IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Прехвърлянето на частни партиди в НОИ ще извади парите от икономиката

Ако натрупаните средства от частните пенсионни фондове се влеят в общия кюп, до 1-2 години отново ще има дефицит, твърди Калоян Стайков от ИПИ

17:23 | 15.12.14 г. 27
Експерти: Прехвърлянето на частни партиди в НОИ ще извади парите от икономиката

Ако парите от частните партиди на осигурените лица в универсалните пенсионни фондове се влеят в общия кюп на държавното обществено осигуряване, както се предлага, това ще извади парите от икономиката, ще удари бизнеса и ще повиши безработицата. Стъпката не е базирана на експертни и актюерски разчети и противоречи на всякаква логика, ще разруши още повече доверието в системата, няма да стимулира осигуряването на реални доходи и ще има временен ефект, след което отново ще се формира дефицит.

Това са основните изводи от коментарите на експерти и икономисти по предложението, одобрено вчера от правителството и двата синдиката, което дава право на родените след 31 декември 1959 година на свободен избор дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

Какво означава това предложение, какви могат да бъдат последиците от него, дали е в полза или в ущърб на осигурителната система? За плюсовете и минусите от него Investor.bg разговаря с експерти.

Калоян Стайков: След покриване на дефицита в НОИ отново ще има недостиг

Очевидно е, че решението не е добро, това са козметични промени и не можем да очакваме, че ще решат проблемите на системата, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Той посочи, че подобна мярка в някои страни от ЕС е дала краткосрочен положителен ефект за бюджета, след което са се проявили проблемите.

Икономистът обясни, че след като с парите от универсалните фондове се покрие дефицитът в системата, а те ще стигнат само за година или две, после отново ще се формира недостиг. Той обясни, че мярката е в интерес само на тези, които укриват доходи и осигуровки и имат изгода парите им да отиват в общия кюп на НОИ. А в същото време тези, които внасят осигуровки на реалните си доходи, нямат интерес, защото искат да видят връзката между направените вноски и размера на пенсиите си след време. Във всички случаи ако парите от индивидуалните партиди се прехвърлят в НОИ, няма да е ясно какво се случва с тях, твърди той.

Стайков описа ситуацията по следния начин: „Този, който не може да очаква висока пенсия от частния фонд, предпочита парите му да отиват в общия кюп и един ден да се надява, че държавата ще му увеличи пенсията, без да е ясно как и откъде“.

Според Стайков няма логична причина защо частни сметки да се прехвърлят в общия кюп на общественото осигуряване и решението не е взето въз основа на експертни анализи и актюерски разчети. „Там ще отидат гнилите ябълки, които не се осигуряват на реалните доходи и един ден ще кажат: ниска ми е пенсията, увеличете ми я“, посочи икономистът.

С това решение се върви точно в обратната посока – не се стимулират хората да внасят осигуровки и то върху реалните си доходи, а обратното. Стъпката е още един начин за разрушаване на доверието към осигурителната система, обобщи той.

Христина Христова: Управляващите са в паника за финансовата устойчивост на системата

В случая това е пенсионна реформа на парче – нещо, от което всички искаме да избягаме, коментира Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика и председател на Институт за семейна политика.

„Вярно е, че демокрацията е право на избор, но в случая правото на избор вече е дадено“, каза тя. И поясни, че и сега се правят пенсионни вноски чрез втория и по избор чрез третия стълб на системата.

Истинската реформа в пенсионната система обаче според Христова е да се даде възможност на младите работещи, които сега навлизат на пазара на труда, да избират къде да се осигуряват – дали в първия стълб на държавното обществено осигуряване или само във втория с лични партиди.

За нея причината за това изненадващо предложение, одобрено от правителството, е паниката у управляващите за финансовата устойчивост на системата. Според нея приетият вариант е начин да се помогне за покриването на част от огромния дефицит в НОИ, който за тази година надхвърля 3 милиарда лева.

Христова каза още, че е наложително да не се правят реформи на части, а да се постигне съгласие по цялостна пенсионна реформа с отделните й компоненти.

Иван Нейков: Парите ще излязат от икономиката, ще бъде удар върху бизнеса

Възможността за избор на пенсионен фонд – ако това стане, ще има негативни последици в много посоки. Това каза бившият министър на труда и председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков пред телевизия Bulgaria on Air.

Първата е, че това значи дупката в НОИ да бъде запълнена с парите на хората от втория стълб на пенсионното осигуряване, където има над 7 милиарда лева. А Нейков напомни, че данните показват, че доходността от там е по-голяма от тази в банките. По думите на експерта това ще е втори опит да се посегне на парите на хората след прехвърлянето на 1,5 милиарда лева на НЗОК в бюджета през 2011 година.

Другият лош сигнал е, че се противопоставят частните и държавните фондове. Според него това значи "дайте да ударим частника и да защитим държавата".

Решението не е правилно и защото пенсионните фондове са най-големият институционален инвеститор у нас и ако парите от там бъдат извадени и внесени в НОИ, те ще излязат от икономиката, а това ще е удар върху бизнеса и означава по-висока безработица. Ако това се превърне в модел, трябва да очакваме ниски пенсии години напред, твърди експертът.

Дори управляващите да се откажат от предложението, пак ще има минуси, защото доверието в системата отново ще се разколебае, каза експертът. 

Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
masterblaster
преди 9 години
В случая това е пенсионна реформа на парче нещо, от което всички искаме да избягаме, коментира Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика- Това е пенсионна реформа, за да могат калинките да изпапат и тези милиарди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Когато пирамидата НОИ рухне, тя така или иначе щеше да завлече и фондовете.- Не и ако тези фондове са отделно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
masterblaster
преди 9 години
Ако натрупаните средства от частните пенсионни фондове се влеят в общия кюп, до 1-2 години отново ще има дефицит- На Бойко не му пука, нали до тогава ще се налапа :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Тая доходност е сметната без отчитане на таксите. А би трябвало и те да се отчитат защото това също са пари, които са им дадени. Така че, ако се сметнат и таксите, картинката ще е съвсем друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
StiLL_aLiv3
преди 9 години
Това прехвърляне на пари от частните фондове в НОИ, ще ги накара да разпорадат активите им под формата на ценни книжа, което ще повлияе негативно на така или иначе слабия капиталов пазар в България. Също така ще се наложи на държавата да изкупи обратно ДЦК които имат тези фондове, което също няма да повлияе добре. И колкото и да се оплаквате че хората които управляват тези фондове прахосват пари една доходност от 6-7% от фонда е много по-добре от 0.1% доходност от държането на парите от НОИ в БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
Ricco
преди 9 години
Не че нещо, ама в НОИ си има лични партидите от около 15-тина години. Е, друга бира е за какво и как могат да послужат тия партиди, но ги има. А на всички трябва да е ясно, че понеже няма как бъдещето да се прогнозира, още повече с такава точност, то никой не може да знае каква пенсия и с каква покупателна способност ще получи. Независимо от НОИ или от частен фонд. Единственото което може да се знае е, че пенсията ще е пропорционална на направените вноски. Както всъщност си е и сега. А ако някой казва или обещава нещо друго, то той просто говори празни приказки колкото да продаде нещото, което продава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
индианеца
преди 9 години
Когато пирамидата НОИ рухне, тя така или иначе щеше да завлече и фондовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Докато и пенсионерите ги стискат. В БГ водещи са ниските разходи, а не високите доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 17
studioaa
преди 9 години
Защо нито един икономист от никой институт за каквото и да било не предлага въвеждането на национален данък недвижим имот?? Ако се събира по 1% от дънъчната стойност на жилището на година биха се събрали близо 2 млрд. лева, а те ще стигнат за запълване на дупките в НЗОК и НОИ и то за постоянно, а не временно както парите от пенсионните фондове. В момента една шепа имотни фараони притежава ститици хиляди крадратни метри площ и прибира милиарди от наеми и ренти като даже не декларира повечето приходи, става въпрос за пазар за 4-5 млрд. лева на година. Малките фирми в големите ни градове са притиснати от огромни наеми от 40 евро на месец на квадрат и реално повечето лъкатушат на границата на фалита. Докога имотите ще са почитани като свещена крава и касичка на управляващата върхушка??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Естествено че няма, те просто са още едно перо за източване. После - фалита, който Хайрсъзов очаква.Бъдещето на хората и поведението на държавата нямат нищо общо тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още