IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метаморфозите на една реформа

(Не)очаквани обрати разтърсиха пенсионната система в края на 2014 година

08:40 | 24.12.14 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

Предколедно, в последните дни на 2014 година, пенсионната система бе разтърсена от изненадващи предложения за промени. За няколко дни предложението на ГЕРБ, подкрепено от синдикатите, от 2015 година вноските за втора пенсия да могат да се прехвърлят от универсалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ), се превърна в грандиозен скандал.

Спорните промени – ГЕРБ и синдикати срещу всички

Спорните поправки бяха обявени изненадващо след тайна среща на правителството и синдикатите в неделен следобед, две седмици преди Коледа. И докато всички очакваха промяна в посока нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране, бе анонсирана и информационната бомба – дава се възможност за свобода на избор на пенсионен фонд за родените след 1959 година и за навлизащите на пазара на труда от 2015 година. И още нещо – изборът да става еднократно.

Припомняме, че управляващите промениха Кодекса за социално осигуряване (КСО) с приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Съгласно поправките лицата, които започват работа след 1 януари 2015 г., ще трябва в срок от една година да изберат дали да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд, или в НОИ. А тези, които вече работят и са родени след 1959 г., могат еднократно да прехвърлят партидата си от пенсионен фонд в НОИ, без да имат срок за това. Законодателната промяна остава на изчакване до края на март, когато трябва да се постигне консенсус по промяната и по всички други елементи на системата.

КНСБ защити предложението с аргумент, че няма опасност от кражба на средствата, ако те отидат в НОИ. Манипулация е твърдението, че ще бъдат откраднати парите, защото никой не може да се разпорежда с парите на работника в партидата без неговото лично съгласие, каза в аргументите си президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обаче направи уточнението, че ако се направят тайни поправки в предложението, КНСБ ще бъде против него. Той допълни, че синдикатът е „за“ прехвърлянето на средствата да става еднократно, но не трябва да се изисква от осигурените сега лица в частните фондове да потвърждават изрично участието си в тях.

От друга страна нито една работодателска организация не подкрепи идеята. Против нея се обявиха и всички експерти и икономисти.

На коалиционно ниво поправката също срещна неодобрение – Реформаторският блок остро възрази срещу прокараните законодателни промени. Решението на най-голямата партия да даде възможност за пренасочване на пари от втория стълб към първия предизвика сериозен трус в управляващата коалиция. Един от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че ГЕРБ поставя под въпрос мнозинството в парламента и стабилността на управлението. Той нарече решението за пенсиите „силов метод“ и го сравни с решенията без аргументи, налагани от миналия парламент.

Поправка „на изчакване“

Спорният текст от закона за ДОО все пак няма да влезе в сила през следващите три месеца. След като от Реформаторския блок остро възразиха срещу нея, бе постигнато съгласие да остане „на изчакване”, докато се премисли, редактира и постигне съгласие на четиристранно ниво.

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди за уговорката в рамките на месец януари да тече разговор по отношение на критиките към предложената промяна за пенсионните вноски. Дончев конкретизира, че ще се обсъжда да има промяна за по-дълъг срок от една година, в който лицето да избира фонд, както и за възможността за обратен ход – от НОИ към частните фондове.

Работодателите обаче не виждат никакви възможности за законодателен ремонт на направените промени и настояха за тяхната пълна отмяна. Според тях никакви редакционни и козметични поправки няма да могат да отстранят изначалните дефекти на започналото според тях настъпление срещу втория стълб на социално осигурителната система у нас.

Възможност за пълна отмяна

Вълната от недоволство доведе до множество изявления и обяснения на финансовия министър Владислав Горанов, който даде заявка за промяна в обратна посока - прехвърляне на средства от пенсионни вноски от НОИ към УПФ. Горанов стигна и по-далеч, като заяви, че може и да се откаже от промяната, ако по време на дебатите се окаже, че свободата на избор е нещо лошо.

Социалният министър Ивайло Калфин пък посочи, че има различни аргументи за и против, но предупреди, че ако парите отидат в НОИ, се губят личните партиди. Според него идеята е частните пенсионни фондове да докажат, че тяхното съществуване ще увеличи доходите на хората. Не може да имаш постъпления по закон от осигурителните вноски и след това да кажеш колкото излезе, толкова ще дадем, коментира вицепремиерът.

Според бившия социален министър и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков обаче при преместването на парите за втора пенсия в НОИ хората ще загубят доходност. Според него е притеснително и намерението на финансовия министър събраните пари от „втора пенсия” да отиват в Сребърния фонд. Нейков видя „скрита цел, която обществото не може да разбере" в тази идея.

Последна актуализация: 08:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
masterblaster
преди 9 години
В единият случай (НОИ) парите ще ги загубим, а в другия случай частни пенсионни дружества) парите ще ги откраднат докато дойде време да изплащат пенсии. Не знам дали има полезен избор.- При всички полужения трябва да имаме право на избор, когато пожелаем, а не само 1 път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
masterblaster
преди 9 години
Спорните промени ГЕРБ и синдикати срещу всички- Важното е калинките да могат да си направят далаверата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
Джуджи
преди 9 години
Нищо не се прехвърля от един джоб в друг. Джоба на НОИ е с дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
trendline
преди 9 години
В единият случай (НОИ) парите ще ги загубим, а в другия случай частни пенсионни дружества) парите ще ги откраднат докато дойде време да изплащат пенсии. Не знам дали има полезен избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
При стотици проценти ръстове на фондовите борси ПФ постигнаха доходност на депозит . Не знам при борсови спадове какво ще е . Но както вече отбелязах средата е такава - неблагоприятна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
При липса на доверие е трудно да се управляват . Средата е такава и е трудно съществуването им в такава среда - факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Ку-Ку
преди 9 години
Дереджето ще е мизерно при всички положения и това няма нищо общо с НОИ. Въпросът е каква точно е ползата от задължителното осигуряване в частни фондове. Прехвърлят се едни пари от един джоб в другия и се повтарят в несвяст мантри и заклинания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
Джуджи
преди 9 години
Поредната тъпотия. Ако си прехвърлим парите в НОИ след години ще сме на дереджето на сегашните пенсионери - живеещи в нищета, изтерзани хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Изводът какъв е - Горанов да си ходи. Ама май в Герб нямат мнооо читави финансисти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още