IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционната програма на Юнкер получава зелена светлина

Инвестициите трябва да бъдат насочени към проекти на бъдещето, например в цифровата икономика, заяви Ангела Меркел

09:29 | 19.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестиционната програма на Юнкер получава зелена светлина

Лидерите в Европейския съюз одобриха на последната си за тази година среща в Брюксел новата инвестиционна програма за стимулиране на икономическия растеж, известна като „програмата Юнкер“, предава БТА.

Планът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с името „Европейски фонд за стратегически инвестиции” предвижда за три години инвестициите да достигнат 315 млрд. евро. Основата на петгодишната програма е новият Европейски фонд за стратегически инвестиции на стойност 21 млрд. евро, създаден с цел да се стимулират растежа и заетостта. Юнкер заяви, че той бъде използван като "сийд фонд, които ще привлече поддръжници от частния сектор". Събирайки 21 млрд. евро, този фонд се очаква да генерира 240 млрд. евро за дългосрочни инвестиции и 75 млрд. евро за малкия и среден бизнес в периода 2015-2017 година. 

"Договорихме три неща: първо, призоваваме за спешно създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции; второ, подновен ангажимент за интензифициране на структурните реформи; трето, продължаване на усилията за гарантиране на здрави публични финанси", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който също е взел участие в срещата на върха, предрече, че планът може да допринесе за увеличаване на доверието в еврозоната. Според него бързото му прилагане и правенето на инвестиции с висока възвръщаемост са ключови.

"Инвестициите трябва да бъдат насочени към проекти на бъдещето, например в цифровата икономика или области, където не сме особено силни на световните пазари", заяви при пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел.

„В Европа се сблъскваме с кризи, с провал в инвестициите, затова искаме да действаме, така че чрез новото им насърчаване да постигнем нов икономически растеж и да мобилизираме публичините и частни фондове, да повишим броя на работещите и да намалим нивата на безработицата”, заяви от своя страна Юнкер, цитиран от DPA.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
rainmaker
преди 9 години
значи казваш ако не се яде не е икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
хехе;))дето викаш на науката са известни само отделни случаи из Индия, на хора които я карат "на въздух" и не може да се разчита, че модела им на съществуване ще има успешна масова реализация ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
qwas
преди 9 години
Какво е това животно "цифрова икономика"?Не че нещо, ама как се ядат тези цифри дето ги произвежда цифровата икономика или поне за какво друго стават?Икономиката трябва да набляга на реалните стоки, не става само със съпътстваща "цифрова икономика", защото хората обичат да ядат и да потребяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още