IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: НЕК губи милиони от продажба на електричество без търгове

Лобистки промени в Закона за енергетиката също ще доведат до загуби за държавната компания, смята червеният депутат

13:54 | 25.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кадиев: НЕК губи милиони от продажба на електричество без търгове

Има престъпления в енергетиката, които са причинени от лобистки поправки в Закона за енергетиката и продаването на енергия без търгове от Националната електрическа компания (НЕК). Това коментира в ефира на bTV депутатът от БСП Лява България Георги Кадиев.

Според него през декември 2014 година НЕК продава 650 мегавата енергия, която е близо половината от износа на България, без търгове на цена 70-71 лв., или около 10 лева под пазарната. „Загубата на НЕК възлиза на около 30 млн. лева”, изчисли депутатът, допълвайки, че този договор е сключен преди месеци от служебния кабинет.

В средата на декември Кадиев е отправил запитване към министъра на енергетиката Теменужка Петкова чрез деловодството на Народното събрание за този договор, уведомен е премиерът и ръководството на държавната енергийна компания.

Отговорът на НЕК е бил, че "заявките са били изпълнени по реда на поискване", но без търг и процедура, категоричен е „червеният” депутат.

Според него има вероятност сегашният министър на енергетиката дори да не знае за този договор – той е сключен с НЕК и за него със сигурност е уведомен предишният директор на дружеството – Екатерина Истаткова.

Кадиев коментира и предстоящи поправки в Закона на енергетиката, които по негова информация ще бъдат внесени в Народното събрание в четвъртък. Народният представител от левицата заяви, че ще бъде наложен таван на дължимите плащания по такса "задължения към обществото", което ще облагодетелства големите предприятия.

"Загубата за НЕК ще бъде около 40 млн лева, която ще бъде разхвърляна по домакинствата и ще увеличи сметките на потребителите с около 1 лев на месец", изчисли Кадиев.

Депутатът беше категоричен, че не е част от „енергийната мафия” в парламента, каквито коментари направи независимият депутат Велизар Енчев. Кадиев призна, че съпругата му е търговец на електрическа енергия, но няма интереси във ВЕИ-сектора. Той заяви, че никога  не е крил факта, че съпругата му търгува с електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Жена му на тоя нали печели кво е заревал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още