IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад икономическото "възстановяване" на Великобритания?

Централната банка и нейната разхлабена парична политика са сред основните виновници за прикритите проблеми на Острова, смята Методи Цанов от ЕКИП

14:03 | 21.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво се крие зад икономическото "възстановяване" на Великобритания?

Шест години след фалита на Lehman Brothers Великобритания е една от малкото развити икономики, които уcпяха да възвърнат нивото си на производство от преди кризата, измерено чрез брутния вътрешен продукт (БВП). Дори се очаква тази години икономиката на Острова да е най-бързо растящата сред страните от Г7.

През третото тримесечие на 2014 г. БВП на Великобритания се увеличи с 0,7% на тримесечна и с 3% на годишна база, забавяйки леко своя ръст от второто тримесечие на годината. Въпреки това Островът остана една от най-бързо растящите икономики като изпреварва дори растежа на много от развиващите се пазари.

Пазарът на труда в страната продължава да се възстановява – процентът на безработните достигна 6-годишно дъно от 6% през третото тримесечие на 2014 г., докато нивото на заетост – по-добрият индикатор за състоянието на пазара на труда, вече е по-високо от това, регистрирано преди началото на Голямата рецесия. Тези развития карат много анализатори да очакват централната банка на Великобритания да бъде първата от големите централни банки в света, която ще пристъпи към затягане на паричната си политика чрез повишаване на основния лихвен процент, въпреки че потребителската инфлация на Острова остава под таргета на финансовата институция от 2%.

Графика 1: БВП на Великобритания с база 100 през първото тримесечие на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Защо Христос изгони лихварите от дома божи?Защото да се дават пари с лихва е престъпление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Повтарям: не са ЦБ тези, които кредитират реалната икономика - търговските банки правят това (те са прекия изпълнител и съответно главен виновник за ситуацията)! И какво значи "дирижира пазара"? Кой пазар? Централните банки се намесиха (с "улеснения" и ниски лихви) едва тогава, когато се видя, че другите участници са се поддали на безумни спекулации, които, ако не бяха ЦБ да омекотят ефектите, щяха да завършат плачевно за всички.Второ, при раздаване (и вземане) на кредити лихвата е само един от влияещите фактори. Другият, и много по-съществен такъв, е размера на обезпечението. Едно е да дадеш кредит с 50% самоучастие (добре обезпечен), друго е да дадеш кредит с 10% самоучастие (слабо обезпечен) и трето е да дадеш кредит с -10% самоучастие (необезпечен). Обезпечението фактически е това, което показва кой носи отговорност за кредита и ако търговските банки раздават необезпечени кредити, то логично че ще има много желаещи да вземат такива защото на практика не носят отговорност или риск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
Що се правиш на ударен сега? Ако Централната банка не печаташе като побъркана, лихвите щяха да са по-високи, съответно кредитирането щеше да е по-свито, съответно и ръстът щеше да е по-нисък. Чрез печатането на пари Централната банка сваля лихвите и така дава фалшив сигнал на икономическите агенти, те почват да теглят кредити и така отново се отлага решаването на структурните проблеми в икономиката, до следващата рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
А кой ако не ЕЦБ направи "улеснения" в размери по-големи от тези в щатите и в продължение на 5г. поддържа нулеви лихви при натрупана инфлация около 20-25% ? Кой все пак дирижира пазара, ако не ЕЦБ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Айде пак централната банка виновна?! Да не би тя да ги е раздала тия кредити на потребителите? Ами не е тя! Търговските банки са ги раздали тия кредити (и съвсем не на нула или на един процент лихва). И какво излиза - че търговските банки направо си плачат за регулация и намордник щото иначе им е по-лесно да раздават пари за текущ харчлък, а не за инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още