IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия: Ситуацията е критична

Невинаги сме в състояние да предскажем дори краткосрочните перспективи за нашия финансов пазар, посочи първият заместник-гуверньор

16:49 | 16.12.14 г. 10
Централната банка на Русия: Ситуацията е критична

Руската централна банка (РЦБ) направи оценка на положението на валутния пазар и го оценява като критично, заяви първият заместник-гуверньор Сергей Швецов по време на кръгла маса за финансовите пазари в Москва във вторник.

"Ситуацията е критична. Това, което се случва, не можех да си го помисля дори и в кошмарите си преди една година. Но за съжаление ние невинаги сме в състояние да предскажем дори краткосрочните перспективи за нашия финансов пазар. Много от участниците са в тежко състояние в резултат на тези събития", каза той.

Според Швецов действията на регулатора в областта на паричната политика не се ограничават само до увеличаване на основния лихвен процент до 17%. Той отбеляза, че всички решения, които се изказаха до момента по медиите, имат свои собствени недостатъци. Централната банка реши да повиши основния лихвен процент след много "внимателен анализ", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

"Предизвикателствата са много. В следващите дни мисля, че ситуацията ще бъде сравнима с най-трудния период през 2008 г. Мисля, че на база на опита в много кризи ще намерим правилното решение и ще оцелеем в тази ситуация. Надявам се на това", каза първият заместник-гуверньор на РЦБ.

Във вторник разглежданият от мнозина експерти като до голяма степен отчаян ход по покачване на лихвите в Русия не даде желания резултат. Руската рубла продължава да губи позиции спрямо щатския долар и еврото.

Към края на търговията в Москва във вторник един брой от зелените пари се разменя за 72,385 рубли.

Същевременно валутната двойка евро-рубла е на ниво от 90,137 при дневно покачване от 10,48 на сто. За кратко курсът премина дори 100 рубли за 1 евро.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
А нашата Българска армия не слугува ли на американските корпорации!На това, какво му се вика, дълг или слугинаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
И го отменя, защото Де Гол им показал истинското лице на американците, като натоварил танкера с доларите събрани от френските банки и си поискал златото.Оказало се, че американците НямаТ злато!Демек, машините за тоалетна хартия се върти ли, върти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Сигурно е мода да се правите на толкова прости, освен че сте патологични лъжци.Нито структурата на БВП на България нито бюджета се крепи единствено на туризма. Печалбата от добива на злато при рандеман 2 гр. злато от тон преработена руда далеч не е космическа, а договора с "американските" ТЕЦ-ове е подписан не от Костов а от Румен Овчаров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 15
StefanL
преди 9 години
Отново ти обеснявам ! БЪлгария е старна която няма икономика ние не произвеждаме нищо ! Всичко което добивахме като руди и полезни изкопаеми *** Костов го продаде на чуждестрании компании като например канадската компания която добив златна руда до Мадан и плаща само 1% от огромните печалби от добива на злато! Също тецовете марица който сега са собственост на америка и ни продават най-скъпият ток в собствената ни държава. На България остава един туризъм няма в момента друго което да ангажира такъв голям брой хора за да печелят по някаъв начин и другото е строителството на ваканциоони имоти по черноморието това даваше много работа на строители работници по хотели ресторанти и магазини дори и сезонна но добре платена. След срива на рублата няма купувачи на ваканционни имоти няма строителство няма работа за хотелите и магазините. То тук видяхме че след толкова години никой от другите националности не е проявява интерес да инвестира в недвижими имоти у нас. Американците няма да додат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 9 години
StefanL, надявам се че руснаците вече няма да се държат като господарите на света а като нормални хора когато почиват у нас. И малко е странно как така като им се срути икономиката ще се изтеглят в Турция и Гърция. Там е малко по-скъпо отколкото у нас. Лично аз отдавна мисля, че има и по-достойни начини да си вадиш хляба от слугинажа(туризма).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 16
StefanL
преди 9 години
Само неразбирам господа малумни драскачи кое ви радва от цялата тази обстановка ? Това че в момента зимният ни курорт Банско работи с 5% от капацитета си понеже руските туристи ги няма? Или тоа че вече руснаците който бяха най големите инвеститори на нашето черноморие ще се изтеглят в Гърция и Турция заради ли? България която няма никаква икономика и разчиташе само на един туризъм и слескостопанство сега тотално ще тръгне надолу! Е след като сте неграмотни и не се сещате че ние печелим от руските туристи голям % от БВП чакайте да дойдат в България вашите американци или германци па да видим кога ще доидат те . След още 8 години в еврогеиският съюз ще бъдем в още по лошо положение ! 8 години в ЕС 1,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТА ОТ 5 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИ ТОВА И В АФРИКА ГО НЯМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Котировки на interactive brokers сега ги гледам, нищо им нема ...Close USD/RUB 65.9490 EUR/RUB 85.1124
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 15
Bones57
преди 9 години
Малиииии.....Верно ли на *** трябва да му светне под шапката да изостави руски граждани и райони със СТРАТЕГИЧЕСКО за отбраната и икономиката значение? А ресурсите на Русия със самолет или кораб да ги кара на краварите?Чета си се чудя как е възможно да има толкова плиткоумни индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 24
Батя
преди 9 години
Най доброто и ефективно решение не е в областта на финансите!То е ако утре на *** най сетне му светне под шапката и обяви тотално и окончателно изтегляне и ненамеса във вътрешните работи на суверенна Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 11
dr.5rov
преди 9 години
При критична ситуация се вземат радикални решения. Например - въвеждат златното зайче (тенге) за разплащане в евразийския митнически съюз. Тогава bye-bye рубль, да здраствует тенге.И ако тази нова валута не е fiat, а обезпечена с въглеводороди и злато, това ще е равно на земетресение 8-9 степен.Някога през август 1971 е имало такова земетресение, когато Никсън отменя златното покритие на долара "временно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още