IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари празнуват решението на ЕЦБ

Пазарите категорично харесват програмата на банката, която надмина очакванията по ключови аспекти, коментира стратег

13:21 | 23.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Посоката е възходяща.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Посоката е възходяща. Снимка: Ройтерс

Перспективите за масивно наводняване с пари от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) отново насърчават водещия германски индекс Dax да осъществи една рекордна седмица. Още в ранната търговия индексът за първи път премина през границата от 10 500 пункта. В момента той отчита ръст от 1,5 на сто до 10 587 пункта. Новият абсолютен връх, който бе постигнат днес, е от 10 624 пункта, предава Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX Europe 600 се търгува с ръст от 1,6%, като всички сектори са на положителна територия.

От FTSE 100, който отчита ръст от 0.28%, най-добре се представят книжата на производителя на строителни материали CRH, както и тези на Vodafone и Mondi. Най-слабо представящи са Antofagasta, Glencore и Randgold Resources

В DAX водещи са акциите на експортноориентираните компании, които ще спечелят от ниското ниво на еврото. Книжата на BMW са с ръст от 4,2 на сто до 102,10 евро. Акциите на Daimler поскъпват с до 3,2 на сто до 79,75 евро – най-висока стойност от началото на 2000 г., а тези на Volkswagen се изкачват с 2,5 на сто до 202,95 евро – едногодишен връх. Слабото евро увеличава конкурентоспособността на германските автомобилни концерни преди всичко на важния американски пазар.

Световните пазари все още оценяват новината, че ЕЦБ ще стартира програма за закупуване на облигации през март в опит да стимулира страдащата от дефлация икономика на еврозоната. ЕЦБ обяви, че ще купува корпоративни и държавни облигации на стойност до 60 милиарда евро на месец.

Програмата е с отворен край, като ще продължи поне до края на септември 2016 г., заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Индексите се покачват, докато корпоративните облигации на Испания, Италия, Португалия и Германия докосват нови рекордни стойности. Еврото продължи обаче низходящия си тренд към паритет спрямо долара и се разменя за 1,13 долара – на 11-годишно дъно.

„Пазарите категорично харесват програмата на ЕЦБ“, заяви Кит Джукс, макро стратег на Société Générale, цитиран от CNBC. Икономистите на BNP Paribas повтарят тази теза, добавяйки, че ЕЦБ „надмина очакванията по ключови аспекти на своята разширена програма за изкупуване на активи, включително и по отношение на мащаба на планираните покупки и нейния отворен характер"

Към бичите настроения трябва да се прибавят данните, които показват, че бизнес активността в еврозоната през януари се засилва. Предварителните данни за производството в еврозоната, изготвени от Markit Economics, показаха лек ръст на PMI индекса до 51 пункта през януари в сравнение с отчетените 50,6 пункта през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
george353
преди 9 години
ЕЦБ-то включи пресите. Дори американците възкликнаха... WTF?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 9 години
Раздават се трилиони а тези пари не достигат до народа, нито заплатите се качват пропорционално нито цените спадат борсите се надуват като балони необосновано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Агнетата празнуват идването на вълците като бягат панически.Това, че хората купуват акции значи, че се опитват да спасят спестяванията си в евро - купуват акции, защото еврото ще се обезцени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
При двойно по- нисък петрол и 10- ки проценти по ниско Е , количестивени улеснения икономиката на Европа трябваше да е литнала , но уви .Което означава само едно ........ Ако се стационираме при такива благоприятни условия и не извършваме реформи , не ми се мисли какво ще става по-нататък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Реално раздвижване ще има когато цените падат и стават изгодни за инвестиране. Тогава ще излязат и трилионите , а ще дойдат и отвън .С настоящите мерки се раздвижват спекулантите , надуват се директно борсовите балони , а инвеститорите бягат като от чума .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още