IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман подновява критиката към политиката на Драги

Ефектите са труднопредсказуеми, но в Европа ще са много по-малко забележими, отколкото в САЩ, твърди гуверньорът на Bundesbank

14:48 | 25.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вайдман: Бавният растеж в Европа в крайна сметка е свързан с високата задлъжнялост и липсата на конкурентоспособност в някои страни. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Вайдман: Бавният растеж в Европа в крайна сметка е свързан с високата задлъжнялост и липсата на конкурентоспособност в някои страни. Снимка: архив Ройтерс

Управителят на Германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман се съмнява в ефективността на планираните покупки на държавни облигации в еврозоната от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Ефектите са наистина труднопредсказуеми, но в Европа ще са много по-малко забележими, отколкото в САЩ", заяви Вайдман пред Welt Am Sonntag.

В САЩ в началото на количественото облекчаване нивата на лихвения процент са били значително по-високи. В допълнение американските компании сa финансирани предимно чрез капиталовия пазар. Следователно покупките на ценни книжа от страна на централната банка в САЩ са имали много по-директен ефект, отколкото в една икономика, която се финансира преди всичко чрез банките, пояснява Вайдман.

Припомняме, че в четвъртък ЕЦБ обяви, че ще изкупува облигации от частния и публичния сектор на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г.  Очаква се програмата да предотврати изпадане на еврозоната в дефлация, която ще навреди на икономиката. Основният лихвен процент на ЕЦБ вече е близо до нулевата линия.

Противниците на предложената политика се опасяват, че това ще парализира усърдието за реформиране, особено в Южна Европа, но също така и във Франция, тъй като правителствата ще могат да заемат пари при ниски лихвени проценти.

По време на заседанието на ЕЦБ Вайдман е гласувал против програмата. В Германия вече се чуват призиви Bundesbank да бойкотира решението на ЕЦБ. 

Наистина темповете на инфлация в момента са много ниски, пояснява Вайдман. „Но това се дължи в голяма степен на спада на цените на петрола“, казва той. Затова някои фактори говорят за това, че изключително ниските темпове на инфлация са само временни.

„По-голямата част от Управителния съвет се страхува обаче, че хората може би ще привикнат към това, че цените са в застой, което би могло да доведе в краен случай до низходяща спирала", казва още гуверньорът.

„Покупките на държавни облигации не са нормален инструмент на паричната политика, тъй като в паричния съюз са свързани с конкретни недостатъци и рискове. Следователно прагът за тяхната употреба трябва да бъде висок“, обясни той.

Според него обаче програмата за закупуване на обезпечени облигации не решава основните проблеми. „Бавният растеж в Европа в крайна сметка е свързан с високата задлъжнялост и липсата на конкурентоспособност в някои страни". Там правителствата трябвало да продължат с реформите.

Централният банкер предупреждава също за редица негативни странични ефекти от покупките на държавни облигации. „Много страни всъщност трябва да намалят дълга си, но стимулите са вече по-малки", посочва той и допълва, че при наличие на висок публичен дълг централната банка може да бъде подложена на натиск да предостави повече облекчения.

Същевременно Вайдман пояснява, че цените на имотите може да излязат извън контрол, макар и в Германия засега да няма ценови балон. Заради ниските лихвени проценти по държавните облигации „инвестициите и потреблението ще станат по-атрактивни, а инвеститорите все повече ще търсят по-печеливши и по-рискови инвестиции", пояснява той. 

Припомняме, че още в събота в интервю за вестник Bild президентът на Bundesbank предупреди, че е възможно ЕЦБ да загуби независимостта си заради покупките на облигации. С програмата централните банки в системата на ЕЦБ биха станали най-големите кредитори на страните от еврозоната.

„Това поражда опасността да се пренебрегва солидната бюджетна политика“, поясни гуверньорът на Германската централна банка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
qmzp
преди 9 години
Всичко е наред.Ще се печатат пари нищо ново.Около 1.1 трилиона евро,това е нищо за ЕЗ,мого шум се вдига,ако ще се случва нещо лошо,нема да разберем,пример освободиха франка без да се чуе и минимална информация,така че разпад на ЕЗ или ЕС,или САЩ е несериозно,ако стане света изчезва,няма алтернатива на тези валути,някой казват юан,да ама не.Ще дойде време и за нова свтовна валута, но не е сега момента,а за Гърция-на никой от Запада не му дреме за тая малка икономика.От утре ще си купуват петрол с драхми,та кой ще им даде руснаците ли,та те самите за вече са в голема криза и накрая знаете ли защо слънцето като изгрява се усмихва,ами много просто защото отива на Запад,така че всичко останало е незначително,така е било от като свят светува така най-вероятно ще и бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
pecan
преди 9 години
е сега ще видим колко ще се задържат популистите в Гърция и дали скоро няма да запеят друга песен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
Тия мерки могат да доведат не само до загуба на изборите, ами направо до изчезване на партията, която ги наложи. Реално тия мерки са възможни само след преврат и при управление, което забрани изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
Бавният растеж в Европа в крайна сметка е свързан с високата задлъжнялост и липсата на конкурентоспособност в някои страни". 1.Реформи в разходните части на бюджетите до постигане на бюджетни изли- шъци . 2. Сваляне на стандарта , до постигане на конкурентноспособност . Не може в Гърция една чистачка да взема 700Е а в Германия 600Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
просто токсичните имотни дългове вече са в облигациите. От тук излизането е само едно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още