IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Румъния е на прав път

Докладът за северната ни съседка подчертава напредъка в редица области, където се виждат признаци за устойчивост

15:48 | 28.01.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Румъния е на прав път

Докладът за Румъния на Европейската комисия показва последователен напредък по заложените цели за справяне с корупцията и проблемите в съдебната система през 2014 г. Все пак документът показва и кои са допълнителните мерки. Това са основните изводи в поредния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка за северната ни съседка, който бе представен заедно с документа за България. 

"Румъния е поела по правилния път и трябва да се придържа към него", каза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. "Справянето с корупцията остава най-голямото предизвикателство и най-големият приоритет“, добавя той.

„Доверието на румънците в съдебната система като цяло и по-конкретно в преследването на корупцията се е увеличило. Като цяло има и повече професионализъм в правораздаването", каза още той.

По думите му Комисията ще продължава да подкрепя усилията на Румъния за постигане на независими назначения в съдебната система, приключване на неуредените законодателни инициативи и систематична борба с корупцията.

Докладът за Румъния подчертава напредъка в редица области, където се виждат признаци за устойчивост.

"Действията, предприети от ключови правосъдни институции за справяне с корупцията по високите етажи на властта, са запазили впечатляваща инерция", пише още в съобшението на ЕК. От своя страна това е допринесло за повишеното доверие сред румънците в правосъдната система като цяло и в преследването на корупцията.

Тази тенденция е била подкрепена от по-голям професионализъм в правосъдната система, включително готовност за защита на нейната независимост по по-последователен начин и проактивен подход към последователни съдебни практики. Сега съществува възможност този прогрес да се тества в деликатни моменти, особено при ключови назначения, пише още в доклада.

В същото време все още съществува усещане, че напредъкът трябва да бъде консолидиран и допълнително гарантиран. Въпреки че прилагането на различните кодекси (Гражданският процесуален, наказателният и наказателно-процесуалният кодекс) показа, че правителството и съдебната система работят заедно по продуктивен и прагматичен начин, година по-късно много законодателни проблеми остават неуредени.

Все още има разминаване в някои съдебни решения, което буди безпокойство у ЕК. В решенията на парламента за това дали прокуратурата да третира депутатите както останалите граждани липсват обективни критерии и надеждна времева рамка. 

Комисията смята, че мониторинговият процес в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, възможностите от еврофондовете и конструктивният ангажимент от страна на ЕК и на много държави членки продължават да бъдат ценна подкрепа за реформите в Румъния. 

Анализът на ЕК се основава на оценка за напредъка, постигнат от румънските власти и на информацията, подадена от държавите членки, международни организации, независими експерти и различни други източници. Комисията е осъществила и няколко мисии в страната, като в докладите се вземат предвид и отговорите на Букурещ на изготвените от ЕК подробни въпросници.

По същото време бе представен и докладът за България, в който се посочва, че корупцията може да се разглежда като една от причините за отлив на инвеститори, поради което борбата с нея е една от ключовите задачи пред страната. Препоръка към страната ни е и да се преразгледат процедурите за конфликт на интереси, за да бъдат те ефективни и безпристрастни. 

Припомняме, че механизъмът за сътрудничество и проверка бе създаден от ЕК на 1 януари 2007 г., за да се оценят ангажиментите на България и Румъния в областите на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. ЕК оповести първите си доклади на 27 юни 2007 г., а последният годишен доклад беше публикуван на 22 януари 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ти правилна си разбрал - повечето тук така меслят! Теб обаче не са те разбрали отсреща - там нема никой. Само демократичен евроатлонтечески бетон.... Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Tobywolf
преди 9 години
Значи според мен обяснението прилича на нашата поговорка "Вижда сламката в чуждото, но не и гредата в своето око"...Да неглежираш собствен проблем, като сочиш чужд не е особено конструктивно.. Затова случката е станала нарицателна - като нямаш какво да кажеш, започваш да променяш темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Като няма какво да пишеш, поне не пиши глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Tobywolf
преди 9 години
Radoslava,Като в оня, казват истински случай.... Когато на Хрушчов в ООН непрекъснато му натяквали за проблемите в СССр, той като нямал какво да каже започнал "....а Вие защо биете ***?...".Румънците отдавна ни изпревариха по всички показателир но пък си имаме борд, нали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
НеКа да четем цялата статия/Истина преди да КоМентираме ....Това е в последния базац :"Припомняме, че механизъмът за сътрудничество и проверка бе създаден от ЕК на 1 януари 2007 г., за да се оценят ангажиментите на България и Румъния в областите на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност."Никаква финансова сфера и Валутни Бордове !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 15
Radoslava
преди 9 години
Защо все се опитват да ни сравняват с румънците? Нека те да си вървят по техния път, а ние по нашия, за да не ни тежат все на врата. Къде сме ние, къде са те. Ние имаме валутен борд, а тяхните леи се обезценяват всеки ден. Ние имаме стабилитет, а те тепърва започват да ни настигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
honaniga
преди 9 години
Румънците вече се обиждат да се сравняваме с тях. Нормално. Никой не иска. Да се сравнява с двойкаджия каквато е нашата държава. Нашият елит като отиде в Брюксел са мишоци, но когато минат Драгоман са бече гъзари. Така че на кой му пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още