IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата падна до над 100 за евро

Сривът се дължи не само на поевтиняването на петрола, но и на изтичането на капитали от страната, посочва руски икономист

20:38 | 16.12.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата падна до над 100 за евро

Курсът на еврото премина днес психологическата граница от 100 рубли, а доларът достигна 74 рубли на Московската борса. През изминалата нощ Централната банка на Русия повиши основната лихва от 10,5% на цели 17%.

След това решение рублата за кратко се закрепи спрямо долара и еврото, но после започна нейното падане, при това с ускорение. За първи път в историята на Московската борба еврото преодоля границата от 100 рубли. По-късно през деня рублата започна леко да връща позициите си.

Официалният курс на руската централна банка за днес е 76,15 рубли за евро и 61,15 за долар.

Безпрецедентното падане на рублата става на фона както на повишения основен лихвен процент в Русия до 17%, така и на поевтиняване на петрола. Барел от сорта Брент се търгува на нива от около 59,26 долара.

Главният икономист на „Алфа банка“ Наталия Орлова каза за „Форбс“, че случващото се с рублата не може да се обясни с падането на цената на петрола – имаше голямо изтичане на капитали и причините за това изтичане не са икономически. Според нея съществува проблем с доверието на участниците във финансовия пазар към властите.

Шефът на руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че ефектът от рязкото повишаване на ключовата ставка на банката върху курса на рублата няма да е мигновен, пише Lenta.ru. Тя призова всички в страната да се научат да живеят в новата реалност със слаба рубла. „Отслабването на курса е сигнал за руската икономика да се адаптира към новите условия. Наистина трябва да се научим да живеем в рублевата зона, да се осланяме в по-голяма степен на собствени източници на финансиране“, посочи тя.

Решението на централната банка за повишаване на основния лихвен процент обаче беше разкритикувано от депутата от „Справедлива Русия“ Михаил Емелянов. По думите му повишаването на лихвения процент на 17% е безумие, тъй като то ще забави падането на рублата в краткосрочна перспектива, но няма да остави шансове за развитие на руската икономика.

Руското правителство ще обсъди довечера състоянието на финансовия пазар. „По финансовите въпроси ще се съберем с колегите днес и ще поговорим“, заяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от Newsru.com.

Президентът на Русия Владимир Путин редовно контактува с руското правителство, но специални срещи засега не се планират, съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Междувременно цената на барел петрол от сорта Брент падна под 59 долара и достигна – 58,84 – за първи път от май 2009 г.

Експерти, към които се обърна изданието „Ведомости“, правят мрачни изводи от катастрофата на рублата. Президентът на инвестиционната група „Московские партнери“ Евгений Когат прогнозира, че фондовият пазар „тържествено ще умре, минимум за половин година. Ликвидността ще изчезне. Окончателно“.

Критичната ситуация на руския финансов пазар се отразява и на пазарите в Източна Европа. Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International днес паднаха с 8%, тъй като банката има голям бизнес в Русия.

„Повишаването на лихвата до 17% е краят на банковата система“, смята емоционален топмениджър на една от средните банки. Това означава, че банките ще вдигнат лихвите по кредитите до 20%, икономиката няма да може да работи при такива лихви, за реалния сектор това е смърт, казва той.

През първото тримесечие на 2015 г. банките ще падат една след друга, очаква той.

Още международни новини от Dnes.bg

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Artifical Neural Net
преди 8 години
ahahahahhahahahahahahahttp://fakti.bg/world/154740-putin-obasni-na-11-godishen-zashto-pada-rublataяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяhttp://19min.bg/news/8/10213.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Artifical Neural Net
преди 8 години
http://***.blitz.bg/news/article/393831
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
varna333
преди 9 години
Ха ха ха я погледнете днес 22.12 еврото е 69,25 !!!!! Това изкуствено покачване на еврото спрямо рублата не е нищо друго освен поредната машинация на САЩ да срине рублата но както виждате ВЕЛИКАТА МЕЧКА е НЕПОБЕДИМА след два дни отно рублата се въстанови. Да не мислите че Руси е България за една вечер 1 долар стана 3000 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
остай ги тука специалистите, в другата статия "изгладнелите и разбунтували се" руснаци са на атака в магазините, Lexus, Gucii, Мебели, злата, тея магазините ше утрепат рибата от оборот ..... ефекта от инфлацията .... :)) Като ги гледам не купуват русенско варено или нафта в туби както беше при нас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
точ тъй Путин е виновен и за гладните в Сомалия, за срива на петрола и за Южния Паток, за *** на околовръстното и за депозитите на КТБ ....Сега щи каа отиваш, записваш се в БА барабар с американцьй, хващаш пушката и отиваш на фронта да го сваляш ..... must defend petrodolar, all traitors must die
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
supertrader
преди 9 години
Никакъв САШ не воюва с Путин..то просто си станата така да се ситуират нещата защото Путин ги докара до тази точка. Путин воюва срещу Путин т.е. натвори големи глупости със завоюване на територии и природни богатства са му най нече в периметъра - теглят го като магнит.Направи небивало производство - добив на петрол и газ и то разбира се няма кой да го консумира. Свали цените под нивото на което може да добива и печели понеже му трябваха пари за олимпиади, яхти, милиарди за изборните кампании на западни лидери, милиарди за неговите приятели които трябва точно в Лондон да живеят или на Лазурния бряг , милиарди и за пенсии и заплати на нищоправещетите в Крим - Наш също трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 30
Stone_Kold
преди 9 години
Стратегическите ракети са на бойно дежурство и са готови за пуск в рамките на секунди, аз бих ги използвал докъто там на запад изобщо мърдат хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
ех, ако беше ти - вече си заредил и изстрелял ракетите, нали така веднъж сподели тук....в твоя филм сега половината свят щеше да измрял а другата да се гърчи с лъчеви болести и глад.. Какъв кеф,а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
nide
преди 9 години
FX platforms halt rouble trade as banks look to capital controls, Dec 16 12:32 PM ESTThree retail currency trading platforms halted trading in roubles on Tuesday, citing growing signs of stress among the banks that underpin trade in the battered Russian currency.http://mobile.reuters.com/article/idUSL6N0U03YN20141216?irpc=932
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 18
Stone_Kold
преди 9 години
М дааам сащ цели война по всички направления със Путин....до кога нервите на руснаците ще издържат обаче не знам след това следва конец филма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още