IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Национализация на средства за пенсии няма и няма да има

Премиерът е склонен да се създаде държавен пенсионен фонд на капиталов принцип, ако бъде необходимо

15:41 | 20.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бойко Борисов: Национализация на средства за пенсии няма и няма да има

Национализация на средства за пенсии няма и няма да има. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов в ефира на Дарик. Лидерът на ГЕРБ е склонен да се създаде държавен фонд на капиталов принцип, ако има нужда от такъв.

„Пенсиите не се прехвърлят от частните фондове към НОИ. Единственото нещо, което ме плаши, е манипулацията“, коментира министър-председателят по отношение на спорното решение и реакциите относно пенсионния модел. Борисов е склонен на промени, но най-вече на надграждане на промените, за каквото намекна и финансовият министър Владислав Горанов.

„Национализация няма и няма да има. Никой не е задължен да си махне средствата от частните пенсионни фондове. Плюсът е, че фондовете ще започнат да се борят за всеки един клиент по подобие на банките, ще им изпращат писма за това как се стопанисват средствата, каква доходност носят“, добави още лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов промените трябва да важат и за средствата от професионалните пенсионни схеми (т.нар. ППФ), касаещи работещите в първа и втора категория труд, а не само за средствата от универсалните пенсионни фондове (УПФ), отнасящи се до работещите в трета категория труд. Премиерът е склонен да се направи държавен фонд на капиталов принцип, ако бъде необходимо.

„Аз считах, че най-големият проблем е дали и с колко да се повиши възрастта за пенсиониране. Но реакция за това нямаше“, коментира той реакциите за приетото предложение за промяна в пенсионния модел след срещата му със синдикатите миналата седмица. Тогава бе подписан меморандум, в който бе заложена идеята.

На въпрос за вероятността от предсрочни избори, ако коалиционните партньори оттеглят подкрепата си, Борисов коментира, че ни очаква спирала от избори, ако трябва догодина да има предсрочни парламентарни избори, имайки предвид, че през есента на 2015 г. трябва да се проведат и местните избори.

По темата за Корпоративна търговска банка (КТБ) Борисов посочи, че от 4 декември до сега са изплатени над 3 млрд. лв. от гарантираните влогове, оценявани на общо 3,6 млрд. лв.

Според премиера „цяла съвкупност от дейности“ доведе до несъстоятелността на четвъртата по големина банка.

„Най-голяма е вината на Орешарски и Чобанов. И може би на вътрешния министър. Ако те си бяха на мястото, това нямаше да се случи“, отговори Борисов на въпрос за това кой е виновен за случилото се. Той се надява, че виновните ще понесат своята отговорност.

Той отново коментира и отношението на ГЕРБ към ДПС. Вчера Движението подкрепи промените, внесени от ГЕРБ, в Кодекса за социално осигуряване относно пенсионната рефома.

„Аз, ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работи не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите”, заяви премиерът, цитиран от Dnes.bg

Бихте ли си прехвърлили вноските за втора пенсия в НОИ?

Да, ако имам такава възможност
Не, предпочитам да останат в частен фонд
Нямам мнение по въпроса
Общо 1949 гласа

„„Южен поток“ не е завършен, защото никой не ни е уведомил“, посочи министър-председателят по отношение на проекта за изграждане на газопровода.

„През 2014 г. започна една нова коалиционна култура. Започна съдебната реформа, здравната реформа и пенсионната реформа. Но 2014 г. е нулева за фондовете, нулева за приходите в бюджета. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери“, описа годината премиерът.

Целите, които си поставя Борисов, за 2015 г. са финансова стабилност, икономически растеж, енергийна ефективност и усвояване на еврофондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 0
strol
преди 9 години
Виж индексите бе ***,*** премиера безмозъчен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
Slavvi
преди 9 години
Туй ми звучи като онова "Фалит на КТБ няма няма и да има" :))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още