IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти извън София - затишие без перспективи за буря

Отдръпването на руските купувачи през последната година вероятно е повлияло негативно на пазарите във Варна и Бургас

14:22 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отливът на&nbsp;руските купувачи на имоти се усеща осезаемо на пазара. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Отливът на руските купувачи на имоти се усеща осезаемо на пазара. Снимка: архив Ройтерс

Пазарите на имоти в столицата и извън нея все повече задълбочават различията си на фона на обезлюдяването на регионите и високата безработица в някои от тях и концентрацията на инвестиции и работни места основно в София и в най-големите градове на страната. Това е един от основните изводи от данните на Агенцията по вписванията за сделките с имоти за цялата 2014 г.

Статистиката показва, че през последното тримесечие на миналата година в София има значително увеличение на сделките с недвижимости – 38% спрямо предходното тримесечие и 12 на сто на годишна база.

В областните градове, с изключение на столицата и София-област, като цяло обаче картината е противоположна. Сделките с имоти в тези населени места се свиват с 3% на годишна база през 2014 г. и с 1,5% за последните три месеца на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г., въпреки че именно краят на годината е най-активният сезон за пазара.

Дори във Варна и Бургас – едни от най-активните пазари през последните години, естествено не и без влиянието на руските купувачи на имоти в България, също се наблюдава спад на сделките. По-значителен е той в Бургас, като достига 9 на сто на годишна база, докато във Варна понижението е от 1%.

Намалението на броя на сделките във водещите морски градове донякъде би могло да се обясни и с отдръпването на руснаците от българския пазар. Заради западните санкции срещу Русия и последвалите икономически проблеми, включително силното обезценяване на рублата, намаля потокът от руски туристи към страната ни. Голяма част от тях съчетаваха почивката с оглед на имот с цел инвестиция.

Наскоро от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) също отчетоха спад на сделките с ваканционни имоти по Черноморието от порядъка на 7-8% основно заради оттеглянето на руснаците от пазара. Сдружението предупреди също така, че очаква понижение на цените на имотите, строени специално за руснаци, и прогнозира проблеми за строителните фирми, инвестирали в жилищни комплекси, предназначени за реализация на руския пазар.

Същевременно пазарът на имоти в Пловдив и Стара Загора демонстрира стабилен ръст от съответно 3,5% и 2% през 2014 г. спрямо 2013 г. Пловдив продължава да се очертава като водеща инвестиционна дестинация в страната, особено в индустрията, като продължават да се разкриват нови работни места, което пък привлича повече хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
jeger333
преди 9 години
Евала на Миглена Иванова хубава статия е написала без да изкривява деиствителсноста ! Искам само да споделя зделките с ваканционни имоти са спаднали не с 7-8% а с много голям процент който едва ли някой в момента би могъл да определи! За последните 10 месеца почти няма купувачи на ваканционни имоти. Руснаците който до преди година купуваха като луди сега масово продават и то с 30%-40% по евтино от колкото са купували преди година! Картинката е страшна скоро ще има много плачещи предприемачи който са теглили заеми за строителство ! Специално са региона Влас Сл.бряг , Несебър Равда Всеки теглил кредит преприемач е потенциално пред фалит , много работници от строителният бранш остават без работа. Кризата дори удари двамата Несебърски нотариуси който до преди година работеха събота и неделя за да смогват на зделките! Сега вече и те предлагат комисионна на този който заведе клиент за сделка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още