IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческата победа на СИРИЗА насочва Гърция към сблъсък с Европа

След оповестяването на резултатите еврото падна до най-ниското си ниво от 11 години насам

08:16 | 26.01.15 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Историческата победа на СИРИЗА насочва Гърция към сблъсък с Европа

По време на извънредните парламентарни избори в неделя гръцките избиратели решиха да докарат на власт радикалната лява партия СИРИЗА, която обаче не успя да постигне абсолютното мнозинство. По време на предизборната кампания левицата обещаваше преди всичко край на мерките за строги икономии на силнозадлъжнялата страна. Председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас сигнализира на партньорите от ЕС още в изборната нощ готовност да се говори за "справедливо и трайно решение", предава Ройтерс.

Както съобщава рано в понеделник работещата с вътрешното министерство агенция за проучване на общественото мнение Singular Logic, левицата получава при преброяване на почти 95% от бюлетините 36,4% от гласовете (през юни 2012 г. - 26,9%), като с това ще има 149 или най-много 150 места в гръцкия парламент. Така партията на Ципрас не успя да получи абсолютното мнозинство в парламента с общо 300 места. 



Междувременно еврото поевтиня след изборната победа на СИРИЗА до най-ниското си ниво от 11 години насам. В понеделник рано сутринта в азиатската търговия в Токио еврото се търгуваше за 1,1098 долара – най-ниското ниво от септември 2003 г. Впоследствие европейската валута се възстанови леко, но все пак се търгува със спад от 0,8% спрямо късната търговия в САЩ в петък. Към японската валута еврото се разменяше за 131,12 йени. Причина за поевтиняването на еврото са рисковете от по-голяма несигурност в икономиката на Европа

Изборите бяха очаквани с нетърпение в целия свят. Гърция отчаяно се нуждае от ефективно правителство. Помощната програма на международните партньори изтича в края на февруари и ако няма ново споразумение, страната може да фалира скоро.

Ципрас вече заяви, че неговото бъдещо правителство ще преговаря с партньорите в ЕС по отношение на дълга на страната. По думите му няма да има катастрофален спор, но Гърция няма повече да се примирява с „диктата на международните донори“.

„Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение", заяви Ципрас пред хиляди поддръжници на партията му, празнуващи в центъра на Атина.

По думите му резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че "тройката" международни кредитори (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) остава в миналото.

Управляващите досега консерватори и социалисти се сринаха и сега минават в опозиция. "Нова Демокрация" е втора с 27,8% от гласовете (юни 2012 г.- 29,7 на сто). Така тя ще има 76 места в парламента. Досегашният коалиционен партньор на консерваторите – социалистическата ПАСОК има само 4,7% (юни 2012 г. - 12,3 на сто), а с това - 13 места.

Третата парламентарна сила се очертава да са крайно десните националисти от "Златна зора" с 6,3% от гласовете, което значи 17 депутатски места,а след нея се нареждат новата лявоцентристка To Potami (Реката) с 6%, комунистите с 5,5% и 15 депутата, ПАСОК с 4,7% и консервативните "Независими гърци" с 4,7%.

Досегашният председател на парламента Евангелос Меймаракис се очаква да посети в понеделник следобед президента Каролос Папуляс в резиденцията му, за да го информира за резултатите от изборите, предава DPA. Впоследствие президентът трябва да даде на Ципрас като ръководител на най-голямата партия тридневен проучвателен мандат за сформиране на коалиционно правителство.

Формирането на такова правителство под ръководството на Ципрас се считаше в понеделник сутрин за повече от сигурно. Две от по-малките партии, популистката дясната партия „Независими гърци“ и партията на политическия център To Potami, вече са се съгласили да участват в управлението. Анализатори не изключват и сформиране на правителство на малцинството, водено от Алексис Ципрас.

ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) помогнаха на Гърция досега със заеми за около 240 млрд. евро. В еврогрупата сега се обмисля продължаване на гръцката спасителна програма след 28 февруари. Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят още днес пътя пред страната, макар че конкретни решения все още не са планирани.

Победата на СИРИЗА маркира по удивителен начин отвращението на мнозина от политическия ред в Европа, която от десетилетия насам се управлява от „православен центризъм“, докато мнозина описват СИРИЗА като марксисти, пише WSJ. Тази победа описва и предизвикателствата, отправяни от други радикални партии, като дясната партия „Национален фронт“ във Франция и новосформираната левицата „Подемос“ в Испания, и е напът да сблъска Гърция с Германия и други държави от еврозоната.

Успехът на СИРИЗА повдигна опасения сред икономистите и консерваторите на Стария континент. Гуверньорът на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман настоя бъдещото правителство на Гърция да продължи по пътя на реформите. „Гърция все още е зависима от програмата“, заяви Вайдман пред ARD. „Това означава, разбира се, че такава програма може да съществува само, ако са спазени договорките".

Съобщение в Twitter на британския премиер Дейвид Камерън предупреждава, че резултатът в Гърция ще „повиши икономическата несигурност в Европа“.

 

Президентът на Германския институт по икономическите въпроси Марсел Фратчер счита резултата от изборите за „лоша новина за Европа и Гърция". Неочаквано силният резултат ще направи бъдещото правителство по думите му много по-уверено и агресивно срещу своите европейски партньори, казва той пред Rheinische Post. Ако спорът за публичните финанси на Гърция ескалира, това би могло да доведе до сътресения в цяла Европа.

Европейската централна банка не изключва отписване на част от дълга, но отхвърля собственото си участие.

„Не може ЕЦБ да решава дали Гърция има нужда от намаляване на дълга си", заяви членът на управителния съвет Беноа Кьоре пред Handelsblatt. Това според него е политическо решение. Централната банка няма да се съгласи на облекчаване на дълг по отношение на гръцките държавни облигации, които са в банката. Това е юридически невъзможно, смята Кьоре.

Кадри от изборната нощ вижте в галерията на Investor.bg!

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
А англичаните работливи ли са?Имаш ли преки впечатления от която и да е европейска държава!Аз твърдя, че и немците са мързеливи.Иначе са изпълнителни, но като звънне звънеца, на секундата зарязват всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 2
stefanL
преди 9 години
може да са мързеливи ама поне и чест и достойнство и се държат като суверенна държава ! Евала на Гърците първи ще се освободят от европеиското робство! Кога ли ще дойде нашият ред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Да докаже Европата, че е дала тия милиарди!Я разделете милиардите на броя на населението на Гърция и кажете по колко се пада на корем!Тия пари Гърция никога не ги е взела, това са лихви, лихви на лихвите и пак лихви!Като оня, дето иска Хитър Петър да му плати, че си е сложил хляба на парата, а Хитър Петър му предложил даудари сто тояги на сянката му!помнете ми думата, за съжаления няма да станем свиделите на тази игра, защото ще е прекалено поучителна и ще остане зад кулисите!Все пак, който разбира, разбира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Сега се започват юридическите схватки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 0
tsanko stefanov 2
преди 9 години
Абе ти защо пробутваш инфантилните си мечти за политически коментар?Нали знаеш че ако има плесници те ще са в обратна посока!Или си въобразяваш че този порозовял средношколец ще измъкне 240млрд.евро от Е.С. и ще въведе безплатно здравеопазване,образование и транспорт.И то в Гърция.Най мързеливата и най нерачионална държава в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 1
Трубадур
преди 9 години
Ципрас действаше на принципа "Никой не може да ви даде това което аз мога да ви обещая!" и спечели а губещите те първа ще разберат че са отворили кутията на Пандора ... за съжаление понякога мързела е по-силен от разума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 8
abdul
преди 9 години
Иначе за русия - силно се надявам и аз да се разпадне, да :-). Би било страхотно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Главата не си залагам за политически простотии, но виж хилядарка бих, че Меркел ще клекне и ще раздават "хеликоптерни пари"... из речите на М. Драги..Всъщност те вече започнаха :-). И Гърция ще намаже от тях. Само чичо сам да намигне на меркел и ще видиш как ще им порасне и рейтинга и на реформи ще се отворят гърчолята..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Емилия и Сакис Кукос - Коледа (official Video)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още