IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин изкривява реалността

За руския президент изглежда, че икономическите данни са по-малко важни от информациите за сектора на сигурността

16:12 | 13.01.15 г. 70
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Путин, който не е икономист, взема еднолично всички важни решения за икономическата политика в Русия.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин, който не е икономист, взема еднолично всички важни решения за икономическата политика в Русия.  Снимка: Ройтерс

В края на 2014 г. в Русия избухна огромна финансова криза. От средата на юни цените на петрола паднаха почти наполовина, а през декември рублата също понесе подобен срив. Международните валутни резерви на страната се свиха със 135 млрд. долара, а инфлацията скочи с двуцифрени стойности. А ситуацията ще се влоши още повече, пише в свой анализ за Project Syndicate Андерс Аслунд, старши сътрудник в Института „Питърсън“ за международна икономика във Вашингтон.

Заради сегашните ниски цени на петрола Русия е принудена да намали наполовина вноса си. Това, както и по-нататъшното нарастване на инфлацията, ще доведе до значително намаляване на стандарта на живот на руснаците. В съчетание с непрекъснато увеличаващата се корупция и тежката ликвидна криза всичко това може да доведе до финансова криза със спад в производството в диапазона 8-10%. 

Способността на Русия да се справи с текущите си проблеми е тясно свързана с властовия президент на страната Владимир Путин. Но той не изглежда готов да предприеме нещо. Досега той действа така, сякаш няма никаква криза. По време на двете си най-големи публични изяви през декември Путин говори само за „моментна, временна ситуация". В речта си на Нова година президентът се похвали с анексирането на Крим и успешното провеждане на Зимните олимпийски игри в Сочи, като избегна темата за икономиката.

Но предвид факта, че тя е в състояние на свободно падане, Путин не може да пренебрегва завинаги темата. А дори и най-накрая да приеме действителността, то той едва ли ще има много възможности за маневриране, пише още Аслунд.

Разбира се, Путин може да изтегли войските си от източната част на Украйна и с това да накара САЩ и Европа да отменят санкциите си срещу Русия. Но това ще бъде признание за поражение - нещо, за което Путин не би си помислил.

Освен ако не иска да предизвика голяма война, той има малко възможности да насърчи нагоре цените на петрола. А и още преди спада на цените на петрола растежът на руската икономика на практика спря, а всеки сериозен опит да се промени системата ще дестабилизира властовата база.

В действителност изглежда, че стилът на управление на Путин не изглежда съвместим с нито едно решение на настоящите проблеми на руската икономика. Точна и навременна статистика за руската икономика - която е необходима за взимането на ефективни мерки срещу кризата, е достъпна онлайн, но Путин твърди, че не използва интернет.

Вместо това журналистът Бен Юда пише, че Путин получава всеки ден от трите си най-големи тайни служби обобщения за случващото се в Кремъл, във вътрешната и външната политика. Така че за него сякаш икономическите данни са по-малко важни от информациите за сектора на сигурността – може би това е естествено поведение за един клептократ.

При това руските политици не изпитват недостиг на икономическа експертиза. Точно обратното - най-големите икономически институции на Русия разполагат с компетентни мениджъри. Проблемът е, че политическите решения се вземат единствено от Кремъл, където пък няма икономическа компетентност. Последният силен икономист в обкръжението на Путин бе Алексей Кудрин, който подаде оставка през 2011 г. като министър на финансите. За разлика от САЩ нито един от важните руски бизнес лидери не е член на Националния съвет за сигурност.

Путин не само е присвоил властта на своите по-компетентни колеги, но също така и на министър-председателя, който традиционно бе водещият политически лидер в Русия. От завръщането на Владимир Путин на президентския пост през 2012 г. премиерът Дмитрий Медведев е почти без никакво влияние, отбелязва още Аслунд.

С една дума – Путин, който не е икономист, взема еднолично всички важни решения за икономическата политика в Русия. При индивидуални кратки срещи той дава заповеди на своите министри и топ мениджърите на държавни предприятия. Така руската икономическа политика става фрагментирана и нефункционална.

Никъде другаде тази липса на координация не е по-очевидна, отколкото на валутния пазар. За разлика от повечето други страни централната банка на Русия няма изключителното право за интервенции. Когато през декември рублата бе заплашена от тотален срив, Министерството на финансите, което чрез два суверенни инвестиционни фонда държи 169 млрд. долара - почти половината от международните резерви на Русия, заяви, че интервенциите на централната банка са недостатъчни. Така то съобщи, че ще продаде 7 млрд. долара от резервите си в подкрепа на рублата, което рязко повиши обменния курс.

Когато курсът падна отново, Кремъл призова петте най-големи държавни експортни компании да обменят част от своите кешови наличности в рубли, което отново доведе до по-нататъшно рязко увеличение, а след това – до нов спад. Такива несъгласувани намеси естествено водят до волатилност на валутния пазар, като рублата в рамките на отделни дни се колебае с 5 до 10%.

Но и руският бюджет едва ли е в по-добро състояние заради хаотично управление на Путин. Неговите приоритети са ясни – на първо място се поставят армията, службите за сигурност и държавната администрация, а след това инфраструктурните проекти, с което той и неговите другари трупат богатство. На последно място следват социални разходи (главно пенсиите), които са необходими, за да получи той подкрепата на обществеността. Но изведнъж приходите от продажбата на петрол не са достатъчни, за да плаща за всичките три приоритета.

Колкото и да се опитва финансовото министерство да нагоди приходите и разходите, то има твърде малко политическа тежест. През миналата година централното правителство делегира повече разходи за образование и здравеопазване на регионалните власти, без в същото време да им предостави повече ресурси, и никой не успя да направи нещо по въпроса.

Ако Путин иска да спаси руската икономика от катастрофа, той ще трябва да промени приоритетите си. На първо място той трябва да отмени някои от основните дългосрочни инфраструктурни проекти, които през последните две години подкрепяше силно. Въпреки че решението през декември за отказа от газопровода Южен поток е стъпка в правилната посока, то съвсем не е достатъчно.

Освен това Путин трябва да следва разумната препоръка на финансовия си министър Антон Силуанов за намаляване на публичните разходи през тази година с 10%, включително и за социалните програми и военните. Но опитът показва, че това няма да се случи.

Русия има сериозни финансови проблеми, които ще се засилят още повече. Но най-големият проблем пред страната вероятно е нейният президент, който продължава да отрича реалността. Неговите проекти и дейности само могат да влошат допълнително положението, заключава Андерс Аслунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 8 rate down comment 1
george353
преди 9 години
Нереалното за едни е реално за други. Спомням си как през 2005 всички "експерти" тръбяха че инвестициите в недвижимости са изпратени от Господ и загубата е невъзможна. Спомням си как рейтинг агенциите твърдяха че Енрон, AIG, Lehman и др. са перфектната инвестиция. Спомням си как финансовите олигополи и олигарси бяха финансирани от държавата в противоречие на всички пазарни закони, оставяйки милиони американци без пенсии и покрив. Спомням си и призивите за помощ в малките часове на нощта когато никoй не гледа телевизия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 14 rate down comment 17
Konchita Evro
преди 9 години
Ех Бойчо Бойчо май някой които ти плаща да преписваш американски статии е изкривил всичко а не Путин. Путин е един от най великите политици на тази епоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 13
Stone_Kold
преди 9 години
с това ядрено оръжие което има Путин може да направи вси4ко аз ако съм ще заплашвам запада и сащ и ще пе4атам евра и долари в такива коли4ества който до момента съотватните страни не са и напе4атвали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Как Путин изкривява действителността!Сега се сетих.Просто има няколко действителности!Като геометриите, да речем геометрията на Евклид, където успоредните линии не се пресичат, а в геометрията на Лобачевски,две успоредни линии се пресичат....Много просто!Едни стоят на ниво ограничено пространство, други обаче, излизат изън него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 16 rate down comment 14
Сините камъни
преди 9 години
Толкова са се загрижили за руската икономика, че чак им се плаче!Май който гроб копае, сам пада в него!Путин ускори падането на цената на петрола, вместо да им ревне за милост и сега някой бели чаршаФФФи се хапят от яд!Е това!Далновидност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 18 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Да се върнем към темата: как Путин изкривявал реалността?Ами, ако реалността са фактите, нито Путин, нито някой друг би могъл да я изкриви, щото те ВЕЧЕ СА СЕ СЛУЧИЛИ. Би могло да се изкриви тяхното отразяване, за да се насочат произтичащите от него действия...ако се налага. Виж, ако Путин е окръжен от съмишленици, нужда от изкривяване няма, те , така или иначе, имат общо , съгласувани "отправни точки", както биха казали някои господа тук. Друго ми е интересно: Твърдейки и тръбейки, че той /Путин/ бил изкривявал това, онова, или там, третото, някой да споменава как сам изкривява нещата?Не. Тогава?...Ами, ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРИМ: Всеки представя нещата от своята гледна точка.Приемете го и стига сте ни налагали как да ги възприемаме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 11
Nikola666
преди 9 години
Напълно си прав.Отивай да спамиш в Дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 11
varna333
преди 9 години
ако на някой коментарите не се харесат на ивестор веднага ви блокират ИП адреса да не може да пишете коментари! Е това ли е свободата на словото в инвестор ? време е да смени медията има и по коректни който търпят критика тук е тоталитаризъм замо което се хареса на инвестор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 11
jeger
преди 9 години
реалноста май я изкривява америка а не Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 12 rate down comment 14
sisi333
преди 9 години
средната работна заплата в Москва е над 1200 евро в рубли информацията от преди няколко дни ! Как руските пенсионери изкупиха луксозните комплекси по нашето черноморие иначе? И то пенсионери им а богатите руснаци купуват в Испания Италия Хърватия Швеицария Лондон тук при нас са бедните пенсионери! Спор няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още