IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела през 2015 г. - протести на фона на стоков дефицит

Латиноамериканската страна е сред най-тежко пострадалите от спада в цената на петрола, което сериозно повишава политическото напрежение

13:38 | 01.02.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полицията разгонва антиправителствения протест в Каракас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицията разгонва антиправителствения протест в Каракас. Снимка: Ройтерс

Опозиционен митинг преди две седмици във Венецуела бе прекратен от властите. Това доведе до сблъсъци с полицията, а бившият кандидат-президент Енрике Каприле отмени планирана реч в столицата Каракас, пише Bloomberg.

Стотици хиляди души протестираха в източната част на столицата на Венецуела, като удряха по тенджери и тигани заради недостига на храна и глада. Те протестираха срещу политиката на президента Николас Мадуро и хроничния недостиг на стоки от първа необходимост. Митингът се проведе една година след вълната от улични протести срещу Мадуро, при които имаше над 40 жертви. Тогава протестите свършиха внезапно, след като студентите организатори призоваха хората да се приберат по домовете си.

Потребителските цени са нараснали с повече от 63% за последната година и недостигът на основни стоки се влошава. Опозицията на президента Мадуро се опитва да събере обществена подкрепа на този фон, заяви Карло Ромеро, политолог в Централния университет на Венецуела.

„В този момент на кризата обикновеният венецуелец се притеснява за други неща – политиката не е приоритет“, заявява Ромеро. „Може би когато кризата се задълбочи, ще има друга възможност за мобилизация на масите, а дотогава ще сме заседнали в инертно състояние“.

Ден преди митинга Мадуро говори в продължение на час пред свои поддръжници, голяма част от тях държавни служители. Те бяха докарани с автобуси от населени места извън Каракас за организирания от правителството „Марш на непобедените“ в столицата. Той обвини опозицията в организиране на „икономически преврат“ срещу правителството и поиска народното събрание да започне разследване.

Венецуелската валута, боливарът, рязко се обезценява. Официално фиксираният курс от 6,3 боливара за един щатски долар рязко се разминава с реалната покупателна стойност на валутата. На черния пазар един долар струва около 184 боливара.

Преди две седмици президентът Мадуро коментира, че той ще разклати сложната система за валутен контрол в социалистическата държава. Освен официалния курс от 6,3 боливара за долар, има и два други курса – по 12 и по 50, които се ползват за някои чуждестранни компании, като американския производител на кърпички Kimberley Clark, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
много хора тук не разбират че е по важно какъв е човек отколкото в коя държава живее и си мислят че има едни такива гадни човечета/не зелени/наречени капиталисти империалисти индустриалци банкери които ги експлоатират и затова те са зле.от другата страна са такива държави като Русия,Китай ,Северна Корея ,Венецуела където всички са равни и живота е песен.Мислят си и пишат ли пишат по форумите. Поради тези причини и печелят такива лидери като Ципрас .Всеки народ заслужава управляващите си.Ние също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
trendline
преди 9 години
Не съм аз. Момчета само си подавате "топката".Почетете малко и други места. Като коне с капаци сте.Не искам да ви засегна ама е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
rover
преди 9 години
1MZ/X Следвай7 преди 1 час Населението в една от най-богатите на петрол държави в света гладува и страда от липса на елементарни стоки за потребление! Важното обаче е, че цялата петролна индустрия им е национализирана и не ги експлатират разни гадни капиталисти! ==========================================================================Съфорумникът е написал 2 (две) изречения. Може ли някой от тези, които са му сложили минуси да обясни, какво невярно има в поста му, та са дали отрицателен вот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 7
Ironhorse
преди 9 години
Ето какво става с държави поели към социализма/комунизма.Няма една страна по Света, която да е уредена, демократична, богата и развита, и същевременно да е социалистическа/комунистическа.Ние му ядохме токаното на социализма/комунизма 45 години и сега 25 години още не можем да се отървем.Ето в какво искат да ни превърнат петоколонниците рублофили от БСП/Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 9
mathematician
преди 9 години
Неее, те не са бедни - те са много, много бедни - та чак нямат стоки първа необходимост по магазините.Гадните капиталисти не прощават на никого. Не ги искаш - беден си, нищо че си най-богатия на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 8
Батя
преди 9 години
Мдаа, нагледна демонстрация за справедлив социален строй - всички са поравно бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Населението в една от най-богатите на петрол държави в света гладува и страда от липса на елементарни стоки за потребление! Важното обаче е, че цялата петролна индустрия им е национализирана и не ги експлатират разни гадни капиталисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още