IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цесията с депозит на БФБ-София в КТБ за 1,75 млн. лв. е осчетоводена

БФБ-София има и нецедирано вземане, за което не е включена в списъка на лицата с гарантиран размер на влоговете и ще търси правата си по съдебен път

09:35 | 28.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Цесията с депозит на БФБ-София в КТБ за 1,75 млн. лв. е осчетоводена

„Българска фондова борса – София АД е уведомена от квесторите на Корпоративна търговска банка АД за осчетоводяването на Договор за прехвърляне на вземане (Договор за цесия), с предмет прехвърляне на вземането й от „Корпоративна търговска банка“ АД, по Договор за едногодишен срочен депозит, в размер на 1,752 млн. лв. и дисконт от 25% (цена от 1,314 млн. лв)“, съобщи БФБ-София. Отстъпката при цедирането е в размер на 438 хил. лв.

„Плащането по Договора за цесия към БФБ-София е разсрочено на равни вноски за 4 години, а върху остатъчната стойност от главницата след изплащането на всяка вноска, се дължи лихва в размер на 3% на годишна база“, съобщиха от пазарния оператор.

„За непрехвърлената част от вземането по депозита бе направено възражение за включване в списъка на лицата с гарантиран размер по влоговете, което не бе уважено от квесторите на банката. Предстои предявяване на правата на дружеството по съдебен ред, съгласно действащото законодателство“, обявяват от БФБ. Обявено, е че прехвърлената част от вземането е за 1,752 млн. лв., но не е обявен размерът на непрехвърлената част.

„Като дружество с над 50% държавно участие, „БФБ-София“ АД спазва разпоредбите на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги (приложение № 3 към чл. 13б от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала)“, уточняват от пазарния оператор.

Досега беше известно, че 25% от парите на БФБ-София са в КТБ, а 13% са в Креди Агрикол (Виктория). Точна сума обаче не бе обявена. Паричните средства на БФБ-София към 30 юни 2014 г. бяха за 7,8 млн. лв.

БФБ-София излезе на печалба от 2 хил. лв. през третото тримесечие на 2014 г., спрямо загуба от 53 хил. лв. за същия период на 2013 г. Подобрението е резултат от по-големите с 30 хил. лв. приходи от продажби (до 458 хил. лв. за тримесечието) и по-малките разходи за дейността с 19 хил.лв. (до 553 хил. лв. за тримесечието).

Акциите на БФБ-София поевтиняват с 9,4% за последните 12 месеца до 3,48 лв. за брой и 22,9 млн. лв. пазарна капитализация. През периода е имало цени между 3 лв. и 4,73 лв. за ценна книга. Разпределен е и брутен дивидент от 0,112 лв. за акция.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция от капитала на Българска фондова борса – София АД.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
.......... прихванати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Нали веднъж казахме , че цесиите са невалидни защото са неморални и правителството промени законите . Обществото , а и бизнеса трябва да знаят кои цесии са признати и кои не от квесторите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Lumina
преди 9 години
"БФБ-София излезе на печалба от 2 хил. лв." - хахаха, това звучи като виц!:-DDD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още