IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Никой не задължава хората да напускат частните фондове

Ако ме убедят, че това, което сме приели днес, е грешно, ще го променим, посочи премиерът

22:21 | 19.12.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Никой не задължава хората да напускат частните фондове

Никой не пипа парите на хората. Те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго, каза премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ по повод приетите промени, които касаят частните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт (НОИ) и обвиненията, че с промените ще се извърши национализация.

"Ако тези частни пенсионни фондове са стабилни, дават добра доходност и им харесват на хората, никой по никакъв начин не ги задължава да ги махат. Къде е думата национализация в това?”, коментира Борисов. Той посочи, че единственото, което се дава, е право на избор.

Премиерът каза, че е поел ангажимент да бъде направена промяна в закона, така че всеки да може не само да прехвърли осигуровките си в НОИ, но и след това да има право да върне осигуровките си в частен пенсионен фонд. 

Борисов отрече да има риск за управляващата коалиция заради приетите днес пенсионни промени. ”Парламентът е за това, да има дебати, всяка партия има своя програма, да отстоява своите интереси и свои виждания и няма нищо лошо в това да се карат дори”, каза още Борисов. 

"Ако ме убедят, че това, което сме приели днес, е грешно, ще го променим. До този момент нямат нито един довод", каза още Бойко Борисов по повод пенсионната реформа. 

"Плюсът за хората какъв е, освен че сами ще поемат рискове и сами ще взимат решения, другият плюс е, че по този начин частните фондове сега ще се борят за всеки клиент", аргументира се Борисов и подчерта: "Никой не кара хората да си теглят парите. Къде е грешката – не мога да видя".

Бойко Борисов каза, че е обиден от Реформаторския блок. "Понеже имам прекрасно мнение, отлични отношения и с Радан Кънев, и с госпожа Кунева, и с Лукарски, и с техните министри, много ме обидиха с това, че са говорили, че ние сме в коалиция с ДПС, напротив – те влязоха в коалиция с БСП по тази логика", посочи премиерът. 

Според него "те не искат правото на избор. Няма по-свещено от правото на избор, по демократично – човекът да бъде този, който определя къде да си държи парите. Те искат да решаваме ние от името на хората, това искат те, заедно с БСП", каза още министър-председателят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Добре де, частните фондове, както и всички банки са Понзи, това е ясно и го говоря от една камара време. Обаче НОИ какво е? Там си по -сигурен, защото когато парите за пенсиите не стигат (което е всяка година) държавата просто ще ги допълни от другите данъци и задължително кредит ли? Е тая държава няма ли да фалира така? (аз съм убеден, че тя скоро ще фалира и то не само по тази причина).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
ако даваш по 50% преди разходите - си фалирал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Джуджи
преди 9 години
Добре де, какво би ме накарало да си прехвърля парите в НОИ? Идеята моментално да бъдат изхарчени не ме съблазнява!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
strol
преди 9 години
В очакване на GODO Koй беше Годо:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
strol
преди 9 години
Както виждаме,гербаджийските *** сте се активизирали,гадни,долни,лъжливи,лицемерни ***.Вие сте по гнусни и от комунистите,вече се видя кой, кой е,който се е хванал с ДПС не се радва дълго на народната любов,ИЗБОРИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
kane
преди 9 години
ако зависи от мен, частните пенсионни "фондове" направо ще ги закриячастен пенсионен фонд си е направо КТБ и Понзи измамааз имам пари и никога не бих ги "поверил" за "управление" на "профисионалисти" ... и нестига че ще им дам парите си, но да се съглася и на комисионна да им плащам !?! !?!? никога!българите отново са неадекватни в протеста си, но уви това са българите все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Ще правя пенсионен фонд. Ще участвате ли? Ще давате 5% от доходите си, аз ще купувам земя, животни, и всичко необходимо за земеделие и животновъдство. Разпределението е 50 на 50. Внасяш примерно 5 овце, и получаваш половината произведено от овцете, другото отива за гледачите и храна за животните. Така и с ягоди, домати, лютеница, сирене, кашкавал, ябълки. Искам да е световен фонд, и да е наблюдаем, прозрачен, и оперативен по интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Защо ти е индивидуална сметка? И без това пенсионната система не е солидарна. Ще взимаш толкова колкото си внесъл като процент спрямо другите умножено по растежа на БВП, КОЕТО Е СВРЪХ ИЗГОДНО И АНТИСОЛИДАРНО. НО АКО ИСКАШ ИНДИВИДУАЛНА СМЕТКА, СИ НАПРАВИ В ЧУЖД ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД ИЛИ БАНКА. Да и армията и полицията, магистралите, образованието, всичко да не е солидарно. ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ!! Тоест да ликвидираме държавата ще е на-добре. Че гледай сега, някакъв вложил 100 000 лева в частната банка, и после държавата му ги гарантира. Или държавата дава десетки милиони на милиардери, та да правят житото на световни цени. АКО ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ НАМЕСВА, ЩЕ ИМАМЕ ПЪТИЩА - ЧЕРНИ ПЪТИЩА САМО КРАЙ РЕКИТЕ, НО ЩЕ ТИ ИЗЛЕКУВА ЗЪБИТЕ НЯКОЙ *** ДЕНТИСТ - НА ЦЕНИ КАТО В ИНДИЯ, МОЖЕ ОТ ИНДИЯ ДА Е. И пенсия да няма, че селяните да се върнат на село и земята да им е пенсия, щото примамиха селяните работници в града да стават - чрез тези пенсии, и работната ръка намали ценността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/f/fc/Rail_passenger_transport%2C_2013_%28%C2%B9%29_%28Passenger-km_per_inhabitant%29_YB15.png http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage ЗАПЛАЩАНЕ СРЕЩУ ПРОИЗВЕДЕНО - http://data.worldbank.org/indicator/SL.GDP.PCAP.EM.KD https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:POL:RUS:UKR:HUN:CZE:CHE:SWE:FIN:FRA:TUR:PRT:BLR:ALB:IRL:EST:DNK:GRC:ESP:DEU&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 9 години
ама сигурен ли си че са на загуба или мяатш боб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още