IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел чака истинската програма на Ципрас

От състава на новото правителство ще проличи дали новият гръцки премиер ще търси конфронтация с ЕС, или компромис

20:24 | 26.01.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След изборната победа на крайно лявата СИРИЗА европейците чакат новото правителство в Атина да формулира политиката си. Разпределението на постовете в кабинета ще даде първите сигнали за това до каква степен новата коалиция е готова да се противопостави на Брюксел или ще търси по-скоро компромис, пише в свой анализ DPA.

„Ние сме готови да работим с тях“, заяви председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Йерун Диселблум в понеделник в Брюксел. Същевременно той предупреди Гърция, че членството ѝ в еврозоната зависи от придържането на Атина към предходните споразумения. „Членството в еврозоната означава, че се съобразявате с всичко, с което сте се съгласили. На тази основа ние сме готови да работим с тях”, каза Диселблум при пристигането си за срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел. По подобен начин звучи и официалното становище на Европейската комисия. Поздравления за победителя в изборите, каквито са обичайни, почти нямаше.

Според източници, близки до ЕК, от седмици се твърди, че сега топката е в лагера на гърците. В хода на преговорите Ципрас и неговите министри ще трябва ясно да заявят как те си представят бъдещето на страната. При това времето е кратко, защото помощната програма изтича в края на февруари.

След това гръцките банки са заплашени да бъдат изключени от така необходимата спешна ликвидна помощ от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Четири банки вече са поискали да бъдат включени към т. нар. програма Ela и по този начин са зависими от ЕЦБ.

Междувременно 40-годишният лидер на СИРИЗА Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, като с това стана най-младият министър-председател на страната за последните 150 години. Както винаги без вратовръзка Ципрас отново наруши традициите и положи гражданска клетва, а не религиозна, обещавайки „винаги да служи на интересите на гръцкия народ“.

В същото време вътрешното министерство на Гърция обяви окончателните резултати от парламентарните избори в неделя.  Според тях Сириза е спечелила 36,34% от гласовете, което ѝ дава право на 149 депутати в 300-местния парламент. Така за абсолютно мнозинство на партията не ѝ достигнаха две депутатски места. Тя обаче получи подкрепата на дясната партия „Независими гърци“, която се оказа шеста политическа сила с 4,75% от гласовете и 13 депутати в парламента. По този начин двете партии в управляващата коалиция ще имат 162 представители в законодателния орган.

СИРИЗА има преднина от 8,53% пред „Нова демокрация“ на досегашния премиер Андонис Самарас, която е подкрепена от 27,81% от избирателите и така изпраща 76 свои представители в парламента.  Резултатът на националистическата партия „Златна зора“ - 6,28% от гласовете и 17 депутати в парламента, я прави третата политическа сила в Гърция. Следва партията To Potami с 6,05% и 17 мандата. Комунистическата KKE е на пето място с 5,47%, или 15 депутати. На седмо и последно място сред парламентарно представените партии се нареждат социалистите от Пасок с 4,68% и 13 парламентаристи.

Ципрас възнамерява да представи екипа на правителството си до вторник. Именно съставът на екипа му ще даде първи индикации дали той възнамерява да търси конфронтацията с Европа и международните донори или предпочита да търси компромиса. Партньорите в Брюксел очакват с особено нетърпение преди всичко и кандидата за поста на министър на финансите. Ако Ципрас избере реформатор за този ключов пост, то нарастват и перспективите за сътрудничество.

Янис Драгасакис е считан за най-обещаващ кандидат за поста. В края на осемдесетте години той е бил член на правителство в продължение на пет месеца. В Брюксел обаче мнозина се питат дали този опит е достатъчен, за да може той да преговаря успешно с международните донори.

Ципрас възнамерява да намали броя на министрите до десет, което ще доведе до скромен състав на кабинета. Той обаче почти няма да може да разчита на експерти с опит, което се приема с безпокойство в Брюксел.

Общо взето негативно се приема и избора на коалиционен партньор. От математическа гледна точка Ципрас можеше да се коалира и с реформаторското движение То Potami, което щеше дори да му осигури още по-голямо мнозинство в парламента. Вместо това той предпочете за съюзник „Партията на независимите гърци“. Пресечната точка на двете партии е преди всичко в отхвърлянето на досегашните договорки с Тройката. В Брюксел това се възприема като враждебен сигнал.

Към това се добавят и опасенията, че новото правителство едва ли ще управлява дълго. Така например по отношение на имиграционните въпроси двете партии са много далече една от друга. Следователно не е сигурно колко дълго ще се запази алиансът на тези два неравностойни партньора. И още нещо - 30 до 40 процента от депутатите на СИРИЗА са с крайно леви разбирания и едва ли ще подкрепят Ципрас, ако той се ангажира да постигне компромис с европейците.

Никой в Брюксел не очаква, че новият гръцки премиер ще изпълни всички свои обещания. В деня на изборите Диселблум предупреди Ципрас, че „трябва да държи на правилата на еврозоната", което е относително неясно изявление. Той припомни също, че европейците не фаворизират искането на Ципрас за ново опрощаване на част от гръцкия дълг. „Аз не мисля, че тази идея среща много силна подкрепа в еврозоната". 

И германският канцлер Ангела Меркел очаква бъдещото правителство на Гърция да спазва ангажиментите за икономически реформи и бюджетна дисциплина, които Гърция е поела. „За нас е важно политиките на новото правителство да целят продължаване на икономическото възстановяване на Гърция, което предполага поетите ангажименти да бъдат спазени“, заяви говорителят на германското правителство по време на пресконференция, предаде AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Това което предлагаш се нарича отказ от суверинитет или по точно КОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА!МНОГО СМЕ ДАЛЕЧ ОТ МИСЛЕНЕТО НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ!За тях има интереси и нищо повече!Българските политици винаги са били това което ти искаш - ДА СЛЕДВАТ НЯКОГО И ДА ПРЕВРЪЩАТ ДЪРЖАВАТА НИ В ТЕРИТОРИЯ!Жалко мислене на една душа обременена с навиците на робството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
draifuss
преди 9 години
Има три страни, които трябва да следваме.САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и ГЕРМАНИЯ ако последната е с първите две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 15
крас
преди 9 години
Не е толкова важна програмата, а коя ще е страната която първа ще посети Ципрас! Кой ще е първият политик който ще го посрещне?Да не забравяме, че ТУРСКИ ПОТОК който ще доставя газ за Европа ще минава през ГЪРЦИЯ, а не през БЪЛГАРИЯ!Византиеца няма как да не изиграе тази карта. За да вдигне цената си той би посетил Москва!ЦИПРАС СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ МОСКВА!Ако това се случи БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ТОТАЛНО ОБКРЪЖЕНА И ИЗОЛИРАНА, А ЕВРОПА С РАЗБИТ ЮЖЕН ФЛАНГ!След Гърция идва Италия и Испания!А ние? В такава ситуация ние няма да издържим дълго и политическата криза ще запали и нашия двор!Като по правило БЪЛГАРИЯ винаги е била на страната на губещия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
Ми, твоето мнение не е изтрито бе, макар и да си досаден мърморко, който най-вероятно разбира от всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
днешна регистрация...7 мнения, 5 от които копи-пейст на това тук...какво не е наред с вас ахилесов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
аз не, че нещо, ама бая съм нареждал и редакцията и обикновено мнението не ми съвпада с тяхното пък от бая време пиша при това необезпокоявано...или викаш аз съм симпатичен за това е така:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 24
ahil
преди 9 години
Хубаво е човек да коментира и да има свобода ! Но в този сайт на инвестор ако изразиш собствено мнение различно на това от гледната точка на инвестор ведна регистрцията ти изчезва и ти блокират IP адреса!!! Е незнам защо ми струва че това същото беше и преди 1989г. Да ви е честито членството в ЕС не се рзличава от преди 1989 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още