IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Очакваме лихвите да доближат нормални нива към края на 2017 г.

Недоизползването на трудовите ресурси продължава да намалява, посочи председателят на Фед

08:24 | 18.12.14 г. 4
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Повечето членове на Федералната комисия за открития пазар (FOMC) очакват лихвите да се доближат до своето нормално ниво към края на 2017 г. Това заяви в съпътстващата решението за паричната политика на САЩ пресконференция председателят на Фед Джанет Йелън, цитирана от Business Insider.

По думите ѝ "редица" членове на FOMC са посочили, че условията за покачване на ставките могат да бъдат подходящи до средата на следващата година, но подчерта, че "няма предварително зададено" време кога Фед да започне да вдига лихвите. В тази връзка Джанет Йелън очаква базисната инфлация да бъде под натиск "за известно време". Целевият темп на Фед на покачване на потребителските цени е 2 на сто на годишна база.

По отношение на пазара на труда Йелън каза, че "като цяло пазарът на труда се подобри", като "недоизползването на трудовите ресурси продължава да намалява".

"Реалният брутен вътрешен продукт се разшири с 2,5% през четирите тримесечия, завършващи през третото тримесечие. Данните сочат, че икономиката продължава да расте с това темпо", изтъкна тя.

В сряда Федералният резерв за пореден път изтъкна, че лихвените проценти в САЩ ще останат близо до нула за "значителен период от време". Институцията подчерта, че ще остане търпелива преди началото на затягането на монетарната политика.

"Въз основа на текущата оценка Федералната комисия за открития пазар може да бъде търпеливa c началото за нормализирането на състоянието на паричната политика", посочи в становището си централната банка.

Фед увери също, че лихвеният диапазон 0-0,25% ще бъде запазен "за значителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи през октомври", особено ако инфлацията продължава да е под целта от 2%.

"Въпреки това ако входящата информация показва по-бърз напредък на заетостта и инфлацията от целите на FOMC, увеличенията в целевия интервал на лихвен процент по федералните фондове могат да настъпят по-рано от очаквания момент", отбелязаха още от Фед.

В края на октомври Фед прекрати програмата си за изкупуване на активи, оправдавайки до голямата степен очакванията на по-голямата част от пазарните участници. Институцията прибегна до решението с оглед на множеството оптимистични сигнали от най-голямата икономика в света през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 9 години
и що трябва САЩ да вдигат лихвите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
САЩа просто нямат никакъв шанс за вдигане на лихви и само печелят време и говорят глупости, а са ги вдигнали, а всичко е отишло в канала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 9 години
е доста по предвидимо от - " Добро утро , основната лихва скача с 70 % "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
може би са имали предвид 2117 ? явно е печатна грешка 2017, че от началото беше за 2014, после 2015 сега ...17 ама кое 17 ?? явно това ще да е 2117 ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още