IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага: Многократен избор за пенсионните вноски между Сребърния фонд и УПФ

За започващите работа се предвижда запазване на сегашните условия - служебно разпределение в УПФ в срок до три месеца

17:18 | 23.01.15 г. 12
МФ предлага: Многократен избор за пенсионните вноски между Сребърния фонд и УПФ

Вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят от частните универсални пенсионни фондове (УПФ) в Сребърния фонд, но ще могат и да бъдат връщани обратно – това са предложенията на управляващите за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (ДФГУДПС), публикувани на сайта на Министерството на финансите.

В края на миналата година управляващата коалиция въведе промени в пенсионното осигуряване, с които се даде възможност вноските на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да могат да се прехвърлят от пенсионен фонд към Държавното обществено осигуряване (ДОО). Също така бе решено започващите работа младежи да избират в срок от 12 месеца дали да се осигуряват на две места – в  УПФ и ДОО или само към държавата.

Тези промени срещнаха много критики основно заради липсата на възможност осигурените да върнат партидите си от ДОО към частен фонд. Така преди дни управляващите лансираха идеята вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, да се трупат в Сребърния фонд.

Точно това предвиждат в промените в Кодекса. Предлага се осигурените лица, родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, да могат да изберат да се осигуряват във фонд “Пенсии” с увеличена осигурителна вноска, в размера на вноската за универсален пенсионен фонд за съответната година. Средствата им по индивидуалната партида в УПФ ще се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система (Сребърния фонд) в 6-месечен срок.

Лицата, които са избрали да се осигуряват във фонд “Пенсии”, могат да поискат да възобновят осигуряването си в УПФ. В този случай средствата им в Сребърния фонд се прехвърлят в избран пенсионен фонд.

Промяната на избора може да се осъществява веднъж на 1 година.

Ако някой избере окончателно да се осигурява само в ДОО, при отпускането на пенсия средствата от Сребърния фонд ще се прехвърлят към фонд „Пенсии“. В този случай на лицата се отпуска пенсия в пълен размер и индивидуалният им коефициент не се намалява.

Предвижда се последният избор на осигуряване да се прави не по-късно от 5 години преди настъпване на възрастта за пенсиониране.

При първоначално възникване на осигуряването за лицата, родени след 31 декември 1959 г., се предвижда вместо увеличената осигурителна вноска да постъпва във фонд „Пенсии“ (в размера на вноската за УПФ), да постъпва в избран универсален пенсионен фонд, като в случай, че лицето не избере фонд в срок от 3 месеца, да се извършва служебно разпределение в УПФ, както е действащият механизъм до 31 декември 2014 година.

Предложените промени ще бъдат основа за провеждане на обществен дебат, чиято цел е да се постигне максимален консенсус и дългосрочно решение на въпросите на пенсионната система в обявения срок – 31 март 2015 година, посочват от пресцентъра на министерството.

Обсъжданията ще протекат във формата на работна група към социалния министър Ивайло Калфин, в която участват представители на социалните партньори, на заинтересованите институции, както и на политическите сили, представени в парламента.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
Xictus
преди 9 години
Стъпка в правилната посока, в сравнение с първоначалния вариант, макар и съмнително доколко би имала практически ефект. Да се вкарат парите в Сребърния фонд, значи да започнат да се обезценяват още от ръвия ден. Именно СФ е пример за лошото управление на активи от държавата. Ако се пресметне инфлацията и лошото упарвление с минимална с.доходност на СФ от страна на БНБ, то именно средствата на СФ ще се окаже, че се изяждат. Отдавна трябваше да се направят реформи, но не в посока връшане към ДОО, модел 1951 година.(тодината на първия Кодекс на труда), а към това ПФ да генеррат по-голяма доходност, да има по-голяма конкуренция между тях, да могат свободно да делегират функции на подизпълнители, специализирани по пазари и инструменти, да има възможност и за персонални сметки от типа на 401(к) и Roth IRA и даже детските да се натрупват там от раждането на детето, за да бъдат само негови. И крайно време е да се реализират големи дългосрочни проекти чрез публично предлагане на ценни книжа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 9
popo323
преди 9 години
Обясненията тук са просто безсмислени . Имаме около 30 подобни фонда и от тях преживяват доста търтеи псевдо инвеститори . Те ще си скъсат *** да обясняват колко са полезни , да защитават огромните си заплатки ,но в един момент истината ще светне . Аз имам братовчедка в Америка , лекар , скоро ми каза ,че от партидата и в подобен фонд там са загубени 100 000 долара .На нея не и пука особено , защото тя си спестява основно по други начини , но пак не е приятно .Имат зверски регулации , ама все тая , няколко грешни решения на някое брокерче и до там . Тук може да сте сигурни положението е доста пъти по зле .Тепърва българите ще разберат какво е това животно частен пенсионен фонд , няма хич да им хареса . Тук четат и се опитват да пишат доста лица заинтересувани да съществуват в този вид , тези фондове - пирамидки , които имат регулярни месечни постъпления , ама ако секнат тези пари , тогава ще ги видим какво ще правят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
И на челна стойка ще застанат, само и само да прилапат парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 18
kane
преди 9 години
хахахаимператоре,империите в които вярваш рухват една след друга по светавярата ти във фашизма и глупава и точно идеите на капитализма са мухлясаликогато КТБ фалира, кой спаси парите на хората? фашистите ли?!?частните пенсионни фондове знаете ли какво представляват!ХЕДЖИРАНЕ НА БОГАТИТЕБогатите имат по 500 милиона в акции, а хорицата по 20лв/месец = 240 на година за 30 години 7, 8 хиляди на които ще платят "такса" "управление" по 5% годишно на белите якички - лакеите фашисткиОбаче!Така привличат обществения интерес- общия към защита на борсата и спекулата. И когато дау или софикс падат обикновенния човек ще се възмущава, защото има стотинки в негов интересМилиардерите мастодонти са с милиардни позиции и САМО ТЕ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТи другата цел е да се разбие солетно работили и издържала милиони пенсионери социална солидарна разходопокривна систена, която ОБЕЗЛИЧАНА ИНФЛАЦИЯТА и НЕ разиграва парите на рулетка или тука има тука немаБългари изборът е ВАШ, но фашистите са алчни за $$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 12
Бате Пешо
преди 9 години
Чудесно.Сега ако човек може да предвиди кога ще има срив на борсата мести кинтата в Сребърния фонд.Аз ще си я преместя за постоянно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
Бате Пешо
преди 9 години
Чудесно.Сега ако човек може да предвиди кога ще има срив на борсата мести кинтата в Сребърния фонд.Аз ще си я преместя за постоянно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
2012
преди 9 години
така и не се научиха тези наши "политичета", че преди да се вземе едно решение и да се приеме един закон е нужно широко обсъждане както в гилдията, така и сред хората... ясно е на всички, че тази каша дето забъркаха няма как да остане дълго време, но доста мисирки се разтрепереха и си продадоха акцийките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Какво има да се дискутира - да действат . Всеки отделен индивид има право да мисли и дискутира колкото си ще и с когото иска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
Какво браво бе - браво затова, че хиляди хора и лобита го натиснаха да не направи поредната глупост ли?Не че не я направи, но поне е нещо междинно - не е онази простотия, която беше измислил - за това ли браво да му казвам?Трябваше ли изобщо да се стига то такива драми и трябва ли при всяка глупост на управляващите да излизат хора по улиците и бизнеса да му дудне на главата. То ако ще е така - егати управлението.Айде моля ти се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
993
преди 9 години
Горанов се усети каква каша забърка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още