IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото и доларът ще постигнат паритет до края на 2016 г.

По-силната американска икономика ще допринесе за изравняването на двете валути, посочва икономист

12:27 | 24.01.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В петък еврото поевтиня след като ден по-рано Европейската централна банка обяви нови мерки за стимулиране на растежа под формата на количествени улеснения за 60 млрд. евро месечно. Европейската валута достигна 11-годишно дъно спрямо долара, пише CNBC.

Фактори като укрепващата икономика на САЩ ще доведат еврото до паритет с долара до края на следващата година. В същото време страните от еврозоната изглеждат готови да излязат от периода на бавен ръст, коментира в петък за CNBC икономист.

“Проблемите в Европа не са си отишли, поне не и в близко бъдеще. Икономиката на САЩ се представя по-добре, а Европа продължава да изостава. Това ще продължи да оказва натиск върху еврото още известно време”, заяви Торстен Слок, главен международен икономист на Deutsche Bank.

Еврото се задържа на ниво от около 1,12 долара в петък следобед. Валутата ще поевтинее още повече, дори под нивото на долара. Това би дало краткосрочна подкрепа за американската икономика, заяви Джак Макинтайър, потрфолио мениджър в Brandywine Global.

Макинтайър твърди, че ходът на ЕЦБ ще доведе до пренасяне на капитали от Европа в САЩ. Сред другите ефекти, то ще направи доходността от американски облигации по-привлекателна спрямо сравнимите германски държавни ценни книжа, които стоят на забележително ниско ниво в една от най-стабилните части на еврозоната.

„В крайна сметка това ще бъде позитивно за американската икономика, тъй като аз смятам, че ще се пренесе и ще има позитивен ефект върху жилищния пазар в някакъв момент през 2015 г.“, заяви Макинтайър.

Майкинтайър добави, че по-слабият долар е помогнал на САЩ да се възстановят през последните години в условията на ниски лихви, осигурени от Федералния резерв. Но в дългосрочен план, при поскъпването на долара, ниските лихвени проценти и силна валута „не работят“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
усещам аз, че всички нещо мноо сте убедени, че ше има паритет, първо ей са като изтрещят всички къси тогава може и да напраат парапет. ..... както с Франка всички сигурно, че няма да има отвързване и после потънааа сумай ти форексджии, еееми тъй ше е тя .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Затова long EUR ако ще не паритет а парапет да направи ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
:))))) Не знам защо в един валутен съюз трябва да се поощряват порочните практики , а да се наказват добрите. Едно излизане на Гърция ще е силно положителен сигнал ! Реакцията на пазарите в случая няма логика. парадоксална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
vechil
преди 9 години
Дори няма да е паритет а дори ще надмине еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 5
Ango
преди 9 години
Той, паритетът може да настъпи още в понеделник след изборите в Гърция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още