IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не каза Барак Обама в речта си за състоянието на нацията

Американският президент не спомена националния дълг на САЩ, надхвърлящ 18 трилиона долара, посочват анализатори

21:15 | 21.01.15 г. 24
Какво не каза Барак Обама в речта си за състоянието на нацията

Във вторник вечерта американският президент Барак Обама произнесе речта си за състоянието на нацията, в което заяви категорично, че „сенките на кризата се отдръпват”. Какво обаче не каза Обама в своята реч, анализира Fox News.

В своята оптимистична реч американският президент съобщи за амбициозна промяна в данъчната политика с увеличение на някои данъци и намаление на други, както и помощи за образование и други държавни защити. Още днес Обама ще трябва да започне обиколка в ключови щати, за да популяризира своите нови политики.

В обръщението му обаче липсваше и намек за намаляване на националния дълг, надхвърлящ нива от 18 трилиона долара. За разлика от други свои речи Обама не спомена и реформата в здравеопазването, което е един от най-големите двигатели на дефицити и национален дълг.

Вместо това американският президент посочи, че промените в здравната система са едни от моделите на програми, които показват как правителството защитава американците и е пример за подкрепа на средната класа в страната.

Фискалните регулатори в САЩ обаче обръщат внимание на липсващите важни елементи в речта на Обама.

Ръководителят на кампанията за намаляване на националния дълг Мая Макгинис коментира в изявление своето разочарование от обръщението на Обама. Тя признава, че дългът намалява с по 1 трилион долара годишно и вече достига най-ниското си ниво в мандата на сегашния президент, но в същото време задълженията са на равнището от времето на Втората световна война.

Според Макгинис  очакванията са дълговете отново да тръгнат нагоре и без сериозна корекция в дългосрочен план те само ще се увеличават .

Републиканците от своя страна се оплакаха от плановете за увеличаване на данъците, които промотира Барак Обама, отбелязва още Fox News. През миналата година федералното правителство е събрало приходи от рекордните малко над 3 трилиона долара. „Сега той иска още пари, за да разшири своето дисфункционално правителство”, коментира републиканецът Марша Блекбърн.

Анализаторите отбелязват и липсата на темата за „Ал Кайда”, която беше част от обръщението на Обама през 2014 година, но не беше спомената в тазгодишното издание. Все пак американският президент обяви, че САЩ са солидарни с жертвите от атаките в Париж и обсъжда със съюзниците кампания на американските военни срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, допълва още изданието.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

23
rate up comment 14 rate down comment 2
george353
преди 9 години
Само за едно десетилетие броя на хората ползващи купони за храна е нараснал от 19 на 51 милиона. Броя на работни места се е увеличил, но и броя на хората работещи по 2 или 3 работи също. Не е нормално е да се говори за просперитет в Америка на този етап. Всички икономически показатели са на стероиди наречени federal stimulus. Не може да има увеличаване на бедността и всичко да ти е наред. Увеличаването на броя на хората ползващи държавни помощи, като единствено средство за оцеляване, е в пълно противоречие на вичко казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
gabarduk
преди 9 години
абе те и гърците мислеха че няма да връщат ама.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
hex
преди 9 години
И кво толкова написах, че го трийнахте?!Егати самоцензурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
На това се казва "свобода" на словото!Или "слово" на демократичната свобода, а М.Ш., така ли е?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 28
georgi_shum
преди 9 години
Най простото *** във форума пак се изказа. Абе *** - затварят не ефективните. Другите даже увеличават добива. - на гледай и реви: http://***.eia.gov/petroleum/weekly/crude.cfm - т.е за първите две седмици на тази година. Среднодневното производство расте - дори и спрямо рекордния по добив Декември 2014. *** рубладжийски. Скачай на вибратора да се самоизнасилваш брутално.. Ааа и я кажи кво става с Wells Fargo и Barclays бе ***.:) Нали щяха да фалират.. ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 24 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
До долния *** IstanevТи чете ли Блумбърг колко стотици сонди и платформи са затворени в САЩ заради спада в ценитена суровия нефтИли не знаеш още, че има Блумбърг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 28 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Абе, ***.Ти гледаш ли Давос на живо. Илине знаеш езици...Видяли какво казаха вчера в открит текст шефовете на Тотал и Ени. Технологиите за фракинг са известни отдавна, но едва сега са дошли на мода защото цената е висока...Или чакаш да ти пуснат указанаия от младежката ГЕРБ?***, ***, надничарСтотинкаджия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 7
valentino29
преди 9 години
"Тя признава, че дългът намалява с по 1 трилион долара годишно и вече достига най-ниското си ниво в мандата на сегашния президент"да се разбира че тази година са добавили към общия дълг с 1 трилион по малко от колкото са добавили миналата,да не остане някои с впечатлението че общият дълг намалява.Продължава да расте неумолимо,никой да не си прави илюзията че някога САЩ ще го връщат.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
И той май като бай Тошо правешки не е обещал да има храна за всички докато пътуват към светлото американско бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 16
Сините камъни
преди 9 години
Чудя се, дали днес един от двойниците на Обама не произнесе тази реч!Като че ли до вчера е бил замразен и днес размразен и не е успял да се огледа!Що за смехория, що за простотия!Какъв спасител, какви ангелски криле!Явно агонията е в последния си стадий!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още