IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози искат да спре подготовката на новия план за Пирин

Те се опасяват от строителство и дърводобив в националния парк

18:37 | 22.12.14 г. 1
Еколози искат да спре подготовката на новия план за Пирин

Еколози настояха да се спре подготовката на новия План за управление на националния парк "Пирин". Те поискаха екоминистерството и Министерството на земеделието да направят проверка на фирмата, която е спечелила поръчката за разработване на нов план, финансиран с 1,4 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда", съобщи БНР.

Не е направена задължителната екологична оценка и оценка за съвместимост при подготовката на новия План за управление, коментира Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани".

Според него в резерватната зона на този план се включва изграждане на нови туристически пътеки. Това абсолютно задължително би изисквало правене на оценка за съвместимост на плана.

Ръководството на програма "Околна среда" е удължило с една година изпълнението на проекта, допълни Тома Белев.

Някои от текстовете в Плана не се основават на никакъв анализ, заяви Катерина Раковска от организацията WWF. “В режимите се предлагат неща, които дори са забранени от Закона за защитените територии. По специално това са строителството, дърводобивът и ловът. Това е един документ с недостатъчно добро качество, което е твърде странно на фона на средствата, които се изразходват за него“, каза  Раковска.

От сдружението "Природата за хората и регионите" определиха тези твърдения като неверни.

Над 150 заинтересовани лица, МОСВ,  ЮНЕСКО, общини, бизнес и неправителствени организации участваха в обсъжданията на разработвания в момента План за управление на Пирин. Изпълнителите на проекта и представителят на МОСВ инж. Михаил Михайлов категорично заявиха, че дали въобще ще се изграждат 333 км ски писти и 113 км лифтове не зависи от този план. Планът определя какви и къде да са туристическите зони, а не какво ще се прави там. Какъв вид туризъм ще се развива в тези зони зависи от следващи планове, приети от МОСВ и утвърдени от МС.

Допустимите възможности са само за спортна, туристическа и обслужващи дейности. Строителството на хотели и нова леглова база са абсолютно забранени. Общо зоните за спорт и туризъм няма да са  повече от 10% от територията на парка. Останалите 90% са резервати и строго защитени територии“, твърдят от "Природата за хората и регионите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tnm
преди 9 години
Кате, ***! Що ривеш!? Не може все вие с Томата, Петко и Фиданка да папате. Нека и други докопат по някоя голяма хапка от баницата наречена ОП Околна среда.Вярно, не е съвсем честно да лобираш и да изкрънкаш 150 милки от същата тази програма, специално за Националните и Природните паркове и после да ги делиш с разни други навлеци от типа на Антони Стефанов ..., но това е живота, Кате. Ич не е справедлив:)П.П. И вземи да прочетеш ЗЗТ, щото в Националните паркове при определени обстоятелства може да се строи, сече и ловува. В Главата за режимите го пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още