IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическият прочит на доклада – кредит на доверие

Документът отразява надеждите, че у нас може да има консенсус, счита Радан Кънев

14:29 | 28.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Политическият прочит на доклада – кредит на доверие

Докладът на Брюксел е смекчен и доста по-благоприятен от очакваното. Около това мнение се обединиха депутати от различни парламентарни групи. Според някои от тях Европейската комисия дава шанс на новото правителство, а според други - докладът е надежда, че в България може да има промяна.

„Докладът е смекчен, защото успяхме да консолидираме огромно мнозинство, включително да принудим най-отявлените противници на реформата – ДПС, да я подкрепят накрая, въпреки своите заклинания“, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него документът отразява надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдната система.

Кънев все пак беше категоричен, че съдебната система е със сериозни проблеми. Той припомни, че утре се очаква да бъде избран председател на ВКС със софтуерна система, която е недопустимо да съществува.

„Напълно недопустимо е да се използват тези компроментирани софтуери при т. нар. тайно гласуване“, каза той. Реформаторите са категорично за прилагане на стандартна форма на гласуване, с хартиени бюлетини, в урна, за да има тайна на вота. „Ние не вярваме, че ако се използва компроментираната електронна система, която дори докладът пряко засяга, този вот ще бъде таен и свободен“, обяви още Кънев.

"Това, което виждаме в доклада на Европейската комисия (ЕК) - има кредит на доверие, което се дава към днешното стабилно управление", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента по повод евродоклада. "За всички е ясно, че когато има кредит на доверие и стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт", добави той.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов много от критиките в доклада са състоятелни, но съдебната реформа не може да се направи за 24 часа. Той си обясни, че по-мекия доклад с това, че всяко ново правителство, което заявява добри намерения, получава шанс.

Каракачанов беше категоричен, че трябва сериозна работа в борбата с организираната престъпност. „Трябва да се пресекат онези възможности, които досега се използват от всички организирани престъпни групи – да получават покровителство на ниво съдебна власт, полиция, политици“, каза лидерът на ВМРО. Според него мониторингът на ЕК е излишен и трябва да отпадне.

Според Росен Петров от БДЦ докладът е смекчен заради актуализираната стратегия за реформи. „По примера на Румъния трябва да вървим към конкретни стъпки, не толкова смели магистрати, а да направим промени в законите“, смята той.

БСП и ДПС оцениха критиките в мониторинговия доклад на ЕК като обективни и очаквани, но направиха заявка, че са готови да подкрепят усилията на управляващите да изпълнят препоръките на Брюксел.

Според Чавдар Георгиев от БСП за всички е ясно, че съдебната система е неефективна. "БСП споделя общата констатация, че напредъкът в сферата за утвърждаване върховенството на закона е бавен и с недобри резултати, от които се нуждае нашето общество”, посочи той и добави, че осъдени не влизат в затвора и никой не се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Според Мая Манолова от левицата за състоянието на съдебната система невинни партии няма. "Няма как и ние да не носим своята отговорност", призна тя, защото докладът засяга и периода на правителството на Пламен Орешарски.

"Опитите за това да си прехвърлим топката от едните на другите е неуместен. Коментирали сме подобни доклади и като опозиция, и като управляващи”, посочи Манолова. Според нея е време за решителни крачки и подкрепата на опозицията за съдебната реформа е знак за това.

"Ние сме готови да поемем и съотготоворност, заедно с управляващите, за тежки промени и реформи. Топката е в полето на Министерство на правосъдието и правителството и те трябва да изпълнят своите ангажименти и с пакет от мерки, и с управленски действия", заяви тя.

Манолова беше категорична, че една от основателните критики в доклада е липсата на борба с корупцията, а управляващите се опитват да "замажат“ очите на хората с формирането на нови органи като агенция за интегритет по модел на Румъния.

Според нея програмата за саниране на жилища е корупционен модел и с нея управляващите искат да изтъргуват местните избори през тази година. Тя заяви, че за саниране се определят жилища, избрани не по квартали, а по избирателни секции.

"Няма как да ти вярват българските граждани, ако говориш, че ще се бориш с корупцията със звено, а в същото време да развиваш корупционна схема пред очите на всички”, коментира Манолова и заяви, че БСП ще следи откъде идват парите за саниране, дали ще отидат за населени места с кметове от ГЕРБ и ще бъде ли изпълнена само от фирми, близки на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също коментира доклада, като го определи като необходим и обективен.

"Независимо,че ДПС е опозиция, ние няма да бъдем опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България”, заяви Местан и увери, че движението като последователна партия на евроинтеграцията ще даде своя принос за изпълнение на препоръките на ЕК, за да може в близко бъдеще механизмът за сътрудничество да бъде снет от България.

"За нас няма никаква драма, дори ще изразим своето задоволство, ако този механизъм бъде преустановен, независимо че това би се случило по време на управление на други политически сили и когато ДПС е в опозиция”, увери той.

Според него явно България и Румъния още при приемането си в ЕС не са били съвсем подготвени, макар че формално са били изпълнени всички критерии за членство. "Явно не сме били съвсем подготвени, изглежда, че имаме дефицити в това, което наричам стратегически интеграционен манталитет“, заяви Местан.

Според него докладът на ЕК трябва да да се използва като водещ ориентир за провеждане на реформите в съдебната система.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Ееееххх И инвестора стана подкуподкупна медия вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 9 години
Какъв кредит на доверие бе ***??? Брюксел ви казва вие сте клоака, а вие ми говорите за доверие ?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още