IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще санира общите части на панелките, няма да ремонтира жилища

Остъклените балкони в сградите, които участват в програмата, ще трябва да бъдат унифицирани

15:24 | 28.01.15 г. 13
Държавата ще санира общите части на панелките, няма да ремонтира жилища

Държавата ще се погрижи за общите части при саниране на панелките, няма да подменя асансьори и да ремонтира жилища. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова, която съобщи, че днес правителството е приело Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Заявления по нея ще се приемат след 1 февруари. 1 млрд. лева се осигуряват от правителството по програмата - под формата на банкова гаранция, която кабинетът предоставя на Българската банка за развитие.

Основната полза от програмата ще е намаляване на потреблението на енергия.

По думите на министъра у нас има над 70 хил. панелни енергийно неефективни сгради, в които живеят над 1 млн. български семейства.

Освен социален и финансов ефект за собствениците, програмата ще има и сериозен икономически ефект за целия строителен бранш, отбеляза Павлова.

Държавата ще осигурява 100% безвъзмездно финансиране за енергийна ефективност на панелни сгради с минимум 36 апартамента или обекта с жилищно предназначение, които отговарят на критериите за допустимост.

Магазините и търговските обекти не се броят за жилища. За тези части, които се използват за търговски нужди, собствениците трябва да подпишат декларация, че инвестицията, която се прави, не надвишава 200 хил. евро – принципа на минималните държавни помощи, обясни Павлова.

Ако един собственик притежава повече от едно помещение, включително в други сгради, трябва да декларира, че за всички няма да надвиши 200 хил. евро. Ако надвишава сумата, ще трябва да заплати всички ремонтни дейности на 100% за своя сметка.

Балконите, които са остъклени, обаче ще трябва да бъдат унифицирани. За тази цел като проектантът ще предлага единно решение как те да изглеждат.

Програмата включва всички 265 общини у нас. Заявления ще могат да се подават тази и следващата година или до изчерпване на финансовия ресурс от 1 млрд. лева.

Павлова уточни, че има възможност програмата да бъде удължена и разширена. Ангажимент на общината е да осигури логистичната подкрепа, финансирането е осигурено, подчерта министърът.

За да се кандидатства за финансиране, на събрание на собствениците минимум 67% от собствениците на идеални части трябва да са дали съгласие за учредяване на сдружение на собствениците. Всички собственици обаче трябва да са съгласни и да осигурят достъп до жилищата си за ремонтни дейности.

Министърът обясни, че сдружението на собствениците се регистрира единствено и само за целите на получаване на безвъзмездното финансиране и няма други правомощия, като например да се разпорежда с частна собственост.

Павлова уточни, че санирането включва подмяна на стара енергийно неефективна дограма, но ако това вече е направено, тя няма да бъде сменяна, топлоизолация на цялата сграда, ремонт или подмяна на системи за отопление, охлаждане, вентилация и др.

Няма да се прави обаче вътрешен ремонт на апартаментите, нито те да се обзавеждат, защото се финансират само общи части. Вътре в апартаментите ще се финансира привеждането на стената в стария вид, но само при смяна на дограма.

Ще се финансират всички мерки, които са необходими асансьорът в съответната сграда да е енергоефективен, но няма да се подменят асансьори с нови.

Допустими за кандидатстване са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и разновидностите им.

От 2016 г. ще са допустими многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ, които не попадат в обхвата на националната програма, намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по Оперативна програма ,"Региони в растеж” 2014-2020, както и многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди април 1999 г., намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по оперативната програма.

Регистрираните сдружения подават заявление до общината и при одобрение сключват договор с кмета на съответната община. С договора сдружението предоставя мандат на кмета на общината да извърши от негово име действия по осигуряване на необходимия ресурс за обновяването на сградата и организиране на всички дейности по обновяването.

Кметът на общината сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител в качеството му на представител на държавата. Основните задължения на кмета на общината са да получава средствата, да организира дейностите по обновяването, да проведе процедурите по реда на Закона за обществените поръчки и приложимите нормативни актове и да разплаща всички дейности.

Министърът обяви, че вярва, че българските местни власти ще работят в полза на гражданите и им обеща методическа подкрепа. Павлова подчерта, че техният ангажимент е логистичен и не става дума за каквото и да е финансиране от съответната община, защото ще се дава 35% аванс за техническо, енергийно обследване и ремонт.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 2
BGNabliudatel
преди 9 години
Интересно при заложен в бюджет 2015 нов дълг от 8.1 млрд. лв. (който може и да стане повече както се случва по наште ширини)Даваме 1 млрд. лв. който всъщност нямаме и ще трябва да му плащаме и лихвите, за една толкова спорна програма ... А и защо аз трябва да плащам моята дограма че и тази на някой друг заедно с лихвите ? Аз лично съм против !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
хе хе .....безплатен обяд! Как ти звучи!!??? Не бързай да се натискаш с къщата. Изчакай и виж какво ще се случи! Като чуеш първите писъци ще си благодарен на съдбата. :D ...Безплатен обяд а..!??? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
stasi666
преди 9 години
Това с балконите е супер,дано стане и тези панелни недоразумения да изглеждат нормално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
edimi
преди 9 години
Ееее, ти против, ама от Есъюза викат, на тия им изтича срока, осигурете нови, като за периода на строеж направете и оборотни....от де кинти. Така със стиропорче, айде вдигнахме годността с некоя годинка, почерпихме се и готовооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
`щото за едно искат 67%, за друго 100%, пък саниране на общи сградни инсталации преминаващи през всички самост. обекти е загубена кауза. Да не говорим за връзки/междупанелни/, ВиК щрангове и ел. инсталации... Едновременен достъп за непрекъсната работа няколко дена - трудна работа. 100% съгласие/собственоръчен подпис/, дори за лепенето на стиропор....Това със сдруженията к`ва е бомба, ня`ам думи. Пък докато минат процедурите по ЗОП за всяка отделна ЕС....Пък с това упълномощаване от сдружението към Общината, тя пък с договора към банка, надзора, и т.н. К`во ще получат накрая ЕС-тата никой не знае. Освен, че ще се усвоят едни 1млрд, нарочно записани в един Чл.100 на бюджет 2015....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Jekata
преди 9 години
Защото в панел, с 36 имота дори винаги ще има един контра. Да не говорим за мастодонтите от типа на Великата китайска стена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
sando1
преди 9 години
Има нещо много несправедливо в цялата работа. от къде на къде държавата ще подарява по 5000-6000 лв. на избрани. Зашо вместо частни, не се санират всички обществени сгради. Хем е по-лесно, хем са от полза за всички. Има толкова много училища, общини, детски градини, болници , за които този милиард дори няма да стигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
hellwitch
преди 9 години
Що да не се погодят? Мисля, че става въпрос за 2% от всички панелки - все ще се намерят 300 сгради където собствениците да не са кухи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
hellwitch
преди 9 години
Точно - ще санират едни с общи пари на данъкоплатците - но това е положението. Няма как да се направи идеално. Къща по къща няма как държавата да прави топлоизолация.И да това не е саниране, а подобряване на енергийната ефективност на многофамилни сгради с над 36(ако не се лъжа) индивидуални жилища. И предвид, че точно държавата ги е строила(строителни войски) има резон в това да се погрижи за ***, който е направила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Jekata
преди 9 години
Изолация, джамове, тръби, покриви, лед осветление, а къщата не. Къщичките теглят заеми и плащат лихви, за да платят на блокчетата. Те обаче няма да са единодушни и програмата е греда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още