IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторът на одиторите откри пропуски при одита на КТБ от KPMG

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще реши какви санкции да наложи и на кого в началото на следващата година

17:57 | 18.12.14 г. 1
Регулаторът на одиторите откри пропуски при одита на КТБ от KPMG

Българската Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) заяви, че е открила „значителни пропуски и несъответствия" в начина, по който KPMG е извършила одит на Корпоративна търговска банка (КТБ), предава Ройтерс.

КПНРО е започнала разследване на одитите на KPMG за периода между 2009 г. и 2013 г.

От регулаторния орган са заявили, че в началото на следващата година ще решат какви санкции да наложат и на кого. Глобите могат да са за индивидуалните одитори, за българския отдел на KMPG или и двете.

До момента българският клон на KPMG отказва коментар.

„Независимите финансови одити на годишните финансови отчети на Корпоративна търговска банка са били извършени при наличието на някои съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните стандарти за одит във връзка с отпускане на заеми от страна на банката“, заявява регулаторният орган, цитиран от агенцията.

Припомняме, че БНБ пое контрола над КТБ по време на кризата и я затвори. След това отне лиценза на четвъртия най-голям кредитор в страната през ноември и поиска съдът да обяви процедура по обявяване на дружеството в несъстоятелност. Извършеният тогава одит показа огромна липса на капитал и сериозни проблеми в управлението на КТБ.

Въпреки това в края на финансовата 2013 г. КТБ беше одитирана от KPMG, като одиторът откри, че по-малко от 1% от заемите на банката са лоши, спрямо средното ниво от 17% за българските банки.

Отзвукът от кризата с КТБ продължава. Гуверньорът на БНБ Иван Искров заяви, че е готов да подаде оставка, новото правителство на ГЕРБ бе принудено да изтегли нов заем, с който да погаси гарантираните влогове на банката, а собственикът на КТБ Цветан Василев очаква екстрадирането си от Сърбия.

KPMG бе нападната и от управляващите от ГЕРБ. Председателят на парламентарната комисия за бюджет и финанси Менда Стоянова обвини KPMG в „престъпна небрежност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Време беше .... че замириса !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още