IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва покупки на облигации на стойност до 60 млрд. евро на месец

Първата в историята на еврозоната програма по количествено облекчаване ще продължи до септември 2016 г.

16:07 | 22.01.15 г. 43
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

В очакван от мнозина ход президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията ще започне широкомащабна програма по количествени облекчения в отчаян опит да стимулира икономиката на еврозоната.

Ръководителят на базираната във Франкфурт банка заяви, че институцията ще изкупува облигации от частния и публичния сектор на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г.

Драги пристигна на пресконференцията със 7 минути закъснение и се извини, че асансьорите в новата централа на ЕЦБ не работят.

Ходът на Драги идва 2,5 години, след като той заяви, че ще направи "каквото е необходимо", за да защити еврото, слагайки край на спекулациите въпреки силната опозиция от Германия.

Стъпката по практическо създаване на пари от нищото цели основно да се намалят лихвите по кредитирането на Стария континент. Очаква се това да стимулира банките да отпускат повече и по-големи заеми, което пък от своя страна в крайна сметка да раздвижи икономиката на еврозоната. Подобна стратегия преди години предприе Федералният резерв на САЩ, който реализира три последователни кръга на количествено облекчаване в периода 2008-2014 г.

Малко преди пресконференцията на Драги ЕЦБ запази основния си лихвен процент при рекордно ниските 0,05 на сто. Освен това банката запази и ставката по пределното кредитно улеснение  на ниво от 0,30%. Лихвата по депозитите пък бе запазена при отрицателната стойност от -0,20%.

И трите ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г. Оттогава насам няколко от най-високопоставените ръководители на банката посочиха, че лихвите вероятно няма да бъдат понижавани повече, тъй като това не би оказало съществено влияние върху икономиката.

ЕЦБ вече представи "извънредни" политически мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната, включително програми за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа. Въпреки това инфлацията остава ниска. В тази връзка при предишните си пресконференции Драги сигнализира нееднократно готовността си да предприеме още по-стимулиращи мерки.

Реакцията на валутните пазари бе мигновена, като еврото потъна с повече от 1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Тези 50 млрд на месец, ще отидат в няколко джоба и просто някой ще избегне фалита. При хората пак нищо няма да стигне. От друга страна, така и така ще подаряват пари, да ги бяха дали директно на хората. При 500млн население в европа тия кинти са около 100 евра на месец на калпак. Не са много за да забогатеят, обаче ще се покачи значително покупателната способност на бедните и след около година-две пак ще са във банките тея пари, щото няма къде да отидат. Което ще има по-добър ефект от директното инжектиране на пари в пробитите джобове на банкерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 4
tetris12
преди 9 години
За Германия и Франция няма проблем с поевтиняващото евро, ще им нарастне експорта, същото беше с Япония когато им поевтиняваше валутата. Никой не споменава за това. Петрола и ако той се задържи на тия нива за около година ще им е полза. С тая ликвидност ако не стимулират кредитирането ще стане тъжно наистина. Може и под 0,9 под го видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 18 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Цялата работа е, че банките живеят в комунизма. Нали са частни, нека се оправят сами, нали пазарът е свободен, нека изпофалират половината, нека се държат като нормални субекти. А какво става - сега с наши пари ще съживяваме икономиката, за да могат тия хрантутници да реанимират и да ни почнат отново. КУ са добър инструмент, сега ще завалят едни обществени проекти и ангажираният бизнес ще дръпне в тегленето на кредити, това ще вдигне лихвите по депозитите, после по кредитите и после инфлацията ще набъбне до здравословни нива. Но, все пак, предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
Както каза един съфорумец: Signore gentile Mario Draghi... и аз имам bad feeling за this...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 22 rate down comment 8
raul_castro
преди 9 години
Идва видов ден. С пирамидата, измислена от Кейнс, е свършено. Колко милиони хора не знаят какво ги чака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 17 rate down comment 2
stanislavr
преди 9 години
И ква стана тя! Хората плащат на държавата, за да получат нещо от нея. И когато идва дефлацията, т.е. намаление на цените и повишаване на реалните доходи на същите тия хора, държавата се плаши, че доходите не се обезценяват. В тая система има нещо много, ама много сбъркано. Цените на суровините падат, златото аха да тръгне нагоре, безработицата си остава, младежката е на рекордни нива, умрелите кредити нарастват... Мирише на война, и то световна. И малко да се утеши някъде, веднага палят наново фитилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
В най-лошия случай може да видим валутен курс от порядъка на 0.9$ за евро, какъвто беше валутния курс преди 15 години. На мен лично не ми се вярва еврото да падне под 1$ по никой начин, освен ако ЕС не тръгне да се разпада.Не правете трагедии и не се паникьосвайте и имайте търпение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
Спокойно, еврото ще се възстанови след 2017, ако оцелее до тогава разбира се. Не съм съгласен, че слабото евро значи по-малка покупателна способност, обратното е. Слабото евро ще позволи да се намалят дълговете чрез монетаризация на част от тях, като така покупателната способност ще се въстанови и даже може да нарасне реално, нищо, че еврото е поевтиняло. Представи, си доходът ти на месец е 1000 лева и имаш 600 лева вноска по жилищен кредит. Поевтиняването на еврото ще доведе до ръст на доходите ти и те станат 1100 лева ла месец без вноската ти да расте, заради повишената ликвидност. Така реално ще имаш 100 лева повече на месец и ако инфлацията ти стопи 50 лв ще покупателната ти способност ще нарасне с 50 лв. Реално никой няма интерес от толкова силно евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 16
lozkhris
преди 9 години
Ужас !! Те сега се разревахме колко лошо е това, което прави ЕЦБ... *** що е лошо не е ясно...или по-скоро не ни отърва...Така де - сега как ще ходиме да пазаруваме като изоглавени в Щатите с това евтино евро....Нищо не можеш си купи от там, дори Айфон !!И представете си какъв ужас ще е това евтино евро за европейските износители...Е, нема страшно за Бг - ние така и не произвеждаме нищо, освен Азис и силикон за Мара Отварачката....та искаме, искаме, искаме еврото да е силно !!! Искаме....защо - не е много ясно, *** искаме !!!Чета ви коментарите и не мога да повярвам колко задръстена нация сме...Много, много тъжно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 9 години
Ситуацията е такава, че една моя любима филмова реплика би била съвсем на място: I have a bad feeling about this.И то не само за Европа. Това е event horizon-a от който няма връщане назад и като цяло очаквам събитията, които ще последват от тук нататък при валутите да започнат да се случват доста по-бързо.Растежът в щатите е по-скоро имагинерен и ще има изненада с QE reloaded. Още тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още