IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната с радикалния ислям

Западът трябва да остави арабския свят да се управлява и развива самостоятелно, пише Джефри Сакс

09:40 | 25.01.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Войната с радикалния ислям

Френският министър-председател Манюел Валс не използва метафора, когато заяви, че Франция е във война срещу радикалния ислям. Всъщност това е истинска война и презрените атентати в Париж са част от нея. И все пак и тук, както и в повечето войни, става дума за нещо много повече от религия, фанатизъм и идеология. Става дума също така и за геополитика, а решението в крайна сметка трябва да се търси също в геополитиката, пише в свой анализ за Project Syndicate Джефри Сакс, професор по устойчиво развитие, здравна политика и управление, както и директор на Института за Земята към Колумбийския университет. 

Престъпления като тези в Париж, Ню Йорк, Лондон и Мадрид - атаки срещу безброй кафенета, молове, автобуси, влакове и нощни клубове, са обида за основните човешки ценности, защото невинни хора са убити умишлено, за да се всява страх в обществото. Ние обикновено декларираме атентатите като актове на безумци и социопати и самата идея, че може да има обяснение, което е извън лудостта на извършителя, ни се струва отблъскваща.

Въпреки това в повечето случаи корените на тероризма не са лудост. В повечето случаи става дума за акт на война, дори и да иде реч за война от безсилните, а не от легитимни държави и техните армии. Ислямският тероризъм е образ, разширение, на днешните войни в Близкия изток, смята Сакс. По думите му намесата на външни сили ще превърне тези отделни войни в единна регионална война, която постоянно променя формата си, разширява се и става по-жестока.

От гледна точка на джихадистите, както тя може би се възприема и от американски или френски мюсюлмани в тренировъчните лагери в Афганистан, Сирия и Йемен, ежедневнието е оформено от крайно насилие. Смъртта е вездесъща, много често в резултат на бомби, безпилотни самолети и войници от САЩ, Франция и други западни сили. А жертвите често са невинни "странични щети", като къщи, сватби, погребения и църковни събрания.

Хората на Запад не искат да признаят, и най-вече отказват да повярват, че техните лидери безсрамно погубват живота на мюсюлманите от поне един век насам - в безброй войни и военни конфликти, произтичащи от преобладаващата за Запада власт.

Какво послание са получили мюсюлмани от водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г.? Около 100 000 цивилни иракчани, по много консервативна оценка, са били убити във война, която се основава на вероятно фалшив претекст. САЩ никога не се извиниха, да не говорим пък че не признаха избиването на цивилни граждани.

Друг пример според Джефри Сакс е Сирия, където една гражданска война, която е била подхранена и от САЩ, Саудитска Арабия и други съюзници, е коствала животите според някои оценки на 200 000 сирийци. 3,7 милиона души бяха принудени да напуснат страната, а 7,6 милиона са били разселени в рамките на собствената си страна.

От 2011 г. ЦРУ и съюзниците на САЩ предоставят оръжия, пари и обучители и се опитват да свалят президента Башар Асад. За САЩ и техните съюзници войната едва ли е нещо повече от битка, за да се отслабят покровителите на Асад - Иран и Русия. А сирийските цивилни са деградирани до пушечно месо, пише Сакс.

Дълго преди да е имало ислямски тероризъм на Запад, Обединеното кралство, Франция и САЩ залагаха на дипломатически шикалкавения и преврати, войни и тайни операции в Близкия изток, за да утвърдят и да потвърдят политическия контрол на Запада в региона.

Историците познават тази нещастна история, която повечето хора в западния свят не познават (не на последно място, защото много интервенции са били извършвани тайно). След падането на Османската империя преди век западните сили по най-различни причини се опитваха да контролират Близкия изток, включително чрез контрол на добива на петрол, достъп до международните морски пътища, сигурността на Израел  и геополитически спорове с Русия в Египет, Сирия, Ирак и Иран.

Днес Съединените щати поддържат над 20 военни бази в шест страни в региона (Афганистан, Бахрейн, Джибути, Обединените арабски емирства, Оман и Турция) и имат сериозно военно присъствие в много други страни, като например Египет, Кувейт, Катар и Саудитска Арабия. Те са снабдили с оръжия и обучили муджахидините в Афганистан, за да се бият срещу СССР, (и така всъщност са дали началото на предшествениците на Ал Кайда); подклаждали са войната между Ирак и Иран през 1980; нахлуха в Ирак през 2003 г.; и от  2011 г. насам се опитват да свалят Асад.

Фактът, че терористичните атаки на джихадисти на Запад са сравнително ново явление и се случват от около 20 години, вероятно се дължи на факта, че те са неволен негативен ефект от външнополитическа дейност ("Blowback").

С няколко изключения страните, в които са били извършени нападенията, са участвали в периода след 1990 г. в ръководените от Запада военни операции в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Самите терористи също оправдават своите действия с политически мотиви. Изявленията на терористите обикновено се предават само за кратко. Факт е обаче, че почти всяка терористична атака на Запада или срещу западни посолства и служители е била придружавана от послания, че е извършена в отговор на западна намеса в Близкия изток. Терористите в Париж посочиха като причина френските мисии в Сирия.

Искам да стане абсолютно ясно, че действията на западните страни по никакъв начин не оправдават ислямския тероризъм, категоричен е Джефри Сакс. Но позоваването на тези мерки има за цел да илюстрира това, което ислямският тероризъм на Запада представлява за самите терористи - насилието в Близкия изток. Западът е допринесъл значително за създаването на този фронт, като е въоръжавал предпочитани от него актьори, започвал е локални войни, и е предизвикал смъртта на безброй цивилни, допълва още той.

За да се сложи край на тероризма на радикалния ислям, то войните на Запада  за контрола в Близкия изток трябва да бъдат прекратени. За щастие ерата на петрола постепенно се приближава към своя край. Според Сакс хората трябва да ускорят този край - от съображения като изменението на климата населението на Земята трябва според него да остави повечето от изкопаемите горива в недрата на планетата.

Другите традиционни мотиви за военна намеса от страна на Запада са загубили своята валидност. Обединеното кралство вече не трябва да  гарантира сигурността на търговските пътища към колониална Индия, а САЩ не се нуждаят от пръстен от военни бази, за да се защитават от Съветския съюз в залива.

Така че, според Сакс, сега е крайно време Западът да остави арабския свят да се управлява и развива самостоятелно, без да има военна намеса. А и по думите му има достатъчно причини да се смята, че самостоятелно управляващ се арабски Близък изток ще взема по-разумни решения и ще стане мирен глобален партньор в областите на науката, културата и развитието – както е били и в миналото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Каквото повикало, такова отговорило!На американския радикализъм, отговор ислямски!Само дето американският радикализъм умишлено създава ислямския!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
totot
преди 9 години
Основата на всички религии е НАДЕЖДА ВЯРА И ЛЮБОВ.Всичко останало е стремеж за господство,от тарикатите на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
не знам Китайците няма да праат високоскоростни влакове при арабите а ше ги праат при ***, можеха да ги напраат и при нас ама ние сме приятели с американците и ше си останем с наще бесни влакове стрели ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 15
supertrader
преди 9 години
Тях китайците ще ги наместят по приятелски, нали са приятели.Той Сталин и с Германия бил приятел по линия на присъединяване на чужди територи та сега тоя с Китай. Фюрерска работа, самая великая и огромная..магучая и такива ми ти тинтири - минтири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Те и руснаците са наглеци като живеят на половината земно кълбо и се разпрострели над сумай ти ресурси, според запада тея ресурси са на "човечеството", но те не мислят да ги харизват на човечеството ..... и вече се самоуправляват и са отсвирили запада ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Според нашите медии мнението на канцлера на Германия Ангела Меркел и това на американския президент Барак Обама и на френския му колега Франсоа Оланд, че има такова животно "умерен ислям" и горните лица са компетентни в областта. От друга страна обаче, според самопровъзгласилия се халиф на ИД Ал Багдади, който е доктор по ислямска история от университета в Багдад, не същестува умерен и радикален ислям, а съществува само ислям. Предполагам Ал Багдади и Чаудари е некомпетентни, нищо че са дипломирани ислямски учени, и Меркел разбира повече от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Един от скорошките туитове на ислямския проповедник Anjem Choudary @anjemchoudary, който е роден и живее във Великобритания, и е канен като гост множество британски и американски журналисти по въпросите свързани с исляма твърди: "There is nothing called a "radical" Muslim. A muslim is the one who submits to the commands of Allah & follows the example of Muhammad (saw)". Не съществува радикален ислям, има просто ислям. Войната е срещу исляма, а не срещу "радикалния ислям", защото не съществува такова нещо като "радикален ислям" и то според ислямските теолози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Военни действия са радикални по природа и не само ислямът ги извършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Има и такава гледна точка - пренасяне на военните действия на разстояние .Ми то всяка война се финансира - някъде от мръсни пари , някъде от бюджета за здравеопазване . И не винаги изпълнителите са лично засегнати . Войната по начало е лудост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 2
Стефчо
преди 9 години
Човекът ти го е казал много ясно - арабите имат наглостта да живеят върху нефта, собственост на Запада. Като свърши нефта ще ги оставят да се самоуправляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още