само във водещите икономически центрове у нас, а и в някои от по-изоставащите райони на страната.

В същото време пазарът на труда продължава да страда от сериозни структурни проблеми, а някои от лансираните от новото правителство политики застрашават темпа на неговото възстановяване.

Структурните характеристики на безработицата у нас са безспорно една от основните пречки пред по-бързото възстановяване на пазара на труда. За да придобием по-добра представа за проблема, ще разгледаме движението на т.нар. "Крива на Бевъридж" - един от основните инструменти за оценяване на ефективността на трудовите пазари.

Кривата на Бевъридж показва връзката между коефициента на безработица и коефициента на незаетите работни места. По време на икономическа експанзия безработицата намалява, а коефициентът на свободните работни места се увеличава. По време на рецесия безработицата се увеличава, а коефициентът на свободните работни места намалява.

Позицията на кривата зависи от ефективността на пазара на труда. Изместване на кривата нагоре показва покачваща се неефективност на трудовите пазари, тъй като въпреки повечето налични работни места, последните не се заемат от безработните. Ако изместването на линията нагоре е съпътствано с увеличение на безработицата, това е знак за структурни проблеми на пазара на труда.

Ситуацията у нас от 2007 г. насам

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Само който е търсил хора,знае че проблема е огромен и то в София,а в малките градове не ми се мисли.По лошото е че малкото кадърни хора продължават да напускат страната и скоро положението ще е страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още