IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Евтиният петрол може да изпрати германската икономика в дефлация

Растежът през 2015 г. обаче може да бъде завишен, посочи Германската централна банка

17:09 | 15.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк: Евтиният петрол може да изпрати германската икономика в дефлация

Неотдавнашното рязко спадане на цените на петрола може да потисне значително инфлацията в Германия в близко бъдеще, посочи в нов доклад Бундесбанк – централната банка на страната.

"Най-новото свиване на цените на петрола означава, че инфлацията на потребителските цени ще се понижи допълнително и може временно да достигне и прехвърли нула", заяви Бундесбанк в месечния си доклад от декември, публикуван в понеделник. "Ако тези цени се задържат, ние ще трябва да коригираме нашата прогноза с 0,4 процентни пункта", добави институцията.

"Toва намаляване на цените на суровия петрол отвежда към низходяща ревизия на прогнозата за инфлацията и завишаване на прогнозата за растежа на БВП", добави институцията.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за ноември показа равнище от 0,6%, което е най-ниското от февруари 2010 г. В най-новата си оценка, публикувана на 5 декември, централната банка прогнозира инфлацията да достигне средно 1,1% през 2015 г.

Ако цените на петрола останат на сегашното си ниско ниво, "икономическият растеж може да бъде с 0,1-0,2 процентни пункта по-висок" от последната прогноза от 1% за 2015 г., изтъкна в доклада си Бундесбанк.

Най-новите коментари на Бундесбанк повториха реториката, използвана от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в последната му пресконференция на 4 декември. Въпреки това Германската централна банка открито не подкрепя идеята за количествени улеснения на ЕЦБ.

"Рисковете за икономическите перспективи в еврозоната са в посока надолу", посочи все пак Бундесбанк, повтаряйки до голяма степен думите на Драги.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 9 години
И на каква база казваш, че са успешни? Нито на САЩ нито на ОК дългът им е спаднал, даже напротив. Ако повишаване на дълга е цел за успех, то гледам и ние натам сме се насочили. Явно скоро ще прокопсаме и ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
lyusien
преди 9 години
Стига глупости Не ви е виновна цената на петрола а ниското потребление в Германия и ЕВРОЗОНАТА ГЕРМАНИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОДТИСКА ЗАПЛАТИТЕ А ТОВА ВОДИ ДО ПРОДЪЛЖАВАЩА СТАГНАЦИЯ В ДРУГАТА НАИ ВЕЧЕ ЮЖНАТА ЧАСТ НА ЕВРОПА ЕЦБ ПРОДЪЛЖАВА ДА ДА УМУВА И НЕ ВЪВЕЖДА КОЛИЧЕСТВЕНИ УЛЕСНЕНИЯ ВЪПРЕКИ ЧЕ ЯСНО ВИДЯ ЧЕ СА УСПЕШНИ В САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАИСТИНА ЛИ ПОЛИТИЦИТЕ ИСКАТ ДА ВКАРАТ И ГЕРМАНИЯ В РЕЦЕСИЯ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Всички централни банки искат инфлация (и печатат като луди, за да я постигнат), но в същото време цената на петрола изкуствено се натиска надолу, което е предпоставка за падане на цените в световен мащаб (дефлация) - това натрупващо се напрежение няма да свърши добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още