IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледен тур по жълтите павета за чужденци

Все повече туристи решават да посетят София по празниците

16:32 | 25.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коледен тур по жълтите павета за чужденци

Как си представяте, че прекарват празниците хората от Западна Европа? На някой плаж с палми и коктейл в ръка? Или карат ски в елитни ски курорти, а вечер се топлят пред горящата камина в някоя луксозна хижа?

Повечето от тях може би ще правят точно това, но някои ентусиасти се отдават на пътувания на непознати за тях места като София. Да, оказва се, че всяка година все повече чужденци решават да посетят столицата и да се разходят по жълтите павета, въпреки студеното време, за да разберат повече за историята и архитектурата на града.

С всяка следваща година отбелязваме ръст от около 20% в броя на чуждите туристи, които посещават София. Това каза Радина Петришка, председател на Сдружение 365, което организира проекта Free Sofia Tour - безплатни турове за чужденци на английски език в центъра на София.

През 2014 г. около 22 хиляди човека са посетили туристическите обиколки. През студените месеци туровете обичайно са по-малко заради времето, но ентусиасти за разходки с гид има и през декември. Миналата година бройката на туристите е 871 през последния месец, а половината от тях са дошли в България точно около Коледа и Нова година. За тази година се очаква броят на тези, които ще прекарат празниците в София, да се увеличи на около 500.

Ентусиасти да се запознаят със София има и навръх Коледа, и Нова година, разказа Радина Петришка. Миналата година на 31 декември вечерта, както и на 1 януари сутринта, е имало желаещи да се разходят в стария център на София. За тази година се очаква да има по три групи туристи и на 25-и, и на 31-и декември. Най-голям брой чужденци ще се разхождат из столицата на Стефановден, на който се очакват четири групи туристи.

Оказва се, че най-голям интерес към България проявяват западняците. Най-много посетители идват от Германия, Италия, Великобритания, Холандия. Има и много туристи от по-далечни дестинации като Америка и Австралия. За тях туровете са съвсем достъпни, тъй като се водят на техния майчин език. Хора от всякакви възрасти се включват в двучасовата обиколка на София - от бебета до пенсионери.

Посетителите се впечатляват от най-различни неща, когато видят София отблизо, коментира председателят на сдружението. Западноевропейците се възхищават силно от комунистическата архитектура и от големината на сградите, като видят Министерския съвет, Партийния дом и Президентството. Други туристи се впечатляват от изобилието от минерални извори у нас.

Чужденците се учудват и от факта, че в радиус от 200 метра има четири храма, в които се изповядват четири различни религии, което свидетелства за приемственост и толерантност. Те имат възможността да разгледат католическата катедрала "Св. Йосиф", църквата Св. Петка, джамията и софийската синагога. Това го няма никъде по света или на много малко места, обясни Петришка.

Туристите се забавляват и със специална игра, която разказва за историята на царското семейство. Те влизат в ролята на монарсите и така се запознават с историята на България.

Посетителите харесват и Храм-паметника "Свети Александър Невски", защото е голям и е нещото, което се вижда още от самолета. Те се интересуват и от нашата азбука и са удивени, когато чуят историята за нейното създаване.

Чужденците обаче рядко идват за повече от 3-4 дни в България. Те често минават през страната само транзитно и я разглеждат за няколко дни. Има и такива обаче, които специално се отклоняват от пътя си и слизат от влака, за да разгледат столицата.

Хората идват по различни причини, голяма част от тях просто искат да видят София, защото не са я виждали досега и искат да научат нещо повече за историята ѝ, каза Радина Петришка. Според нея те посещават България по празниците, защото по това време има много почивни дни, а също така и цените у нас са ниски и достъпни.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Сградата на СУ не е комунистическа и е невероятна!Старите хотели, превърнали се в един господ знае какво, са уникални само като бройка на приеманите гости!Ами театър "Иван Вазов", близо 900 места за онова време, не е ли впечатляващо?Имам чувството, че малка София на времето е била в пъти по-силен културен център, отколкото сега.Демокрацията днес строи молове, за театри да сте чували?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
София има огромен потенциал да се развива градски туризъм, но трябва малко да се инвестира в сектора. НИМ е добре да се премести в центъра на града, да се разкрие цялата стара Сердика, дори с жертвата на някои по нови сгради, а Витоша да стане модерен ски и планински курорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още