IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Средствата в НОИ ще се спестят, няма да бъдат изхарчени

Новите текстове ще гарантират право многократно хората да могат да си сменят фондовете, посочи финансовият министър

18:55 | 19.12.14 г. 11
Горанов: Средствата в НОИ ще се спестят, няма да бъдат изхарчени

От парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов обясни причините, поради които е застанал зад предложението българите да имат възможност да прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ)..

Горанов пое ангажимент правителството още през януари да внесе нов законопроект, включващ прецизни текстове, които да отговарят на идеологията на общественото осигуряване в универсален пенсионен фонд (УПФ) или в държавен фонд. Той обеща, че новите текстове ще гарантират право многократно хората да могат да си сменят фондовете и да преминават от частен в държавен пенсионен фонд и обратното. По думите му има техника за това.

Финансовият министър бе категоричен, че с новите текстове гарантирано ще разсее опасенията, че правителството иска да национализира натрупаните пари по партидите във втория стълб.

Той посочи още, че в срок до края на март догодина ще инициира дебат в четиристранен формат - с парламентарно представените партии, за да се постигне консенсус по въпроса. Но уточни, че няма причина сега да се отлага решението за свобода на избор на пенсионен фонд, каквото се предлага.

"Ще надградим внесените промени и няма да оставим грам съмнение, че държавата ще реши вместо хората. Така в НОИ средствата ще се спестят, няма да бъдат изхарчени", каза Горанов. По думите му парите ще отиват само за намаление на държавния дълг и намаление на дефицита по консолидираната фискална програма, защото те не са за харченее.

Според него когато се даде възможност за избор е вероятно фондовете да станат по-активни в комуникацията си с осигурените лица, което сега не се случва.

Горанов заяви също, че се притеснява от истерията по предложението, която предрешава избора на хората. Той допълни, че ако един ден се окаже, че парите в универсалните фондове са такива, че ще получаваш по-ниска пенсия от други осигурени в ДОО, тогава държавата ще трябва да плати и сметките в двата фонда.

Министърът запита дали настоящият пенсионен модел е безкритичен и каза, че не стои въпросът за свободата на избора. Той се съгласи, че е укоримо между две четения в зала да се правят сериозни промени, но уточни, че е възможно по Конституция. Резервите са от начина на вземане на решение, но то е информирано, мотивира се той.

"Фактът, че от догодина фондовете трябваше да започнат да плащат, но не могат показва, че има нещо незавършено в модела. Спекулация е думата национализация, защото национализацията изисква законова подмяна на волята на хората", каза още той.

Финансовият министър гарантира, че с промените всеки гражданин ще има избор дали да си остане осигурен, където е в частен фонд, или да премести вноските си в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Вторият стълб не е допълващ първия каза той, защото осигурителна вноска за УПФ е за сметка на вноската за държавното обществено осигуряване, аргументира се още Горанов.

Отговорността за информирано решение трябва да се прехвърли на гражданите, каза още финансистът. Защото ако няма свобода на избор, след години тези граждани могат да се окажат с по-ниски пенсии от тези, които са се осигурявали в ДОО, но може и обратното, допусна Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 1
sharky
преди 9 години
Дефицитите в НОИ ще стават още по-големи заради демографския срив. Искат да закърпят хавата за 1-2 год напред и знаят че проблема ще се стовари с още по-голяма сила след това, но следващите да му мислят. Освен това сега ще бъдат ощетени хора след 59-та, които се осигуряват на реалния доход - ако трябва да сме честни не сме чак толкова много, но за сметка на това ще могат да дадат социални помощи на определени съсловия от нашето общество, които са техни потенциални избиратели (и хич не са малко). Абе ще си купят следващите избори с легално заплащане под формата на помощи, а финансирането ще осигурим ние работещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Абе л.йненце недно, съжалявам, ама на това и това определение е нежно, я ми обясни как ще спестите средствата в НОИ, след като и към момента имате дефицити?!? Ти нормален ли си или си баламосваш на общо основание, ама те тия родени след '59-та не са чак толкова стари.П.п. Да, наистина при сегашната ситуация е трудно да се изплащат нормални пенсии от ПФ, но с изтеглянето на ресурс от тях ще е още по-трудно, а да не говорим, че част от ресурса ще бъде изтеглен на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
sharky
преди 9 години
На сайта на КФН има информация за портфейлите на ПФ. Накратко към 30.09.2014 за УПФ: ДЦК близо 37% от активите; акции 27%; 14,5% облигации; пари 8,8%; депозити в банки 8%; имоти 2,3% и т.н. Почти половината портфейл е в чужди книжа. На мен лично ми се струва, че дори наполовина да се сринат цените на тези инвестиции, пак по-голяма пенсия бих взел отколкото от НОИ. Като говорят за право на избор пропускат най-важното:Можеш да избереш само НОИ, а не можеш да избереш само ПФ!!! Да не забравяме, че от създаване на ПФ до момента внасяме по-голямата си част от осигуровките в НОИ. Лично аз се осигурявам в УПФ от 2005 г. до момента и имам над 11 хил.лв. по партидата. От тук насетне нека оставим сметката на специалистите.... А какво би била сметката ако имах право да внасям всичките си осигуровки само в УПФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 0
Ironhorse
преди 9 години
Скандалните поправки са за:1. За да се попълни дефицита в НОИ2. Да оттърват от наказателна отговорност ковачки, чийто пенсионен фонд е почти празен, защото съгласно КСО се разрешава отрицателна доходност, но ковачки се е улял.3. Да поставят под стрес фондовете за да не могат да участват в купуването на активи от КТБ, които Делянчо да си прибере на безценица.4. Младите, които не се ориентират към частни фондове, ще плащат пенсиите на сегашните пенсионери, от които около 1/3 са крадци (полицаи, военни и инвалиди)Над 900 000 са пенсионерите инвалиди в България, а война не е имало !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Обран БОСТАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 9 години
ахххх каква грешка направихте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
strol
преди 9 години
Абе Бойко,кога ще го разкараш този *** ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
индианеца
преди 9 години
Подобни изявления са за консумацията на народонаселението. Хем държавно, хем лично. Пазарна икономика, с елементи на плановост. Мечтата на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 9 години
Ъъъ, на онзи, дето се срещна на кафе "случайно" с Пеев... как да вярваме???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
foggbg
преди 9 години
Да си ходи да бере череши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още