IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия играе опасна игра с петрола

Целта на кралството е да удари едновременно два съперника - Иран и Русия, но това може да ги ожесточи още повече

08:15 | 19.12.14 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Саудитският крал<span style="color:#000000;">&nbsp;Абдуллах бин Абдул Азиз ал-Сауд<font face="Arial">. <em>Снимка: Ройтерс</em></font></span></p>

Саудитският крал Абдуллах бин Абдул Азиз ал-Сауд. Снимка: Ройтерс

Мохамед Бази е професор в New York University и бивш главен редактор за Близкия изток в списание Newsday. В момента той пише книга за прокси войните между Саудитска Арабия и Иран. В статия за Ройтерс той излага своята гледна точка за поведението на Саудитска Арабия и причините за отказа на страната да намали добива на петрол.

През 1973 г. египетският президент Анвар Садат отиде на тайно посещение в саудитската столица Риад за среща с крал Фейсал. Садат се подготвяше за война с Израел и се нуждаеше Саудитска Арабия да използва своето най-мощно оръжие: петрола.

До тогава крал Фейсал не е бил склонен арабските страни от Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) да използват „петролното си оръжие“. Но със започването на израело-арабската война от 1973 г., арабските производители вдигнаха цените, намалиха добива и наложиха ембарго на петролния износ, за да накажат Съединените щати за подкрепата им към Израел. Без Саудитска Арабия това ембарго нямаше да стигне далеч.

Днес Саудитска Арабия отново използва своето „петролно оръжие“. Вместо да вдига цените и да намалява добивао, страната прави обратното. При световния спад на петролните цени от юни, кралството отказа да намали добива, което би помогнало на цените да се вдигнат. Вместо това саудитците спряха ОПЕК от намаляване на добива при последната среща на картела на 27 ноември.

Последствията от саудитската политика са невъзможни за игнориране. След две години на стабилни цени между 105 до 110 долара за барел сортът Брент спадна от 112 долара за барел през юни до около 55 долара във вторник. „Каква е причината САЩ и някои съюзници на САЩ да искат да свалят цената на петрола?“, попита реторично президентът на Венецуела Николас Мадуро. Отговорът му: „За да уязвят Русия“.

Това е донякъде вярно, но залогът на Саудитска Арабия е много по-сложен.

Кралството има две основни цели в последната си петролна война. То се опитва да притисне и да изтласка от пазара американския добив на шистов петрол, който изисква по-високи цени, за да бъде конкурентен с конвенционалния добив.

В по-широк план, целта на саудитците е да накажат два конкурента – Русия и Иран заради подкрепата им за режима на Башал ал Асад в сирийската гражданска война. Откакто започнаха вълненията в Сирия през 2011 г., регионални и световни сили водят прокси (война, започната от велика сила, която не иска да се намесва пряко - бел. ред.) битки там.

Докато Саудитска Арабия и Катар въоръжават голяма част от сирийските бунтовници от Сирийската свободна армия, режимът в Иран, и в по-малка степен Русия, осигуряват оръжията и средствата, които задържат Асад на власт.

От американската офанзива в Ирак през 2003 г. традиционните властови центрове в арабския свят - Египет, Саудитска Арабия и други страни от Залива, стават все по-нервни от нарастващото влияние на Иран. То се изразява в неговите ядрени амбиции, влиянието му над иракското правителство, подкрепата му за военните групировки Хизбулла и Хамас и съюзът му със сирийския диктатор.

Конфликтът в момента е истинска прокси война между Иран и Саудитска Арабия, която се разиграва в региона. И двете страни разглеждат съперничеството помежду си като конфликт, в който победителят прибира всичко. Ако шиитската организация Хизбулла вземе превес в Ливан, тогава сунитите в Ливан и техните покровители в Саудитска Арабия ще отбележат загуба спрямо Иран. Ако предвожданото от шиити правителство на Ирак заздрави позицията си и контрола си над Ирак, тогава Иран ще е спечелил още една победа.

Днес династията на Сауд се е заела да подкрепя съюзниците си в Бахрейн, Йемен, Сирия и където още се страхува от злонамереното влияние на Иран. А кралството отвръща на удара на Иран и на Русия със своето най-ефективно оръжие.

Русия и Иран са силно зависими от стабилните цени на петрола. Според множество прогнози, Русия се нуждае от цена около 100 долара за барел, за да изпълни бюджета си. Иран, който е под по-сериозни западни санкции и е в икономическа изолация, се нуждае от дори по-високи цени. Иран вече е понесъл икономически удар от саудитските действия. На 30 ноември, като резултат от решението на ОПЕК да не намалява добива, иранският риал поевтиня с близо 6% спрямо долара.

Кралството смята, че може да се предпази от ефекта на променящата се цена. Винаги може да увеличи добива на петрол, за да компенсира спадащите цени или може да омекоти удара, възползвайки се от част от своя огромен резерв в чуждестранна валута, възлизащ на 750 млрд. долара.

Въпреки това Саудитска Арабия играе опасна игра. Има малко доказателства, че авторитарни режими като Русия и Иран ще променят поведението си под икономически натиск. Дори по-лошо, саудитската политика може да се обърне срещу тях, правейки Русия и особено Иран непримирими срещу саудитското влияние в Близкия изток.

С продължаващите прокси войни в Сирия и Ирак, Саудитска Арабия рискува да започне петролна война с Русия и Иран. Това е война, която кралството може би ще спечели в краткосрочен план, но както религиозните конфликти, действията на саудитците рискуват да разпалят пожар, който да излезе извън контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 14 rate down comment 6
eboyanov
преди 9 години
аз го писах пред няколко дена, ето поствам ви да помислите малко:има голямо количество петрол и ниско търсене => инвестицийте в нови проекти падат => взимането на кредити от частните компании и изплащането на дългове пада => банките няма да могат да завъртят парите, а при ниски (май вече и отрицателни) лихвени проценти няма къде повече надолу => работната ръка намалява => данъците намаляват => обезщетенията за безработица.Европа трябва бързо да се ориентира към елетричеството и вдигане на акциза на петрола. така ще намалее още повече търсенето му, а от там и петродалрчетата и долара за световна резервна валута ще увяхне.. а в Европа ще се стане бум на ел автомобили, което е означава работна сила. (разбира се и зелените рекетьорчета трябва да заглъхнат).Доколкото съм чувал Обама е финансиран с 5 млрд долара от СА. Спомнете си, че едно от първите неща които Обама направи бяха санкции срещу Иран. А и всеки разбра че ал-Хасан Алабала е едно чиновниче и го въртят както си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 24 rate down comment 30
Jimmy
преди 9 години
Бягай във в-к Атака, там има едни некадърни ***, които по цял ден вдигат лозунги срещу Запада и лижат *** на *** за жълти и все по-обезценяващи се копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 26
юрист
преди 9 години
Ти да не си собственик на форума инвестор. бг? Ще пиша, където АЗ пожелая, а не където някоя *** ме изпрати! Ти защо не се ориентираш към дир.-а, м? Чий го дириш тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 43 rate down comment 17
Стефчо
преди 9 години
Бегай в Дневник, там има едни безработни реститутки по цял ден вдигат лозунги срещу комунизма и Путин и цъкат плюсчета и минуси - ще те оценят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 38
юрист
преди 9 години
КЗУ, ама СУ...Аре- бегом в руското посолство да ти развиват тезите на *** на разбираем за българите език и за получаване на неденоминирани руски рубли.Всички *** с основно образование станахте изведнъж руски "юристи"", че даже се опитвате да критикувате истинските български юристи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
ЮЗУ кадрите...немам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 23 rate down comment 6
абитуриент
преди 9 години
ееее е МОМЕ що не писа ,че си ЮРИСТКА........!!!!!!?????......веднага щех да те ПОКАНЯ НА КАФЕ........ и без това ми требе ПЕЧЕН АДВОКАТ.......!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 5
ПИЧ
преди 9 години
А други коментатори , считат че спада на петролните цени е и удар по добива на шистов петрол и съответно целта е да се фалират такива играчи, които добиват петрол от шисти , някъде в Дакота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 32
юрист
преди 9 години
Не съм представителка на поколението Игрек. Факт е , че рф има геостратегически интереси в Иран.Всеки удар срещу руският агресор е добре дошъл. Не случайно наричам путин ***- т.е. "ПУТин+ хитЛЕР"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 32 rate down comment 11
Стефчо
преди 9 години
С какви глупости ви пълнят главите на поколението "Ханко Брат". Между другото Иран е бензиностанция на Китай и така както вървят нещата такава ще стане и С. Арабия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още