IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще спре изцяло транзита на природен газ през Украйна

ЕС трябва да купува суровината през Турция, стана ясно след срещите на еврокомисаря Шефчович в Москва

10:41 | 15.01.15 г. 2
Русия ще спре изцяло транзита на природен газ през Украйна

Русия ще прекрати изцяло транзита на природен газ през Украйна и ЕС ще трябва да купува суровината от Турция, стана ясно след срещитe на европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович в Москва.

Съобщението, което беше определено като "изненадващо" от Шефчович, направи ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. При това положение ЕС има максимум няколко години да подготви своята инфраструктура, за да купува газ от Турция, обясни още Милер след срещата си с Шефчович, пише руската агенция ТАСС.

„За да се вмести в сроковете, работата по строителството на магистралните газопроводи в ЕС трябва да започне още днес“, категоричен беше Милер.

С тези думи от газовия гигант потвърдиха намеренията на руското правителство да заобиколи България и да изгради газопровод по дъното на Черно море, но излизащ на турския бряг. Идеята „Турски поток“ беше лансирана още през декември, макар и официално писмено заявление за край на „Южен поток“ да не е изпратено до страните, които участват в проекта.

След посещението на Шефчович в Москва стана ясно още, че преговорите на ниво ЕС – Русия по отношение на доставките на енергоносители ще бъдат подновени до края на този месец. Темата ще е водеща и на срещата на министрите на външните работи на ЕС, която ще се проведе на 19 януари, коментира европейският комисар, след като разговаря с енергийния министър на Русия Александър Новак.

От думите на Шефчович става ясно още, че ЕС ще обсъди възможността да купува газ от Турция. Количествата ще бъдат между 50 и 60 млрд. куб. метра газ годишно, а плановете на „Газпром“ да прекъсне изцяло транзита през Украйна са в ущърб на компанията и ще навредят на имиджа й като надежден доставчик, но идеята трябва и ще бъде дискутирана в Брюксел.

Ако ЕС приеме тази идея обаче ще бъде сложен край на плановете на българското правителство за създаване на газов хъб край Варна, защото един от основните източници на газ трябваше да бъде Русия по частично изпълнено трасе на „Южен поток“, покриващо само морската част на газопровода.

Преди дни в Брюксел премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че хъбът ще се пълни и от местен добив от находищата в блоковете„Силистар“, „Терес“ и „Хан Аспарух“ в Черно море. Проучванията в тези блокове обаче все още не са приключили и добивът на природен газ от находища там все още е хипотетичен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"ЕС трябва да купува суровината през Турция, стана ясно след срещите на еврокомисаря Шефчович в Москва" Трябвало е да им изяснят " --"ОТ"--- Турция! ' Така де, никакви контакти с лошите руснаци! Ако европейците се нуждаят от руски суровини, Турция е мястото да си ги търсят срещу съответния комисион разбира се. Ако не им оттърва ей ги на САЩ току отвъд Атлантика! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Малко е за да има ефект трябва да спре и северен поток.Тогава ще настъпи мирлюбов и разбирателство в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още