IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 г. - най-успешната за пазара на имоти у нас след кризата

Очаква се тенденциите на възстановяване да продължат и през тази година, като търсенето ще се съсредоточи в най-големите градове и ще движи пазара като цяло

11:15 | 28.01.15 г. 6
2014 г. - най-успешната за пазара на имоти у нас след кризата

Най-успешната година за пазара на имоти от началото на кризата – така консултантската компания Bulgarian Properties определя в годишния си анализ миналата 2014 г.

През 2014 г. е регистриран първият ръст на цените на жилищата след кризата, а купувачите действително се завърнаха на пазара, заради което агенцията отчита увеличение на обема от продажби.

„Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив. Цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 години и са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките", коментира в анализа изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.

Експертите очакват през 2015 г. тенденциите на възстановяване да продължат, като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства и да бъде водещо за пазара като цяло. „Очакванията ни са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите“, коментират от компанията.

Търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите, прогнозират консултантите. В големите градове жилища ще се купуват както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 г. и ще продължи и през следващите години.

Пазарът в София

През миналата година според агенцията в столицата е имало два ясно разграничими периода с различна пазарна динамика. През първото полугодие активността и цените не са се различавали особено от тези през 2013 г., докато през втората половина на годината обемът продажби е започнал бързо да нараства, а предлагането – да намалява.

Данните на компанията показват, че цените - на база реални сделки, а и на база офертни цени, са започнали да се покачват. За цялата година в София е отчетен реален ръст на цените на жилищата от 3 на сто на годишна база.

Статистиката на компанията сочи още, че през последните три месеца на 2014 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 764 евро/кв.м при 750 евро/кв.м. за предходното тримесечие и около 735 евро/кв.м. за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за периода октомври-декември 2014 г. достига 80 850 евро спрямо 78 600 евро за юли-септември. За цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро при 61 500 евро през 2013 г., сочат още данните на агенцията.

Ръстът на цените се дължи на активизирането на средния сегмент от пазара и увеличението на сделките с имоти на цени между 60 хил. и 100 хил. евро, както и на имоти над 100 хил. евро.

Около 40 на сто от закупените през миналата година жилища в столицата са двустайни, още толкова са тристайните, а останалите са многостайни, мезонети и къщи, показват данните на агенцията. Почти 50% от продадените жилища са обзаведени и готови за ползване или отдаване под наем. Купувачите предпочитат да има централна топлофикация - 70% от продадените жилища са с ТЕЦ.

Пазарът в ски курортите

В Банско цените са продължили да спадат и през миналата година. Спадът обаче се е забавил до 5 на сто на годишна база и се очакват повече сделки в курорта през по-активния зимен сезон.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Цената е достъпна и за местните купувачи и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.

Същевременно в другите два водещи зимни курорта – Боровец и Пампорово, 90 на сто от купувачите на ваканционни имоти са българи.

Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец за 2014 г. са 630 евро/кв.м. и 35 570 евро за апартамент, а в Пампорово са на нива, близки до тези в Банско – съответно 370 евро/кв.м и 26 200 евро средно за апартамент.

Пазарът по Черноморието

Агенцията регистрира отдръпване на руските купувачи – най-активните инвеститори в имоти по Черноморието през последните години. Броят на продажбите е намалял, което се е усетило най-силно в края на годината. „Това постави морските ваканционни пазари в позиция на изчакване и прекъсна 2-годишния период на възстановяване, което започна именно от морските курорти и даде тласък на цялостното възстановяване на пазара“, посочва агенцията в анализа си.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв.м и остава без промяна в сравнение с 2013 г. (580 евро/кв.м). Средната цена на закупените апартаменти в курорта за 2014 г. е 32 550 евро.

През второто полугодие обаче се отчита ръст на интереса към Варна и курортите по Северното Черноморие, включително и от руски купувачи. В повечето случаи те търсят имоти за постоянно пребиваване в района.

Пазарът на селски имоти

Това е сегментът от пазара, който се сви най-много от началото на кризата и който продължава да се свива и дори изчезва на места, посочва компанията в анализа си за 2014 г. Сделките със селски къщи са намалели с около 20 на сто през миналата година спрямо предходната, сочат данните на компанията.

Най-силен интерес през 2014 г. е имало към къщи около Велико Търново и Габрово, където традиционно има и чуждестранно търсене. Други активни пазари за селски къщи бяха районите около Пловдив и Стара Загора, но там доминиращо беше търсенето от страна на български купувачи. Запазва се и интересът към къщи около Варна и Бургас, както и близо до морето като цяло.

През последните месеци се отчита интерес и към къщи и апартаменти в малки населени места около София. Търсенето на този тип имоти идва както от страна на купувачи на първи дом, живеещи и работещи в София, така и от хора от страната, които разполагат с по-малки бюджети, но искат да вложат пари в имот и следвайки тенденцията на миграция към София, предпочитат да закупят имот близо до София, отколкото в малкия град, в който живеят, коментират от компанията.

Средната цена на закупените селски къщи за 2014 по данни на агенцията достига 18 хил. евро и остава без изменение спрямо предни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 хил. евро, като често цените им достигат в зависимост от района между 20 хил. и 40 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Лично аз от 1995та, когато купихме първия си имот със съпругата ми съм наясно с цените. Най-изгодно беше през 2001-2002 година при почти липсващо кредитиране естествено. Тогава пак направихме покупка. Края на Костов, началото на Симеон казано по-ясно. Сега цените са по-високи спрямо заплатите, но съотношението заплата/цена на кв.м е добро, даже много добро и ние отново направихме малка инвестиция. За съжаление става все по-трудно да се купи независимо от кредитите. Ако не вярвате си проверете и в чужбина как е. Никога не е било лесно и няма и да бъде за човек със средна заплата да си купи добър имот. Между другото Инвестор пуснаха една статистика за цените по области за 2014г. Интересни данни. Доста митове се развенчават - например за североизтока макар и с малко цените растат, а падат в доста области на Южна България. Дали не се очертават райони на две скорости. Северозапада е най-зле и това е устойчиво за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
OPASEN
преди 9 години
Много ми е интересно, как определи, че е написала пълни глупости, след като ти не търсиш имот, защото видимо си песимист и чакаш 200 евро квадрата :-))Ако не търсиш имот и изобщо нямаш поглед върху пазара, как знаеш накъде се движи пазара ? :-))Изобщо, май Инвесторът доста е западнал, щом се изказват някакви лаици, които нямат пари да се включат и само злобеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
Пълни глупости е написала Миглена Иванова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 6
Буда Гоцев
преди 9 години
Дааа, има голямо раздвижване - купувачите отиват, виждат поредния курник , псуват и си тръгват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 39
copter
преди 9 години
Добре е, че пазарът започна да се възстановява най-после. Време е да имаме растеж, да имаме и оборот, хората да започнат да си купуват имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 9
baba_meca
преди 9 години
Това увеличение на броя на сделките да не идва от машинациите около КТБ- много фирми се прехвърлиха и продължават да се прехвърлят... същото е и с имоти ;) колко му е тоя ръст да е резултат от това че ЦВ е прехвърлил някои имоти от един на друг формален собственик- физ. лице или фирма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още