IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Цената на труда в Европейския съюз

Най-високи заплати на час вземат датчаните, белгийците и шведите, а най-ниски - българите, румънците и литовците

18:29 | 18.12.14 г. 1
Графика на деня: Цената на труда в Европейския съюз

Средното заплащане на труда за всички 28 държави членки на ЕС през 2012 г. е било 24,2 евро на час, като земеделието и публичната администрация не влизат в сметката, сочат данни на Евростат. Средната заплата на час в еврозоната е била 29,3 евро. Усреднената стойност обаче крие сериозните различия между отделните държави.

Най-високи заплати са вземали датчаните, със средна стойност от 40,1 евро на час. На последно място е България с 3,4 евро на час.

Сравнено с 2008 г., когато избухна световната икономическа криза, стойността на един час работа се е повишила с 10,9% за целия съюз, което прави ръст от 2,6% средно на година. В еврозоната този ръст е бил 11,8%, или 2,8% годишно.

Както в 28-те държави, така и в еврозоната, заплащането на час през 2012 г. е било най-ниско в сектора „настаняване и хранителни дейности“ - 14,4 евро на час за целия съюз и 16,9 евро на час за еврозоната. Най-високо е било заплащането в сектора „финансови и застрахователни дейности“ - 41,2 евро на час за целия съюз и 48,5 евро на час за еврозоната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Даааааааааааа, винаги, когато някой ми заговори за швейцарците, какви благородни и възпитани били, аз предлагам!Дайте на швейцареца нашата българска заплата, а на нас, тяхната!Да видим, кой е благородника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още