IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: При местене на парите си в НОИ хората ще загубят доходност

НОИ не е създаден, за да управлява пари, смята бившият социален министър

09:10 | 22.12.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Иван Нейков: При местене на парите си в НОИ хората ще загубят доходност

При преместването на парите си в НОИ хората ще загубят доходност от управлението им. В това е убеден бившият социален министър и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков пред bTV  в коментар на заявеното намерение на финансовия министър Владислав Горанов парите за пенсии, прехвърлени от частен фонд в НОИ, да отиват в Сребърния фонд

Според него е притеснително намерението на финансовия министър събраните пари от „втора пенсия” да отиват в Сребърния фонд, защото всъщност никой нищо не знае защо се прави и каква е целта. 

Със сигурност е ясно, че при преместването на парите в НОИ хората ще загубят доходност от управлението им, уверен е Нейков.

"Това трябва да го знаят хората, за да може наистина реално да могат да си направят преценката. Това са техни пари. Те ще решат с тези пари какво да се прави. Но по начин, по който да имат възможност за избор. Да бъдат информирани", каза експертът. 

Нейков коментира, че подходът, с който бе предложена идеята, означава, че никой не е знаел за какво ще бъдат използвани тези пари. Или ще бъдат използвани за нещо, което е скрито и не се иска обществото да разбере, каза той.

"Сребърният фонд са белите пари за черни дни", каза още бившият трудов министър. И уточни, че ако се вземат парите на хората и прехвърлят в Сребърния фонд, това няма да е коректно към самите потребители. "Тогава, когато стане най-тежкият момент на демографската ситуация, тогава, когато на един работещ ще има повече от един пенсионер, тогава трябва да бъдат използвани парите от Сребърния фонд", поясни той.

"НОИ не е създаден, за да управлява пари. НОИ управлява фонд, който е разходопокривен – парите влизат днес и веднага излизат. Влизат като вноски и излизат като пенсии. Това е нещо, което тепърва трябва да бъде изграждано и то с години. Много години ще трябват, за да бъде изграден, пак казвам, поредният капиталов фонд в България. Не е невъзможно да бъде направено. Въпросът е защо", пита Нейков.

На въпрос съществува ли начин вноската от 5%, която в момента е в частен пенсионен фонд, да бъде върната заедно с внесената първоначална сума, ако потребител реши да прехвърли парите си в НОИ, Нейков отговори така: „Никой не знае. Никой не знае... Просто това беше поредният опит в паниката на управляващите в момента по отношение на това неразумно решение, опит в паниката да дадат някакъв отговор”.

Според експерта никой от управляващите не дава отговори и доводи за това как е взето това решение, което "само по себе си е подозрително". "Аз не вярвам те да са действали абсолютно неразумно. Това означава, че има някаква скрита цел, която обществото не може да я разбере", смята той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
kaputov
преди 9 години
Ясно...частните фондове се лошите частници,които ограбват парите на добрите трудещи се и за това те ще се обърнат за спасение към добрия държавен НОИ:).нН лоши частници са и частните банки,ЧСИ,Нотариусите,които нанасят понякога много по-големи щети на отделния трудещ се.А защо това се случва?Защото го позволяват добрите държавни КФН,БНБ,Прокуратура и Съд."ова означава, че има някаква скрита цел, която обществото не може да я разбере", смята той." Целта вероятно е да се изкомандва на дървавните служещи и работниците в държавни фирми(с над 51% държавно участие) да си прехвърлят осигуровките.Това вече ще е чувствителен ресурс,не е като 2-3 мил. от ново започналите работа.И ако след това не могат да се върнат обратно,НОИ няма да има нужда да ги връща и всички са поставени пред свършен факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Никой нищо не може да загуби, защото всичко което е имал да губи отдавна го е загубил безвъзвратно и сега проблема е, че ще лъсне голата истина, а тя е, че фондовете реват щото виждат края на далаверата си и че те би трябвало да носят наказателна отговорност, но както нямаше последствия за анархията в КТБ, така ще се заметат и 15-годишните кражби в универсалните а и в професионалните пенсионни фондове. Че НОЙ гарантира мизерия то е ясно, но останалите не дават никаква надежда дори и за това. Това е БГ след 25г преход към мизерията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikodim
преди 9 години
Нейков отговори така: Никой не знае. Никой не знае''Сие великая тайна есть !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още