IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим пари от плана „Юнкер“ за строежа на магистралата София-Калотина

Министри обсъждат възможността за откриване на общ туристически център на България, Сърбия и Румъния в Китай

18:05 | 16.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сръбските и българските железници ще проведат преговори за уточняване на финансовите взаимоотношения между двете страни, обясни транспортният министър Ивайло Московски по време на срещата. Снимка<em>: Министерски съвет</em></p>

Сръбските и българските железници ще проведат преговори за уточняване на финансовите взаимоотношения между двете страни, обясни транспортният министър Ивайло Московски по време на срещата. Снимка: Министерски съвет

България е поискала средства от плана „Юнкер“ за финансиране на строителството на магистралата от София до Калотина. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова, която се срещна с вицепремиера и министър на строителството, транспорта и инфраструктура на Република Сърбия Зорана Михайлович. На срещата присъства и българският транспортен министър Ивайло Московски, съобщиха от правителствената пресслужба.

За изграждането на магистралата в момента няма средства, но страната ни ще се фокусира в намирането на финансиране за нея през следващата година, увери Павлова. Индикативната стойност на магистралата е 350 млн. евро, обясни преди седмица председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

По досегашната програма за трансгранично сътрудничество за настоящата година България не губи средства, каза още Павлова. България e изпратила в Европейската комисия за одобрение през септември проекта за новата програма за Трансгранично сътрудничество.

Коментарите на експертите от Брюксел препоръчват сръбската страна да направи публични консултации на екологичната оценка на програмата. Сръбският вицепремиер е поел ангажимент за изпълнение на коментарите. Много е важно да споделяме информация, тъй като и ние сме ново правителство от шест месеца и сме отворени за дискусии, за да направим процесите по-бързи, увери Зорана Михайлович..

Ивайло Московски пък повдигна въпроса за съвместни усилия за стимулиране на процеса за изграждане на проекти по Механизма за свързване на Европа. В тази връзка беше обсъдена и реализацията на проекти за модернизиране на пътната и железопътната инфраструктура по направлението София – сръбска граница.

България е отворена за диалог и сътрудничество в сферата на аеронавигационното обслужване в контекста на инициативата „Единно европейско небе“, каза още транспортният министър. След срещата стана ясно, че сръбските и българските железници ще проведат преговори за уточняване на финансовите взаимоотношения между двете страни.

Възможностите за задълбочаване на двустранното и икономическото сътрудничество между България и Сърбия обсъди и вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, която се срещна с вицепремиера и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Расим Ляич. На разговора присъства и сръбският министър на финансите Душан Вуйович.

На провеждащата се в Белград Среща на правителствените ръководители на Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) вицепремиерите Бъчварова и Ляич обсъдиха възможността за откриване на общ туристически център между България, Сърбия и Румъния в Китай. Целта е привличането на по-голям туристически поток към трите страни, допълват от правителствената пресслужба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Ама има ли пари по този план, та да търсим? Защото всички поръчват, никой не казва обаче кой ще плати сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още