IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Създаването на хъб на границата между Турция и Гърция зависи от ЕС

По-евтини и по-надеждни доставки от тези на Русия няма и в близка историческа перспектива не се предвиждат, твърди руският президент

14:52 | 18.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Създаването на хъб на границата между Турция и Гърция зависи от ЕС

Създаването на европейски газов разпределителен център (хъб) на границата между Турция и Гърция, с който да завършва алтернативния на "Южен поток" газопровод през Турция, който ще се нарича "Турски поток", зависи от европейските партньори, заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция, която продължава повече от три часа, в отговор на въпрос на ТАСС.

По думите му "ЕС иска да има устойчиви, гарантирани, абсолютно понятни доставки на енергийни ресурси от Русия, от които той крайно се нуждае, без транзитни рискове. Тогава ние ще работим, може през Гърция да стигнем и до Македония, може по-нататък да влезем в Сърбия, пак да пристигнем в Баумгартен в Австрия", каза Путин, цитиран от ТАСС. 

По този начин Путин намекна, че Русия не включва България в газовите си инфраструктури проекти само ден преди насрочения телефонен разговор между енергийните министри на България и Русия за спрения от Кремъл проект за газопровода "Южен поток". 

Същевременно руският президент заяви, че "по-евтини и по-надеждни доставки от тези на Русия няма и в близка историческа перспектива не се предвиждат".

Без договор с Китай няма как да се реши въпросът за газификацията на Далечния изток и Сибир, каза още президентът. Според него големият газов проект с Китай несъмнено е рентабилен, а той ще позволи да се свържат западната и източната тръбопроводна инфраструктура, което е "изгодно за всички участници на пазара".

По отношение на Турция Путин заяви, че в момента икономиката ѝ расте и тя се нуждае от допълнителни ресурси. „Турските партньори поставят темата за увеличаване на доставките преди всичко на вътрешния им пазар. Е какво, ние да се отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с формулата на цената, с графика на доставките“, заяви Путин.

Припомняме, че при посещението си в Турция на 1 декември руският президент Владимир Путин постави точката на проекта за „Южен поток“ в предварително договорения му вид – по дъното на Черно море през територията на България и след това един лъч към Сърбия, Хърватия, Унгария и Австрия и втори – към Гърция и Италия.

След като сложи край на „Южен поток“, Путин обеща алтернатива, която обаче ще премине през територията на Турция. Плановете показват, че необходимите инвестиции за реализацията на този нов газопровод ще надхвърлят 10 млрд. евро.

Преди седмица стана ясно, че българското правителство обмисля възможността да се изгради мащабен газов хъб край Варна, откъдето страната да разпределя газови доставки до останалата част от Европа. Освен това страната отново ще постави въпроса за реализацията на Nabucco, а не просто изграждането на „Вертикалния газов коридор“. В газовия хъб ще влиза газ от собствен добив и по тръбата от Русия по дъното на Черно море, както и втечнен газ от Гърция, Израел или Катар. Така ще има диверсификация на доставките за Европа, а и планът е в съзвучие на новата европейска енергийна политика, смята още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
https://larouchepac.com/glass-steagallЕто, това ще ти даде парите!Печатане на пари на базата на проекти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Моабет да става
преди 9 години
Тръба по дъното на Черно море до Русия ще има ако ние си я построим в пълно съгласия с третия енергиен пакет. Така и Газпром доволен и ЕС. Само не знам кой ще даде парите? :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Момчета, за политици ставате, но не и за свързани с бизнес дела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
махайте го ББ колкото щете пъти но ЮП заедно с неговите престъпни клаузи няма да се върнеконьец друзья газовики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
wenci
преди 9 години
Извода е: Или "тиквенското" правителство ще си промени политиката, или недоволните граждани ще го махнат заради некадърността и продажността му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още