IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян и Вашингтон втвърдяват тона

Северна Корея заплаши САЩ с удари срещу Белия дом и Пентагона

10:00 | 22.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерата на лентата ще се забави. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерата на лентата ще се забави. Снимка: Ройтерс

Северна Корея (КНДР) обвини президента на САЩ Барак Обама в безразсъдни действия, разпространявайки слухове за организирана от Пхенян кибератака срещу Sony Pictures. Същевременно Пхенян предупреди за възможни удари срещу САЩ, предаде Ройтерс.

В обявление по държавните медии тоталитарният режим предупреждава Съединените щати, че неговите "крепости" ще бъдат атакувани, което ще бъде много по-силен отговор от хакерските атака срещу Sony, които са довели до отмяната на пускането на спорния високобюджетен филм "Убийствено интервю".

Като възможни цели са посочени Белият дом, Пентагона и цялата територия на САЩ - "този развъдник на тероризъм".

Комисията по национална отбрана, оглавявана от самия Ким, предупреди че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва всякакви видове военни действия срещу САЩ. Пхенян обеща също, че неговите ответни мерки далеч ще надминат "симетричните ответни мерки", обещани от Обама.

Северна Корея заяви, че знае как да докаже, че няма нищо общо с хакерската атака и предложи съвместно разследване със САЩ. Двете страни са технически в състояние на война. 

Подобни изявления на Пхенян са типични по време на напрежение с Вашингтон. Но подобно дълго изявление от влиятелната Комисия за национална отбрана подчертава и чувствителността на Пхенян към филма на японската компания, чийто сюжет се върти около убийството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. 

Както е известно, САЩ обвиняват Пхенян за кибератака, прераснала в заплаха за терористични удари срещу американски киносалони, която принуди филмовото студио да отмени премиерата на "Убийствено интервю".

В петък ФБР хвърли вината за хакерската атака и проникнато в компютърните системи на Sony върху Северна Корея. В излъчено в неделя интервю по CNN Обама нарече това „акт на кибервандализъм", а не война. Обама дори обеща да отговори пропорционално на заплахата, като заяви, че обмисля дали да върне КНДР в списъка на страните, подкрепящи тероризма.

“Убийственото интервю” трябва да излезе по кината на 25-и декември. Студиото вече е направило няколко прожекции обаче, включително една в Сан Франциско на 18-и ноември. Sony заяви в петък, че няма да се откаже от проекта и ще го реализира за американската публика. Според експерти загубите за компанията от хакерската атака може да възлязат на около 500 млн. долара.

Цената на продукцията и на разпространението на филма възлиза на около 75 млн. долара. Към това се добавят и няколкостотин милиона долара нереализирани приходи. Филмът вече беше шумно рекламиран в медиите и Sony Pictures се надяваше, че той ще ѝ донесе 200-300 млн. долара приходи.

Според експертите обаче подмяната на компютърната система на Sony Pictures, за да може да се излъчи лентата, ще „глътне“ няколко десетки милиона долара. Служителите на студиото освен това внесоха колективен иск срещу компанията, че тя не е съумяла да опази личните им данни и се очаква това да донесе още загуби на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Да сме наясно-тия българи в чужбина не са точно българи, именно защото са в чужбина и голяма част от тях няма да се приберат. В смисал-да, те са етнически българи, но дори в позитивен прочит те са интегрирани(поне успелите, за които ти говориш) в тамошната система, в тяхната култура. Да припомня определението за нация-общ език, обща територия и обща култура. С което искам да кажа-това, че ужасният соц. е отгледал хора, които са успешни на запад съвсем не ме топли мен, като българин принадлежащ към българската култура. Да не коментирам, че това изнасяне на запад за мен лично граничи(на моменти прескача границата) с нац. предателство, за което ти говориш. Няма разлика между турците от рейсовете на ДПС и българите, IT специалисти в Германия. Ама никаква разлика. Поне за родината няма такава. Да не коментираме, че темповете с които спада населението ни са по-лоши от при война. Сиреч-дреме ми кой колко е добре в Лондон. Не е тук!ПС: Ако някой се чувства засегнат-може да си гледа работат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Начи, ако правилно съм те разбрал-севернокорейците са ***, а САЩ са ***, които се връзват на ***? Как това респондира с "щом имаш ПВО и стратегически ядрени ракети значи имаш много модерни изчислителни системи + безупречна навигация."ПС: Руснаците също имат стратегически ядрени ракети, спомни си го следващият път като стане спор дали са изостанали:)ПС2: И двете държави произвеждат ядрените си оръжия по времето когато компютрите са с мощността на ало-ало нокиите. Ако не и по-зле.ПС3: До ден днешен изнасят(вчера има тестов полет на новото поколение) хора и техника с ракети констроирани 60те и строени 70те. И американците ползват руски ракети. Какъв извод трябва да ни даде това?:)ПС4: Темата е за САЩ и Северна Корея. Между другото-я дай линк да видим къде умират по 1 мил. от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
хахахахахаха:)ще си направя втора регистрация да ги лайкна втори път тия постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Убийството на ерцхерцога е било повод, а не причина. Ако прочетеш как са се случили нещата рядко ще видиш по-абсурдна ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Абсолютно същата демографска картина в другата Корея - дето ни си колят децата да закусват с тях - от 25 млн. През 60-те сега са 50 млн. *** тиквите растат в тая България! С толкова акъл живо чудо е, че още ни има на картата! Но и това е поправима, като гледам колко много ти харесват писанията! Хахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Толкова си ***, че си чак вдлъбнат!!!!При този касапски режим и тотален геноцид над собствения си народ, населението на Северна Корея за 50 години се е удвоило - от 11 млн. през 1960 г. сега е почти 25 млн. - това са 120% прираст бре, специалист!В С. Корея смъртността е 7.4 на 1000, а в България 14.5 на 1000!Това как го тълкуваш с чугунения си мозък? Или викаш - от Ройтерс не казват такива работи! Пхахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Не ве, как ше е само от глад. Някои умират скачайки от мостове, други умират по магистралите връщайки се от робство, трети биват изнасилвани и колени по селските им къщурки. И разбира се няма как да се слага равенство между убийствен режим на идеологически откачалки с това, което се случи в България, щото разликата на смъртността е в пъти в полза на идеологическия режим. И понеже националните предатели разсъждават именно като тебе, че политиката трябва да се провежда само за най-качествените и успели 1млн. хора, се ужасяват при мисълта че някой идеологически обременен *** може да дойде на власт и да ги разстреля всичките до девето коляно без съд и присъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 12
bgMan
преди 9 години
Вярно е, че населението е намаляло, но далеч не е измряло от глад. Умира главно от сърдечносъдови заболявания и различни злокачествени образования вследствие на пълната липса на разум, морал и житейски възгледи.Освен това най-качественият 1 милион българи работи, живее и се развива (във всяка една област) в чужбина а не е измрял вследствие на европейска или американска политика. Ако имаш познати такива лично ги питай дали се чувстват жертви и на какво. Какъв човек си щом слагаш равенство между убийствен режим на идеологически откачалки с това, което се случи в България? Ами ако националните предатели на България бяхте по-малко на брой (като в Полша, Финландия, Словения) нещата щяха да бъдат много по-различни и в икономическо и в интелектуално отношение. На глупаците демокрацията и свободата им е виновна за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
Първо, темата не е само за Корея, прочети поне заглавието правилно.Второ, коментирам УСА, щото когато убиеца обвинява в убийства, не можеш да разглеждаш нещата еднополюсно и да го оправдаваш защото обвинява други в престъпления които сам извършва.Трето, я ми кажи като си толкова умен, в коя европейска държава в последните 10 години населението е намаляло наполовина с около 3 млн. от глад и мизерия при това без да има мощна военна машина и без да разстрелва когото и да било?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Темата е за Северна Корея, що пак глупостите и престъпленията на САЩ са ти в устата и на върха на пръстите.Никой нормален човек няма да каже че това, което САЩ извършиха и вършат е хубаво или нормално. Обаче като си толкова умен я ми кажи в коя съвремена страна разполагаща с модерна военна машина умират по 1 милион души от глад на всеки 10 години и разстрелват масово собствените си хора по слухове и недоказани подозрения. В коя съвременна страна разполагаща с съвременна и модерна армия желанието за имиграция се наказва с разстрел не само на теб но и на цялото ти семейство? И защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още