IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин предлага плавно покачване на възрастта и вноската за пенсия

Целта е да се стабилизира пенсионната система и тя да стане автономна от републиканския бюджет, посочи вицепремиерът

15:38 | 20.01.15 г. 30
<p>
	Ивайло Калфин даде брифинг след първата от серията периодични срещи по обсъждане на параметрите на предстоящата пенсионна реформа. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ивайло Калфин даде брифинг след първата от серията периодични срещи по обсъждане на параметрите на предстоящата пенсионна реформа. Снимка: БТА

Плавно покачване на възрастта за пенсиониране в следващите 30 години и повишаване на вноската за пенсия предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на днешната първа от поредица планирани срещи със социални партньори и политици за обсъждане на предстоящата пенсионна реформа.

Калфин предлага плавно покачване на възрастта за пенсиониране и за трите категории труд.

За най-масовата трета категория се запазва постепенното изравняване на възрастта между двата пола до достигане на 65 години, след което ще се включи автоматичен механизъм на нарастване в зависимост от продължителността на живота.

Повишаването на възрастта и стажа за мъжете от трета категория труд ще бъде с по два месеца през 2016 г. и 2017 г., а след това с по един месец годишно до достигане на 65 години през 2029 г. При жените се залага увеличение с по 2 месеца на година до 2037 г. 

Достигането на пенсионна възраст за втора категория труд се предвижда да бъде три години преди трета, а за първа – осем години преди трета.

При първа и втора категория труд се запаазва точковата система за повишаване на възрастта, уточни Калфин.

Той коментира, че това е възможно най-плавното покачване на пенсионната възраст. Работодателите са поискали по-стръмна скала, а представителите на политическите партии са били на позиция, че е необходимо покачване на възрастта.

Според Калфин предложението ще стабилизира пенсионната система и тя ще стане автономна от републиканския бюджет. Освен това ще се даде възможност за по-адекватен коефициент на заместване, посочи той.

В обсъждания пакет е записано, че ще има и възможност за предсрочно пенсиониране с по-ниска пенсия.

Увеличение на пенсионните вноски

За следващите 12 години се предлага осигурителните вноски да нараснат с общо 4,5 процентни пункта, като от тях 3,5 процентни пункта е повишението на вноската за пенсия и 1 п. п. на фонд „Безработица“. Те ще нарастват през година с по 0,5 пункта и 0,2 пункта съответно.

Това ще освободи до 2027 година 200 млн. лв. годишно, а с натрупване над 1 млрд. лв. в НОИ, каза Калфин.

Работодателите не са били съгласни с това предложение, синдикатите са го подкрепили, а депутатите са имали смесена позиция.

Вицепремиерът коментира, че няма да се търси съгласие по отделните въпроси, а по общата реформа.

По отношение на максималния осигурителен доход на първата консултация със социалните партньори и политиците е предложено повишаване през годините, но в крайна сметка не е постигнато единно съгласие.

Калфин разясни още, че относно осигуровките за земеделските производители, които в Бюджет 2015 бяха вдигнати от 240 на 300 лв., е имало идея бюджетът да подпомогне земеделците или осигуровката да се обвърже с минималната пенсия.

Обсъжданият днес документ е публикуван в Twitter профила на Министерството на труда.

Планира се срещите в социалното министерство да се провеждат всеки вторник до постигане на съгласие за пенсионната реформа. Днес не беше постигнато абсолютно единодушие по нито една от разискваните теми.

Допълнително ще бъдат разисквани останалите параметри на реформата, свързани с три теми: универсалните пенсионни фондове, ТЕЛК-овете и въвеждането на пенсионна възраст за специалните ведомства.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 35 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
няма солидарност аз спортувам и не пия и не пуша гледам да живея здравословни и не натоварам здравната каса защото не се налага имам възпитание и самовъзпитание е защо да съм солидарен с пияние от 4алгите дето се потроши с колата и се налага ле4ение?или другите дето са брат брат виж как пилим гуми и олелеееее защо го направих 112 помощ?защо? 40 годин вноски за пенсия и то мизерна после 2 годин пенсионер и умреш?ква солидарност е тва?прикрити методи за колене от страна на държавата и с всеки изминал ден ще става все по страшно старите се увели4ават млади няма или са тарикати и са в сивия сектор а парите там се въртят в затворен кръг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 36 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 9 години
6. Военните и полицаите, а не само администрацията им, да се пенсионират с много по-голям стаж в системата и без никакви заплати накуп. Същото и за държавната и общинските администрации. 7. Драстично съкращаване на щатовете в държавната администрация. 8. Лекарските комисии да се контролират от онези, които изплащат пенсиите/НОИ и фондовете/. 9. Има още какво да се направи. Стига да има воля и дързост за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 35 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 9 години
Продължавам. 4. Фондовете от ДОО "Общо заболяване и майчинство" и "Безработица", както и фонд "Трудова злополука и професионално заболяване" се прехвърлят в нарочни фондове към застрахователните компании и представат да съществуват в НОИ/ с което и НОИ/. 5. ППФ се капитализират, както и УПФ, за сметка на ДОО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 35 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 9 години
Аз пък предлагам следното: 1.Да се намали драстично таксата за управление на УПФ-тата до 1% максимум, при което реалната им доходност ще стане положителна средногодишно. Да се намали драстично броя на УПФ до реално работещите. 2.Да се увеличават вноските в УПФ годишно с 0,5%, а тези в ДОО да се намаляват с толкова годишно, докато пенсионната компонента в ДОО се изчерпи, при което НОИ става безпредметен, с цялата си армия от нищоправещи чиновници, съответно се закрива в голямата си част, и пенсионният модел стане изцяло на капиталов принцип. Социалните пенсии ще се финансират от Бюджета/може комулативно данъците да се увеличават с 0,5% годишно, докато се мине на капиталов принцип/.3.Да се допуснат на пазара на задължителното здравно осигуряване частни фондове и техните вноски да започнат всяка година да се увеличават с 0,2%, като тези в НЗОК намаляват годишно с толкова, докато се изчерпат и се ликвидира НЗО/здр. осигуряване на неактивната част от населението се поема от Бюджета/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 41 rate down comment 2
noko6
преди 9 години
В UK например мъжете се пенсионират на 65 год.(за сега) и макс. държавна пенсия е GBP 113.6/седмица,без значение върху какъв доход са правени вноските.Има значение само броят на годините в които си се осигурявал(може и 1 год.).След 04.2016 ще се пенсионират на 67 год. при мин. 10 год. осигурителен стаж,като прогнозната пенсия за 2016 е около 115/седм.Който иска и може се осигурява за допълнителна пенсия или ранно пенсиониране.Това е много по-справедливо,все пак всички имат една уста,един стомах и един .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 35 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Мдаа... изглежда и Обама (т.е. хората, които го съветват) смята, че чергата е прекалено много издърпана изпод краката на работещите (и системата е дебалансирана):Трябва да възстановим връзката между упоритата работа и увеличаващите се възможности за всеки американец, добави Обама, пояснявайки, че властите трябва да помагат на работещите семейства да понижават данъците и да се връщат парите в джобовете на хората.http://***.investor.bg/news/article/187702/337/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 51 rate down comment 1
narod
преди 9 години
спрете ранното пенсиониране на военни и полицаи, сега те могат да излязат и на 45 годишна възраст на пенсия и то с максимална или близка до максимална сума за получаваче, дори в Германания под 55 години (освен по болест) не можеш да излезеш в пенсия, кактото и да си работил, въведете възраст в силовите структори 55 години и нема да се налага да се увеличават вноските за пенсия, и поради големият брой на полицаи и военни ще се получат и големи суми на разположение в държавата ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 33 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
И между другото, точно това е едно от нещата, които мисля да направя (пусковият срок е средата на 2016 г.) - да инициирам създаване на движение, което да окаже натиск (ако трябва и чрез издигане на свои кандидати за общински съветници) за вкарване на (много) повече земя в регулация за да може цените на жилищата да станат по-достъпни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 32 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Много рядко го правя, но се налага да попитам: Защо имам минуси на #17 - някой оспорва закона за търсенето и предлагането ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 33 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
А измерено в средни работни заплати как изглежда това (защото те са важните)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още