IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се срива след решението на ЕЦБ, пазарът очаква изборите в Гърция

Единната валута се намира на най-ниското си ниво спрямо долара от септември 2003 г. насам

14:00 | 23.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се срива след решението на ЕЦБ, пазарът очаква изборите в Гърция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото е на път да запише 6-та поредна седмица на отрицателна територия спрямо долара, след като в четвъртък Европейската централна банка (EЦБ) обяви мащабна програма за количествени улеснения. Това решение оказа силен натиск върху еврото. В допълнение, непредсказуемият изход от изборите в Гърция, също води до разпродажби за единната валута на фона на опасенията, че страната може да напусне еврозоната.

Еврото се намира на най-ниското си ниво спрямо долара от септември 2003 г. насам, губейки позиции спрямо всички 16 основни валути, срещу които се разменя. Това се случи, след като в четвъртък ЕЦБ взе решение да влива огромно количество свежи пари в икономиката. По време на официалната пресконференция, Марио Драги заяви, че централната банка ще изкупува публичен и частен дълг в размер на 60 млрд. евро на месец. Програмата ще започне на 1 март и ще приключи през септември 2016 г.

Новата програма за количествени улеснения на ЕЦБ предизвика разпродажби на еврото, тъй като самото изкупуване на облигации се осъществява с ново напечатани пари от централната банка, които се изливат в икономиката. Това води до по-голямо количество пари в обръщение и съответно до по-ниска вътрешната стойност на валутата като такава.

Допълнителен натиск върху еврото оказват и предстоящите избори в Гърция, които ще се проведат в неделя. Основните опасения около вота са, че властта в страната може да попадне в крайната партия СИРИЗА. От партията са твърди противници на големите ограничения, които ЕС налага на Гърция и имат намерение да прекратят наложените им бюджетни ограничения. Това може да се случи като страната напусне еврозоната. Има вероятност и страната да обяви фалит.

При подобен сценарии, еврото ще загуби поради две основни причини. От една страна доверието към единната валута ще се срине, а от друга това ще бъде удар върху Германия, която е основен кредитор на Гърция.

Едно евро се разменя срещу 1,1236 долара, като от началото на вчерашния ден единната валута е изгубила 3,5% от стойността си. GBPUSD се разменя за 1,4980, в близост до най-ниските нива за днес. В същото време един долар се разменя за около 118,30 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар поскъпва рязко спрямо еврото за втори пореден ден, движен от силни фундаментални новини. Текуща подкрепа за единната валута можем да открием около 1,1212, а след това при следващото психологическо ниво при 1,10. Дългосрочните очаквания за достигане на курс от 1,0000 остават в сила.

Силното низходящо движение изпрати техническият индикатор RSI при 18,13. Стойности на измерителя под 30, са сигнал, че инструментът се намира в състояние на свръхпродажба. Това от своя страна увеличава предпоставките за корекция и поскъпване на еврото.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
подем от всякъде! :-). чякаме eurusd = 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
и акциите на европейските производители растат ама в евро:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още